Szeptemberben megnyitja az idős hajléktalanok szombathelyi otthonát az evangélikus egyház

Négy hónappal később pedig elkészül az új örökös idősotthon.

Hamarosan aláírja az önkormányzat az idősgondozás ellátásáról szóló szerződést a Magyarországi Evangélikus Egyházzal - derül ki a jövőheti szombathelyi közgyűlésre készült anyagból.

A szerződés értelmében az egyház a Szombathely, Középhegyi út 1. szám alatti Diakóniai Központ területén szeptember 1-től 24 férőhelyes idősotthont nyit hajléktalan időskorúak számára. Négy hónappal később, 2023. január 1-től pedig 20 új, örökös idősotthoni férőhelyet hoz létre.

A idős hajléktalanok Kolozsvár utcai otthona
szombathelypont.hu

Az egyház ezzel feladatot vesz át a szombathelyi önkormányzattól, ezért van szükség az ellátási szerződés megkötésére.

A tervről már tavaly júliusban írtunk Az evangélikus egyház 550 milliót kap, hogy átvegye a szombathelyi idősek és hajléktalanok gondozását 2021. July 30. 07:40 . A megvalósításhoz arra volt szükség, hogy az önkormányzat eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet, amit végül a Falco-gyár vett meg A szombathelyi Falco-gyár veszi meg a volt Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. July 27. 07:31 750 millió forintért.

A sporttelep területén működik az idős,állandó ellátásra szoruló hajléktalanok otthona 26 férőhellyel, így az otthonelhelyezéséről is gondoskodni kellett. Az önkormányzat már tavalyelőtt megkereste az evangélikus egyházat azzal a kéréssel, hogy vállalják át az az idős hajléktalanok gondozását, és a Pozsonyi utcai Idősek Gondozóháza működtetését.

A Pozsonyi utcában a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat működteti a 17 férőhelyes Idősek Gondozóházát, ami azonban nagyon rossz állapotban van, emiatt működési engedélye is csak ideiglenes.

A szombathelyi Diakóniai Központ
Forrás: googlemaps.com

Az egyház nyitott volt az együttműködésre, az egyeztetések eredményeként tavaly szeptember végén aláírták Az evangélikus egyház 550 milliót kap, hogy átvegye a szombathelyi idősek és hajléktalanok gondozását 2021. July 30. 07:40 az együttműködési megállapodást. Ennek lényege, hogy az önkormányzat a sporttelepért a Falco-gyártól kapott 750 millió forintból 550 milliót támogatásként átad az egyháznak.

Az egyház pedig a Diakóniai Központ területén kialakítja a 24 férőhelyes idős hajléktalanok otthonát, valamint a 20 férőhelyes örökös idősotthont. A két létesítményt aztán az egyház működteti majd, így a továbbiakban a városnak ez nem kerül pénzébe. Jelenleg mintegy évi 35 millióval támogatja a város a két intézményt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet