Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Az emlék már 80, a tábla még csak 10 éve fakul

80 éve ezen a napon indult a doni vérzivatarba a Magyar Királyi Szombathelyi III. Hadtest.

Már nagyon sokszor elhaladtunk az emléktábla előtt a szombathelyi vasútállomáson. Ez alkalommal megálltunk, fejet hajtottunk. Eljött több nyugalmazott ezredes, alezredes, hagyományőrző egyesületek képviselői és Horváth Zoltán, az AGORA Savaria vezetője, a város nevében pedig Horváth Soma alpolgármester.

Megemlékezés a Doni csatáról
Kattintson még több képért!
lutorkatalin

Tíz éve avatták fel az emléktáblát, amely a külhonban hősi halált haltak emlékére került ki a vasútállomás épületének falára. Egész nap a jövő-menő vonatokra néz. Szimbolizálja a nyolcvan éve a Donhoz szállított hadsereget.

Megemlékezés a Doni csatáról
lutorkatalin

Ahogy a táblán áll: „Hetven esztendővel ezelőtt, 1942. április 12-én és 13-án erről a pályaudvarról indultak útnak a szombathelyi III. hadtest ékszállítmányai a keleti hadműveleti területekre. Ezzel kezdetét vette a magyar királyi 2. honvéd hadsereg csapatainak kiszállítása a Donhoz.”

A magyar haderő felkészületlenül, nem megfelelő eszközökkel indult a csatába, de becsülettel viselte minden honvéd az összecsapást.

Megemlékezés a Doni csatáról
lutorkatalin

„A katonák emberek tudtak maradni az embertelenségben” – mondta el beszédében Pajor István műgyűjtő, majd egy Vörösmarty-idézettel köszönte meg a városnak és az egyesületek képviselőinek, hogy megemlékeznek a lassan évszázados eseményről.

Emlékek nélkül a nemzetnek híre csak árnyék, a múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőre.

Megemlékezés a Doni csatáról
Kattintson még több képért!
lutorkatalin

Tíz évvel ezelőtt, a 70. évforduló alkalmából is ott voltunk a megemlékezésen, akkor avatták a táblát is. Az erről szóló cikkünket itt 70 éve indultak katonáink a doni vérzivatarba 2012. April 12. 21:54 olvashatják.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző