Ennyit kérnek most a lakásbérletért a Vas megyei városokban

Sárvár a legdrágább, de kezeljük óvatosan a számokat.

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Vas vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér.

Változott a helyzet

“Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kóta Melinda

Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. A bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.”

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Vas vármegyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban egy év alatt 20 százalékkal, 2015-höz képest pedig 56,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.

Mennyiért kínálják a kiadó lakásokat a vármegyében?

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi - február végi - albérletpiaci helyzetét. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 150 ezer forintot tett ki.

Ingatlan.com

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 150 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok.

Emellett Répcelakon 117 ezer forint, Kőszegen 125 ezer forint, Szentgotthárdon 205 ezer forint, Sárváron pedig 282 ezer forint volt ugyanez.

Torzító tényezők

A lassú emelkedés trendje minden bizonnyal igaz, de nem árt, ha néhány adatot óvatosan kezelünk . Először is a fenti számok a meghirdetett árakat mutatják, tehát közel sem biztos, hogy ennyiért bérlőre találnak a kiadó ingatlanok.

Figyelembe kell venni, hogy a kisebb városokban (Sárvár, Szentgotthárd) jóval kevesebb ingatlan forog a piacon, így akár egyetlen drágább lakás meghirdetése is jelentősen torzíthatja a számokat .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság