Államosíthatják a háziorvosokat és orvosi ügyeleteket azzal az indokkal, hogy így segítenek az önkormányzatoknak

Lehet, hogy ez volt a célja az önkormányzatok kivéreztetésének.

Kedden jelentette be Nem lesz kompenzáció az elvett iparűzési adó miatt 2021. March 30. 18:20 Balla György miniszteri biztos, hogy a kormány nem kompenzálja a nehéz helyzetbe jutott önkormányzatokat az iparűzési adó csökkentése, az egyéb kormányzati elvonások és a járvány okozta bevételkiesés után.

Balla azt is hozzátette, a kormány helyi beruházásokat és fejlesztéseket tud majd támogatni, de emellett elvehetik a közétkeztetést, a háziorvosi ügyeleteket és a sportcsarnokok üzemeltetését, azzal az indokkal, hogy így segítenek a bajba jutott önkormányzatoknak.

A bajba jutott önkormányzatok kivétel nélkül ellenzéki vezetésűek, a fideszes városoknak tavaly egyenként 1,38 milliárd forint szabadon felhasználható támogatást adott a kormány, Milliárdokkal támogat fideszes városokat a kormány az elvonás után 2020. December 24. 13:33 a 25 ezresnél kisebb települések automatikusan megkapják a kompenzációt. Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül 2021. January 16. 07:04

A miniszteri biztos kijelentése valószínűleg a kormány szándékát tükrözi, egészen biztos, hogy jóváhagyás nélkül nem tett volna ilyen ígéretet.

Az Aréna Savaria
Vágvölgyi Bálint

Szombathely esetében a Haladás Sportkomplexum átadása már folyamatban van, Közel egy hónap csúszás után elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak 2021. March 17. 06:59 de van egy Aréna Savaria sportcsarnoka is a városnak, lehet, hogy erre is le akar csapni a kormány.

Tíz éve folyamatosan szűkítik az önkormányzatok feladatait és hatásköreit

Az, hogy egyre kevesebb feladatot hagynak az önkormányzatoknak, tíz éve tartó folyamat. Kezdődött a megyei önkormányzatok feladatainak szűkítésével, és vagyonuk államosításával. Ekkor lettek állami fenntartásúak a kórházak, később a szakrendelések, de államosították a közép- és általános iskolákat, és a hatósági feladatok nagyobb részét is.

Az önkormányzatoknál maradt az alapfokú orvosi ellátás, vagyis a háziorvosok, házi fogorvosok, gyermek házi-, és gyermek fogorvosok, az orvosi ügyelet, az iskola-egészségügy és a védőnői szolgálat.

Szombathely erején felül támogatja az alapellátást

Az alapfokú ellátásra sok pénzt költött az önkormányzat, a működtetésen kívül uniós támogatásból és saját pénzből közel egymilliárd forintért épített fel egy alapellátó központot a kórház főbejáratával szemben, a központ február 1-jén kezdte meg működését. Na, kb. így kell kinéznie egy egészségügyi intézménynek 2021-ben 2021. February 01. 15:44 Létrehozása nem volt politikai kérdés, az előző városvezetés alatt indult az ellenzék támogatásával, és a jelenlegi közgyűlésben is konszenzust élvez az ügy.

Az egészségügyi alapellátó
Józing Antal

Az orvosi ügyeletről viszont tavaly egész évben vita folyt Szombathelyen. Az ügyeletet húsz éve a mentőszolgálat (OMSZ) működtette, de tavaly év elején több pénzt kértek, amit a közgyűlés csak a második körben adott meg. Megkapja a plusz 32 milliót a szombathelyi orvosi ügyelet, az új többség 15 százalékos béremelést szavazott meg 2019. June 20. 07:08 Ennek ellenére az OMSZ mégis felmondta a szerződést, Felbontja a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésről szóló szerződést a Mentőszolgálat, hiába kaptak több pénzt 2020. February 15. 15:26 az önkormányzat pedig úgy döntött, hogy a városvezetés üzemelteti majd az ügyeletet.

Új ügyeleti rendelőt alakítottak ki 40 millió forintért, ami tavaly szilveszterkor meg is nyílt, Megkezdte működését új helyén a szombathelyi orvosi ügyelet 2020. December 31. 17:41 azóta pedig az önkormányzat működteti az orvosi ügyeletet.

Nemrég vonták állami felügyelet alá a háziorvosokat

A járvány okozta rendkívüli helyzetre hivatkozva a múlt héten állami felügyelet alá vonták a háziorvosokat, akiket most kórházi szolgálatra is berendelhetnek. Már a háziorvosokat is berendelhetik kórházi szolgálatra 2021. March 24. 07:28 De ez a helyzet akár a járvány elmúlta után is megmaradhat, nem hivatalos információink szerint a kormány tényleg arra készül, hogy az alapellátást is elvegye az önkormányzatoktól.

Ezt most azzal is indokolhatják, hogy csak segíteni akarnak a bajba jutott önkormányzatoknak, közben viszont szép lassan minden állami, pontosabban kormányzati irányítás alatt lesz.

Az önkormányzatok pedig kiürülnek, hiszen alig marad olyan terület, amiben nekik lesz hatáskörük. És megmaradnak látszat-szervezetnek, gyakorlatilag éppen úgy, mint a városi tanácsok voltak a Kádár-rendszerben.

Ráadásul muníciónak is jó lesz a történet a 2022-es választások előtt, nem lepődnénk meg, ha a kormánypárti politikusok és sajtójuk a járvány lecsengése után azzal állnának elő, hogy az ellenzéki önkormányzatok nem képesek irányítani városukat, alkalmatlanok, még egy háziorvosi rendszer vagy egy orvosi ügyelet működtetése is túl nagy falat számukra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény