„Esélyünk sem volt arra, hogy elkerüljük a találkozást"

Vas megyében – és az egész országban – számos vadbaleset történik. Egyiknek itt a krónikája, ami arra is jó, hogy kérdések fogalmazódjanak meg bennünk.

„Szarvastehén rohant Ford oldalába Narda közelében; Futárautó elé rohant egy szarvas Sorokpolánynál; Két vadbaleset egy nap alatt; Egy reggel két vadbaleset a 89-es úton”.

Csak néhány cím a Nyugat.hu-ról, amelyek arról tanúskodnak, hogy a probléma nagyon is valóságos. Gyakorlatilag nincs olyan hét, hogy ne történne vadbaleset valahol a közelben.

Szerencsére legtöbb esetben személyi sérülés nem történik ezekben ez ütközésekben, de sajnos ilyenre is van példa.

Vadbelesetben öszsetört autó a 88-as úton (archív fotó)
TM

Ezért is éreztük úgy, hogy közzétesszük azt az olvasónktól kapott levelet, amely egy közelmúltbeli Vas megyei vadbaleset ír le, majd olyan kérdéseket tesz fel, amelyek bizonyára többünkben is megfogalmazódtak.

Olvasónk azt is írja, hogy beszámolója talán megkönnyebbülést is jelent számára.

Hogyan történt a baleset?

Levélírónk és férje egy nagy állami közlekedési vállalatnál dolgoznak. Munkaidőbeosztásuk ugyan nem teljesen ugyanaz, de anyagi megfontolásból és a vírushelyzet miatt együtt, saját 16 éves Suzukijukkal járnak munkába.

A közelmúltban, azon a bizonyos napon is így tettek.

Reggel fél 6 körül indultak Sorokpolányból. Kifordulva a 86-os főútra Szombathely irányába, az időjárásnak megfelelően (az út nedves volt) lassan haladtak. Közben egy másik autó a záróvonalnál meg is előzte őket, de hagyták, hadd menjen, a történetben ez amúgy is csak mellékszál.

A főúton körülbelül fél kilométert tettek meg, amikor egy 3-4 mázsás, hatalmas agancsú szarvas ugrott eléjük, és esélyük sem volt arra, hogy elkerüljék a "találkozást".

„Az életem anyagi gyümölcsét jelentő, és nekünk nagy értékkel bíró 16 éves, műszakilag nagyon jó állapotban lévő Suzukinkat összességében totálra törte. Bal oldalról érkezett, a motorháztetőre ugorva, valahogy a tetejét is megzúzva, és a még jobb oldali hátsó ajtót is letarolva futott el. 32 éve vezetek, talán még léggyel sem ütköztem, akárcsak férjem, aki 10 évig kamionozott, 40 éve vezet megfontoltan, jelenleg is hivatásos gépkocsivezetői állásban”

– írja olvasónk, majd így folytatódik a történet.

„A legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt, a hatóság szerint járhattunk volna rosszabbul is ... Igen járhattunk volna, hálát adok a Jóistennek, hogy ez nem történt meg. Az ijedtségen és a jelentős anyagi káron kívül, mondhatnám, nem történt semmi. Csakhogy munkaeszköz volt, és szerényen, de határozottan úgy gondolom, hogy teljesen normális, hogy egy családban egy autó rendelkezésre álljon. Na ennek az egynek a pótlása a mi számunkra nem lesz egyszerű.”

Még ugyanezen napon este, busszal hazafelé tartva, 80-120 méterrel odébb a reggeli helyszíntől, ismét kék fényű rendőrvillogót láttak. Mint később kiderült, ez is vadelütés volt.

Költői és valóságos kérdések

Levélírónk az elmúlt 25 év alatt számtalan vadbaleset látott a 86-os úton, nem egyszer súlyos következménykel, mindig is sajnálta azokat, akikkel megtörtént, de most, hogy maga is átélte, kérdések és gondolatok fogalmazódtak meg benne.

„Mit lehet tenni? Persze az első választ tudom, úgy közlekedni, hogy biztonságosan megtudjon állni az ember veszélyhelyzet esetén. Mégis, mennyi az annyim ami biztonságos? Egy vad, ha ugrik, ott szerintem a szerencse többet hoz, mint az annyi az mennyi is sebesség? Mi sem mentünk gyorsan, valószínűleg ezért nem lett nagyobb baj. De azért kis sebességnél is, ha a szélvédőn betolja az agancsát, már nem beszélhetünk szerencséről, mert ott sérülés is van” – gondolkodik hangosan olvasónk.

„Lehet egyáltalán tenni valamit, vagy a legjobb megoldás, hogy a közút mentén ott a vadjelző tábla” –

jön a következő kérdés, majd az ezzel kapcsolatos kétely.

Ezen a rövid szakaszon Szombathelyig majdhogynem végig ott a tábla, de valaki belefut egy vadba, és sokan vannak ilyenek, akkor az egyszerűen így járt: viseli a kárt.

Csodálatos állatok, de a közeli találkozások velük gyakran fájdalmasok
Pixabay.hu

A rendőrség az mondta a balesetnél, hogy van vadátjáró, de olvasónk szerint ez nem megoldás és nem jelentheti azt, hogy nem kellene vadháló vagy valami más megoldás.

„A közút melletti tábla csak arra való, hogy mentesül a kárviselés alól a vadásztársaság. Esetleg, ha a vad kimúlik, még fizesse meg a vad kárát az autós? Úgy érzem ez a téma a tyúk tojás esete” – vonja a le a következtetést a levélírónk, aki ezek után közös gondolkodásra hív.

Van-e megoldás arra, hogy az ilyen balesetek csökkenjenek, főként a személyi sérüléssel járók? Szabályozzák-e az állami és magánerdők útmentén történő (út-erdő közötti terület) tisztítását? Nagyon jó példa erre Sárvárra vezető út, ami jobbról-balról kiválóan belátható, ugyanakkor az említett 86-os út tele van cserjékkel, közvetlen az árokút mellett Az erdőgazdálkodás mellett hol van a vadászati társaságok szerepe és felelősségvállalása? Biztos, hogy jól működik a vadgazdálkodás? – sorakoznak a költői és valóságos kérdések.

Levélírónk hozzáteszi, hogy mindig is csodálta az utak mentén a vadakat, különösen az őzek és szarvasok nyűgözték le. Még a történtek miatt sem neheztel rájuk, de ha lehet, a jövőben elkerülné az ilyen találkozásokat.

És ezzel valószínűleg mindannyian pontosan ugyanígy vagyunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem