Épülő kerékpárút elé ugrott egy négyemeletes ház Szombathelyen

A terv szerint kezdték építeni a Diófa utcai kerékpárutat, ám közben nem várt akadályba ütköztek.

Már írtunk arról, hogy kerékpárút Csúsznak a szombathelyi bicikliutak 2015. May 18. 15:40 és kerékpárnyom Mi ez a sok felfestett bringajel a Szent Gellért utcában? 2015. April 27. 11:08 építések/felfestések zajlanak a szombathelyi KISZ-lakótelepen (már nem ez a neve, de itt lakom, és mifelénk bizony a mai napig így hívják). Így jött el a pillanat, hogy a Diófa utcában is nekilássanak az építésnek, amit szépen el is kezdtek a szakemberek. Aztán nem várt probléma következett be:

az előre megtervezett nyomvonalon ott termett egy évtizedekkel ezelőtt épült négyemeletes társasház.

Nem csak nekünk tűnt fel, sőt. Olvasónk jelezte, hogy szerinte van ott olyan fa, ami gyökér módon szanaszét fogja törni a friss bringautat - alulról. Fel is tettük a kérdéseinket az illetékes helyeken, nem fogják elhinni: a ház győzött.

Ezért kell visszabontani a közel kész kerékpárutat
Hopp, egy ház
Bonyhádi Zoltán

Kérdéseink után, csütörtökön helyszíni szemlét tartottak az önkormányzat munkatársai, akik megállapították a fentit, amit most már harmadszor írunk le:

egy ház van az útban!

A hozzánk eljuttatott információ szerint a kivitelező a terveknek megfelelően dolgozik. Akkor mégis, hogy nem tűnt fel neki, hogy a kerékpárút nyomvonala két ingatlan esetében is túl közel került a házakhoz, egy ház esetében pedig átmenne az ingatlanon?

:DDDDD ja, hogy ebben adóforintok is vannak? akkor :'(((((

A kivitelezővel és műszaki ellenőrrel a helyszínen egyeztettek, ezek alapján a már elkészült szegélyt ezeken a szakaszokon visszabontják, és a járda nyomvonalát is

elhúzzák

az épületektől.

Ezért kell visszabontani a közel kész kerékpárutat
A teljes magyar építőipar egyetlen képen: minden a terv szerint
Bonyhádi Zoltán

A közelre nőtt fákról annyit, hogy a sorsuk már majdnem eldőlt, de mégsem: a tervezés során a fakivágások szükségességét is vizsgálták. A nyomvonalban, illetve ahhoz közel 16 fa kivágására kért és kapott az önkormányzat engedélyt. (Még mindig nem bírunk lekattanni róla: ha a növényeket megnézték, hogy a fenében nem tűnt fel egy lakóház?)

Viszont csak akkor fognak bármit kivágni, ha bizonyossá válik, hogy az nem maradhat a helyén, mert a gyökérzete sérülhet, vagy a későbbiekben akadályozná a kerékpárút fenntartását. Kertész szakember bevonásával döntenek minden esetben az adott fa sorsáról. A hozzánk eljuttatott infó szerint minden kivágott fát pótolnak majd a kivitelezés végső szakaszában - szép is lenne a Diófa utca diófa nélkül...

Ezért kell visszabontani a közel kész kerékpárutat
Egyelőre még minden lombos a helyén marad
Bonyhádi Zoltán

Mondjuk, ha tényleg odébbcsusszan a nyomvonal, lehet, hogy lesz éppen emiatt megmenekülő fa is. Micsoda szimbiózis! Egy lakóház ment meg egy fát a kivágástól.

Egyébként ez is egy frappáns megoldás lehetne az épület és a bicikliút problémájára, Béláim.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál