Mégsem olyan egyszerű 40 tonnás kamionokat beengedni a kőszegi erdőbe

Nem teljesen egyértelmű az új szabályozás, lehet, hogy a nagy teherautókat mégsem engedik be az erdei utakra.

Elindíthatja a 40 tonnás kamionokat a kőszegi erdőben a fakitermelés szabályainak eltörlése – írtuk hétfőn. Elindíthatja a 40 tonnás kamionokat a kőszegi erdőben a fakitermelés szabályainak eltörlése (Frissítve) August 08. 14:19 De legújabb információink szerint mégsem veszélyezteti a kőszegi hegységet és az erdőket az, hogy hatalmas kamionoknak építsenek ki utakat a természetvédelmi területen.

Miről is van szó?

Két éve tört ki komoly lakossági tiltakozás az erdészet terve ellen Kőszegen. Az erdészet ugyanis a Pogányokban és a kőszegi Mohás út mentén olyan utat akart kiépíteni, ami alkalmas arra, hogy a nagy, 40 tonnás teherautók is használhassák.

Ezen az úton járnának a nagy teherautók.
Nyugat.hu

Az ügy azzal ért véget, hogy a kormányhivatal elutasította Döntött a kormányhivatal, nem épülhet meg a kőszegi erdészeti út 2020. July 09. 13:24 az út kialakításának előzetes kérelmét arra hivatkozva, hogy az erdei területen áthaladó út építése nem engedélyezhető.

A kormány viszont augusztus elején, az energiaválságra hivatkozva rendeletben könnyítette meg Védett erdőket is ki lehet vágni az új szabályok szerint, és pótolni sem kell a fákat August 05. 10:40 a fakitermelést, még a természetvédelmi területen is. A rendelet egyik pontja így szól:

„Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.”

Ami a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy ha fakitermelésre kijelölnek egy erdőterületet, akkor az odavezető utak kialakításához nem kell engedélyt kérni, és így az sem számít, hogy a kormányhivatal megtiltotta a kőszegi erdei út megépítését. A kormányrendelet ugyanis magasabb rendű jogszabály, mint a kormányhivatali határozat, és felülírja azt.

Legújabb információink szerint viszont nem így kell értelmezni a rendeletet. Hanem úgy, hogy a fakitermeléshez közvetlenül vezető kisebb utak megépítéséhez nem kell engedély, ezeken az utakon a kisebb gépek járnak, és hordják a kitermelt fát a meglévő, nagyobb teherbírású utakra, ahol a fát átrakják a nagy teherautókra.

Ha ez az értelmezés fedi a valóságot, akkor továbbra sem épülhet meg a cikk elején említett, teherautók által is használható út a kőszegi természetvédelmi területen.

De mivel a rendelet így nem teljesen egyértelmű, a kormányhivatalhoz fordulunk, hogy segítsenek értelmezni a kormányrendeletet. Amint választ kapunk, azt természetesen közöljük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet