Ne vágjanak ki Szombathelyhez tartozó fákat - erre kérik a városi politikusok az erdészetet

Nemény András polgármester nyílt levelet írt a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek. Közben kiderült, hogy úgy is 25 százalékkal több fát lehetne kitermelni, ha nem teszik tönkre a védett erdőket.

Nemény András, Szombathely polgármestere nyílt levélben kérte a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t, hogy ne éljenek a fakitermelési szabályokat enyhítő kormányrendelet adta lehetőségekkel, amelyek még a természetvédeli területek is megengedi a tarvágást. Egyúttal felajánlotta, hogy ha a fapótlásban vagy bármi másban segíteni tudnak az erdészetnek, akkor keressék őket bizalommal.

Nemény András nílt levele a Szombathelyi Erdészeti Zrt-hez
Forrás: Facebook / Czeglédy Csaba

Nemény a nyílt levelet Czeglédy Csaba városi képviselő Facebook-posztja alatt osztotta meg. Czeglédy arra kérte a polgármestert, keresse meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t, hogy a cég tervez-e fakivágást, tarvágást Szombathely közigazgatási területén.

Hozzátette, "közös érdekünk, hogy a kormányrendelet alapján ne kerüljön sor fák kivágására, mert ezzel gyermekeink, unokáink jövőjét veszélyeztetjük."

A szakemberek is értetlenül állnak a rendelet előtt

Közben kiderült, hogy az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek is értetlenül állnak az új kormányrendelet előtt, amellyel több téli tűzifát biztosítana a kormány a lakosságnak. A fakitermelést lehetne fokozni anélkül, hogy védett erdőkhöz nyúljanak hozzá, vagy tarvágást alkalmazzanak – írja tényfeltáró cikkében a Telex.

Nem kellene hozzányúlni a védett erdőkhöz.
Józing Antal

Mi is írtunk Védett erdőket is ki lehet vágni az új szabályok szerint, és pótolni sem kell a fákat 2022. August 05. 10:40 arról, hogy a kormány augusztus elején rendeletben írta át a fakitermelés szabályait, gyakorlatilag eltörölték a korlátozásokat.

Az új szabályok szerint:

 • Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.
 • Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
 • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
 • Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
 • A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.
 • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
 • Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.
 • A módosítás azt is jelentheti, hogy az erdőgazdaságok engedély nélkül építhetnek utakat a természetvédelmi területeken, mint ahogyan azt a kőszegi hegységben is tervezték Elindíthatja a 40 tonnás kamionokat a kőszegi erdőben a fakitermelés szabályainak eltörlése (Frissítve) 2022. August 08. 14:19 korábban. Kaptunk olyan információkat, hogy mégsem épülhet meg Mégsem olyan egyszerű 40 tonnás kamionokat beengedni a kőszegi erdőbe 2022. August 09. 11:00 ilyen út, de a szabályozás nem egyértelmű. A hét elején arra kértük a Vas megyei kormányhivatalt, hogy segítsenek értelmezni az új rendeletet, választ eddig nem kaptunk.

  Károkozás nélkül is lehet több fát kivágni

  A szakértők szerint a rendeletnek nem csak az a baja, hogy nem egyértelmű, fanem az is, hogy felesleges. A Telex által megkérdezett szakértők szerint a fakitermelést Magyarországon úgy is lehetne növelni, hogy közben nem megyünk visszafelé az időben több évszázadot, és nem taposunk bele a ma már alapvetőnek számító természetvédelmi és erdőgazdálkodási irányelvekbe.

  Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője azt mondta, a rendelettel az a legnagyobb baj, hogy pont a védett erdők lehetnek nagyobb terhelés alatt, miközben az erdők nagyobb része nem védett.

  Nem csak a fákat, a többi élőlényt is veszélyeztetik.
  Józing Antal

  Az ország területét 10 nemzeti park és 22 állami erdőgazdaság fedi le, az állami tulajdonú erdők teszik ki az erdőterület mintegy 48 százalékát (ezek jellemzően a nagy, egybefüggő, középhegységi erdők). A maradék magánkézben van, de ezeken is be kell tartani a természetvédelmi szabályokat és az erdőtörvény előírásait.

  A szakértő szerint az egyik legproblémásabb pont, hogy engedélyezik a fakitermelést a vegetációs időben, ez ugyanis a fákon túl más élőlényekre is komolyan visszahat, például a madarak fészkelési időszaka alatt is lehet fákat kivágni. Komoly hátraarc az, hogy a rendelkezés feloldja a 2009-es, új erdőtörvény egyik korlátozását, ami állami tulajdonú, magas természetességű, különleges rendeltetésű erdőknél (ezek nagyrészt idős tölgy és bükkerdők) lényegében tiltotta a tarvágást.

  Gálhidy azt mondta, az is komoly probléma, hogy Nagy István agrárminiszter saját hatáskörben dönthet olyan erdők kitermeléséről, amelyek nem szerepelnek az erdőtervben. De hozzáteszi sok minden múlik majd az erdészeti szakembereken, a többségük valószínűleg nem akarja majd kihasználni a rendelet adta lehetőségeket.

  Nincs szükség a természetvédelmi területek kitermelésére

  A szakértő kifejtette, jelenleg országosan közel sem érjük el az érvényes, tízéves ütemtervekben megadott, kitermelhető famennyiséget. „Nettó 6-7 millió köbméter fát termelnek ki évente Magyarországon, ebből 3,5 millió köbméter tűzifa. Ez a 6-7 millió köbméter közel a harmadával kisebb mennyiség, mint amit a tervek alapján ki lehetne termelni azokból az erdőkből és azokkal a módszerekkel, amelyek mostanáig engedélyezve voltak” – mondta.

  A kitermelés azért nem érte el a maximumot, mert egyszerűen nem volt annyi kereslet a tűzifára, hogy érdemes lett volna a maximumot kivágni.

  A másik érthetetlen dolog, hogy a frissen kivágott tűzifa csak kisebb része alkalmas eltüzelésre pár hónapon belül, így az idei tél energiaválságát nem tudja megoldani. A fa fűtőértéke jelentősen rosszabb, ha magas a nedvességtartalma, emellett telekormolja a kályhát, ezért legalább fél évet szárítani kell ahhoz, hogy érdemes legyen eltüzelni.

  A Telex összesítése szerint nem nehéz megérteni, mi értelme van az új rendeletnek:

 • ha bárkinek szándékában állna kihasználni, az már rövid távon is sokat árthatna a természetnek, miközben éppen ennek az ellenkezője lenne kívánatos;
 • túlhaladott, középtávon gazdaságosnak sem nevezhető a tarvágásos technika;
 • a korlátozások feloldása nélkül is fokozható még a kitermelési mennyiség nem természetvédelmi területen, csakhogy erre aligha van kapacitás;
 • az idén kivágott fákat pedig nem érdemes rögtön eltüzelni.
 • Gálhidy László szerint „a rendeletnek nagyjából annyi lehet a funkciója, hogy a miniszterelnök lássa, foglalkozik a témával az Agrárminisztérium”.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet