Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Események voltak este a színművészeti egyetemnél

A kancellár őszi szünetre hivatkozva szerette volna kiüríteni az épületeket, de a diákok ezt másként gondolták.

Az elmúlt hetekre jellemző patthelyzet után pénteken este ismét zajlottak az események a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE).

A feszültség már csütörtökön növekedésnek indult, amikor Szarka Gábor kancellár az egyik egyetemi épületben lekapcsolta az internetet, majd ma később az irodai gépeken blokkolta a Facebookot.

Esze sajttótájékoztatót tartottak a diákok
SZFE DÖK

De az események pénteken eszkalálódtak igazán, mikor először az a hír terjedt el, hogy kiürítik az épületeket, majd Szarka ezt követő körlevele, amely részben cáfolta, részben megerősítette ezt.

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó

- idézte az MTI a kancellárt, aki hozzátette:

"Az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap - azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket - mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is. Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik."

A hallgatók közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy az egyetem vezetői a világjárványt ürügyként használják, a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék. Nem a diákok, hanem az internet lekapcsolása lehetetleníti el az oktatást. Ami pedig az „őszi szünetet” illeti:

"Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat. Embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti."

Este 6-kor a diákok sajtótájékoztatót tartottak, amelyen nagyon sok támogató is megjelent.

Még az este az egyetem üzemeltetési munkatársai megpróbálták kiüríteni az épületeket, de nem sikerült, sőt a diákok „visszafoglalták” az Ódry Színpadot.

Az eseményekről jegyzőkönyvet készítettek, de atrocitás nem történt.

A hallgatók most termenként őrzik a Vas utcai és a Szentkirály utcai épületet, és fenntartják a blokádot, amíg az egyetemi autonómiát nem garantálják számukra.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra