Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Enyedi Ildikó sem indít osztályt jövőre az SZFE-n

A 2018-as Oscar-jelölt filmrendező mellett még 21 tanár lépett vissza az osztályfőnöki pozíciótól.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 22 oktatója lépett vissza az osztályindítástól, miután feltételeik nem teljesültek, és egyeztetniük sem sikerült a szakminisztériummal.

Hiába kértek ugyanis egyeztetést az SZFE osztályindító tanárai az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól novemberben, arra nem érkezett válasz. Mivel december 20-ig sem kaptak garanciát a szenátus jogkörének visszaállítására, így a 22 érintett oktató jövőre nem indít osztályt. Közleményükben egyebek mellett azt írták, hogy egyáltalán nem látják biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát - írja az ATV.hu.

Enyedi Ildikó elmondta, hogy azért most hozták meg a döntést, hogy a hallgatók is tisztán lássanak a felvételi előtt.

"Mi biztos nem indítunk osztályt, nem tehetjük meg, nem áll módunkban, bármennyire jól esne, és bármennyire is számítottunk rá. Úgyhogy ezeknek a fiatalembereknek tudniuk kell, hogy mivel számolhatnak, ahhoz, hogy döntéseket hozzanak a felvételi folyamatban" - mondta a filmrendező.


A művészeti képzésekről egyébként tudni kell azt, hogy az osztályfőnökök szerepe meghatározó. Azok a leendő hallgatók, akik például az SZFE-re felvételiznek, nem csak iskolát választanak maguknak, hanem mentort is. Sokan már a jelentkezésüket is az alapján adják be, hogy utánanéznek, ki lesz az osztályfőnökük.


Eközben az egyetem vezetősége is kiadott egy nyilatkozatot, melyben megírja, hogy „mindazon 'önjelöltek', akik azt nyilatkozzák, hogy 'visszaadják', 'nem vállalják' az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre.”

Itt engedjék meg, hogy tegyek egy szubjektív megjegyzést: tragikomikusnak tartom azt, hogy Magyarország egyetlen filmművészeti egyetemének vezetősége azzal védekezik, hogy ők eleve fel se akarták kérni az egyik legnagyobb kortárs magyar filmrendezőt az osztályindításra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra