Óvatosan az államosítással, mert sok háziorvos azonnal nyugdíjba tud menni és nincsenek fiatalok a helyükre

A kormány államosítani akarja a háziorvosi rendszert, de az nem lesz könnyű. Megkérdeztük az érintetteket.

Múlt hét elején írtuk, hogy a kormány államosíthatja Államosíthatják a háziorvosokat és orvosi ügyeleteket azzal az indokkal, hogy így segítenek az önkormányzatoknak 2021. April 06. 07:28 a háziorvosi és orvosi ügyeleti rendszert. Balla György miniszteri biztos ugyanis bejelentette, Nem lesz kompenzáció az elvett iparűzési adó miatt 2021. March 30. 18:20 hogy a járvány okozta bevételkiesések és kormányzati elvonások miatt a 25 ezer főnél nagyobb városok nem kapnak kompenzációt, de a kormány hajlandó átvenni az egészségügyi alapellátás működtetését.

Ami azzal is járna, hogy – ahogyan az a kórházakkal és a szakrendelésekkel történt – az önkormányzatok elveszítenék a jogaikat arra, hogy beleszóljanak a háziorvosok és az ügyeletek működésébe.

Szombathelyen éppen tavaly épített fel az önkormányzat uniós támogatásból és saját pénzből közel egymilliárd forintért egy alapellátó központot a kórház főbejáratával szemben. A központ február 1-jén kezdte meg működését. Na, kb. így kell kinéznie egy egészségügyi intézménynek 2021-ben 2021. February 01. 15:44 És szintén tavaly történt, hogy az önkormányzat átvette az ügyeletet a mentőszolgálattól, új ügyeleti rendelőt alakítottak ki 40 millió forintért, ami tavaly szilveszterkor meg is nyílt, Megkezdte működését új helyén a szombathelyi orvosi ügyelet 2020. December 31. 17:41 azóta pedig az önkormányzat működteti az orvosi ügyeletet.

De az önkormányzat eddig minden ciklusban sokat költött az alapellátásra, amit most egy kormányhatározattal akár el is veszíthet. Megkérdeztük László Győző egészségügyért (is) felelős alpolgármestert, mi az álláspontja a városvezetésnek az elképzelésről.

A szombathelyi önkormányzat támogatást kér, nem államosítást

Az alpolgármester elmondta, hogy február 17-én kaptak levelet Pogácsás Tibortól, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkárától, ebben arról érdeklődtek, hogy az önkormányzat átadná-e az orvosi ügyeletet az államnak.

László Győző megjegyezte, a háziorvosi rendszer átvételének szándékáról nem kaptak hivatalos értesítést, de ők is hallják a híreket.

A levélre az önkormányzat azt válaszolta, hogy kiváló a kapcsolatuk a háziorvosokkal, amit a járvány tovább erősített, és szeretnék, ha az alapellátás továbbra is maradna önkormányzati működtetésben. Az önkormányzat komoly infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, és kidolgozták a háziorvosi életpálya-modellt Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés 2020. February 16. 07:02 is.

Az alpolgármester szerint éppen a pandémia bizonyította be, hogy a helyben szervezett dolgok jól működnek. Azt is írták, hogyha a kormány segíteni akar, akkor segítsen a rendszer finanszírozásában. László Győző hangsúlyozta, nem feladatokat kell elvenni az önkormányzattól, hanem támogatni, finanszírozni kellene a feladatok ellátását.

A háziorvos szerint javítani kellene a rendszeren

Az egyik szombathelyi háziorvos kérdésünkre felidézte, hogy a háziorvosi rendszer működését két 2000-ben elfogadott törvény szabályozza. Az egyik a köznyelvben praxistörvénynek nevezett jogszabály. Ma Magyarországon a háziorvosi praxist el lehet adni, meg lehet vásárolni, örökölni is lehet. Mint mondja, azóta sokat változott a környezet, de a praxisjog maradt.

A legnagyobb probléma, hogy a fiatal orvosok nem látnak perspektívát, fejlődési lehetőséget az alapellátásban, a középkorú kollégák még a magánvagyonukból vagy hitelből vásárolták a praxisukat. A háziorvosok elöregedtek, átlagéletkoruk 60 év felett van, a gyermek-háziorvosoknál még magasabb az átlagéletkor.

Magyarországon ma nincs gyermek-háziorvos képzés, csak gyermekorvosokat képeznek, a háziorvosként dolgozó gyermekorvosok nagyrészt a kórházakból kerülnek ki, akkor meg a kórházi osztályról hiányoznak.

A vidéki praxisokban komoly problémák vannak

A felnőtt háziorvosok száma a városokban kielégítő, egy-egy praxis betöltetlen, de ott az ellátást helyettesítésekkel meg lehet oldani. Vidéken viszont óriási problémák vannak. Eleve 3-5 település tartozik egy háziorvoshoz, ha ő valamilyen okból kiesik, akkor nehéz helyettesíteni.

A szombathelyi háziorvos úgy látja, a kormánynak az a szándéka, hogy ezt a problémát megoldja. Az állami rendszerben ugyanis vezényelhető lenne az orvos, így be tudnák tölteni az üresen álló praxisokat.

Hozzátette, a rendszerben jelenleg vállalkozóként dolgoznak a háziorvosok, így őket nem lehet vezényelni. A kormány márciustól jogszabályban szabályozta a praxisközösségek működését, és összekötötte a benne dolgozók bártámogatásával. A szombathelyi háziorvosok többsége a lazább közösséget választotta, ebben a kollegiális szervezetben egy vezető irányításával együtt végzik továbbképzéseiket és helyettesítik egymást, és együtt látják el az alapellátási ügyeletet.

Mint mondta, Magyarországon jelenleg 5400 praxis van, széttöredezett, elöregedett csapat, akik az elmúlt évtizedek rutinjával dolgoznak, őket nehéz összefogni. A szombathelyi háziorvos szerint ezért gondolta úgy a kormány, hogy összeraknak egy állami rendszert. De megjegyezte, önmagában az állami rendszer nem oldja meg a problémákat, ha nem találnak fiatal munkaerőt az alapellátásba.

Mintaértékű a szombathelyi életpálya-modell

Hozzátette, az ügyeleti rendszerben is vannak hiányosságok, állandó vita van például az alapellátó ügyeletek és a kórházi ügyeletek között abban, hogy melyiknek mi a feladata pontosan. A vidéki, települési ügyeleteknél pedig szintén ott van a nagy probléma, az orvoshiány. Hiszen a több települést ellátó orvos az egész napos munka után nehezen vállal éjszakai ügyeletet.

Megjegyezte, Szombathelyen éppen ez év elején vette át az önkormányzat az orvosi ügyelet működtetését a mentőszolgálattól, a feladatra valóban alkalmas rendelőt, infrastruktúrát alakítottak ki. Az ügyelet működésében nem történt változás, igaz, most a pandémia miatt az orvosi ügyeletek is másképpen, sokkal leterheltebben dolgoznak, mint normál időszakban.

Megemlítette a Szombathelyen mintaértékűen elindított háziorvos-életpálya modellt, amit nagyszerű dolognak tart. Eddig is volt egy állami támogatási rendszer, ami a fiatal, első praxisokat megszerző háziorvosokat támogatta, olyanokat, akiknek korábban nem volt praxisuk.

Tízmilliós támogatásokkal sem találnak elég háziorvost

A praxis megvásárlását, a szükséges eszközök, felszerelések megvásárlását pályázat útján támogatta és támogatja a kormány. Ma már vissza nem térítendő támogatást nyújtanak, korábban praxisonként 6 millió forintot, most már akár 30 milliót is el lehet nyerni. Viszont a tapasztalatok alapján ez a pályázati rendszer nem volt túl népszerű, főleg azért, mert a nyerteseknek legalább öt évig működtetniük kell az elnyert praxist.

A szombathelyi életpálya-modell pozitív, a háziorvosokat megbecsülő terv – mondta. Ő régóta dolgozik már a szombathelyi rendszerben, de ilyen mértékű támogatásra és megbecsülésre eddig nem látott példát.

Óvatosan, mert sok háziorvos azonnal nyugdíjba tud menni

A szombathelyi házorvos szerint az államnak más forrást kell találnia, amivel motiválni tudja az orvosokat. Viszont a törvényeket is meg kellene változtatni, hogy a rendszer rugalmasabban működjön, és vonzóvá kellene tenni a fiatal orvosok számára.

Kijelentette, az állami rendszer bevezetésének folyamatával hivatalosan még nem találkoztak, nem kérték ki a véleményüket. Hozzátette, az állami vezetők is tisztában vannak azzal, hogy a jelenleg dolgozó háziorvosok többsége előtt ott a lehetőség, hogy bármikor nyugdíjba menjenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet