Nem kell kötbért fizetniük az önkormányzati cégeknek, ha kevesebb gázt fogyasztanak

Mostanáig büntették, ha a helyhatóságok takarékoskodtak, a kormány azonban megoldotta a problémát.

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük.

Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt - jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM) tudósít az MTI.

A kérdés rendezésének igényét az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a napokban megtartott fórumon vetették fel az önkormányzati szövetségek.

A javaslaton alapuló jogszabály-változás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot.

Mint korábban írtuk, Szombathelyen A szombathelyi távhőszolgáltatónak nem kell kötbért fizetnie January 18. 11:20 az intézmények rengeteget spóroltak a fűtésen, ám a lakosság csak elenyészőt - viszont utóbbi felhasználók vannak jókora többségben.

Végeredményben a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. összességében spórolt a felhasznált gázmennyiségen, viszont figyeltek arra, hogy a büntetőadó mértékét még ne érjék el. Ugyanis van ebben némi mozgásterük.

Azaz úgy tudtak energiát megtakarítani a vasi megyeszékhelyen, hogy közben nem érték el a kötbér kifizetésének határát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság