„Az embereket néhány óra alatt ellehetetlenítik, de az új rendszerhez több hónap kell”

Volt katás olvasónktól elvették az érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, pedig csak újat akart igényelni.

Ha valaki katás vállalkozó volt, vagy még most is az, és mostanában jár le az Európai Uniós betegbiztosítási kártyája, neki 45 napig nem adnak újat – írta levelében olvasónk.

Saját történetét osztotta meg velünk, aminek lényege, hogy katás vállalkozó volt, szeptember 1-től már nem az, de fizeti az egészségbiztosítási járulékot, a hazai egészségbiztosítása rendben van.

Volt azonban Európai Egészségbiztosítási Kártyája, amit szeretett volna meghosszabbítani.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát egyébként bárki igényelheti, akinek érvényes hazai egészségbiztosítása van. Lényege, hogy az Európai Unió területén, és néhány, a rendszerhez csatlakozó Unión kívüli országban egyes orvosi ellátásokat a hazai biztosítása terhére vehet igénybe a kártya tulajdonosa.

Új kártya még nincs, régi kártya már nincs

A kártya a hazai biztosítás érvényességéhez kötődik, de attól függetlenül 36 havonta meg kell újítani, a hosszabbítást a lejárat előtti 30 napon belül kell kezdeményezni. Ezzel próbálkozott meg olvasónk a szombathelyi ügyfélszolgálaton.

Az ügyintéző azonban először is elvette olvasónk EU-s kártyáját, majd közölte, hogy ha valaki katás vállalkozó volt, akkor 45 napig nem adhatnak neki új kártyát. Azt javasolta olvasónknak, hogy a külföldi tartózkodás idejére kössön utasbiztosítást.

Az ügyintéző egyébként azzal indokolta a lépést, hogy az eddigi rendszer megszűnt, az új rendszerben pedig még nem lehet kártyát kiállítani.

„Ha jól értem, akkor az emberek ellehetetlenítésére elég néhány óra, viszont a rendszer új működésére való átállás állami szempontból hónapokat vesz igénybe” – írta olvasónk.

Az a bűvös 45 nap

A levél után sokáig kutakodtunk, hátha találunk valamilyen szabályt, előírást az esetre, de csak az általános szabályokra bukkantunk. Így csak találgatni tudunk, a 45 nap talán onnan jött, hogy ha valaki bármilyen okból nem fizeti a járadékot, akkor a hazai biztosítása még 45 napig érvényben marad.

Ez nem vonatkozik az Európai Egészségbiztosítási Kártyára, aminek az érvényessége azonnal megszűnik, ha valaki nem fizeti a járadékot. Talán arról van szó, hogy hosszabb idő kell, hogy a rendszerben rögzítsék a kata átalakítása miatt másféle adózást választókat.

De kérdéseinket elküldtük a Vas megyei kormányhivatalnak, ha választ kapunk, azt természetesen közöljük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem