„Ez a könyv bizonyíték, hogy kulturális értelemben Szombathely a Nyugat királynője”

Garas Kámán kötetének bemutatóján telt ház volt a Szombathelyi Képtárban.

Ahogy hajlamosak vagyunk alábecsülni mindennapi életünkben a kultúra és a művészet szerepét, úgy becsülték alá a szervezők, hogy hányan jönnek el Garas Kálmán új könyvének bemutatójára.

Pénteken este először a kikészített székek teltek meg Szombathelyi Képtár konferenciatermében, aztán a szomszéd helyiségekből áthozott pótszékek, végül gyakorlatilag elfogytak az állóhelyek is.

Garas Kálmán könyvbemutatató
Mészáros D. Zsolt

Érthető a felfokozott érdeklődés. Egy helyi témájú könyv megjelenése mindig esemény Szombathelyen, ráadásul Garas Kálmán az egyik legismertebb Vas megyei fotós, és a könyvbemutatót egy beszélgetés is kísérte: az asztal mögött a főszereplőn kívül még három szerkesztő ült, mindhárman ismert alakjai a helyi kulturális életnek: Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Savaria University Press ügyvezetője, Tóth Csaba festőművész és Bonyhádi Károly grafikusművész.

Az eseményen jelen volt Szabó József Répcelak polgármestere és Horváth Soma kultúráért felelős szombathelyi alpolgármester is. Ez utóbbi rövid beszédet is mondott, amelyben Garas Kálmánt a Vas megye és a magyar fotóművészet kiemelkedő alkotójának nevezte, aki képeivel az emberi lélek mélyebb rétegeit mutatja meg.

Garas Kálmán könyvbemutatató
Fűzfa Balázs, Tóth Csaba, Garas Kálmán, Bonyhádi Károly
Mészáros D. Zsolt

Az alpolgármester a „…személyiségnek lenni a legtöbb” című kötetet úgy jellemezte, mint „kincsesbánya a portréfotók szerelmeseinek”.

A keménytáblás, országos összehasonlításban is roppant igényes könyv 263 fekete-fehér fotót tartalmaz, dokumentálva Szombathely elmúlt fél évszázadának kulturális eseményeit és a városban megfordult művészeket, alkotókat Nagy Lászlótól Sülyi Péterig.

„Ez a könyv bizonyíték arra, hogy kulturális értelemben Szombathely a Nyugat királynője”

- mondta Tóth Csaba, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen pezsgő művészeti élet zajlott itt egykoron a vasfüggöny árnyékában.

Garas Kálmán könyvbemutatató
Mészáros D. Zsolt

Ettől függetlenül a könyv – amelyhez húsz oldalnyi szöveg, interjú, elemzés stb. is tartozik – nem lexikon, azaz a szerkesztők fontosabbnak tartotték a fotók művészi értékét, mint a neveket, így jó néhány fennakadt a válogatáson.

A szerkesztők beszéltek a könyv készítésének az örömeiről és szakmai kihívásairól is.

Figyelemre méltó, hogy a Savaria University Press Garas Kálmán albuma mellett még két helyi képzőművészettel foglalkozó könyvvel is előrukkolt.

Garas Kálmán könyvbemutatató
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Tóth Csaba „Leonardo-tanulmányok” kötete 18 írást tartalmaz, míg Gál József Kötődése című könyve a Vas megyei képzőművészekkel való beszélgetések galériával kiegészített gyűjteménye.

Lapunk Garas Kálmánnal a közelmúltban közölt egy hosszabb interjút „Legyen a portré hiteles, kifejező és megismételhetetlen” - Beszélgetés Garas Kálmán fotóművésszel 2023. August 26. 19:08 .

A pénteki eseményen a Capella Savaria zenészei (Bertalan Andrea - fuvola, Pálkövi Ágnes - cselló, Rácné Szőke Beáta) közreműködtek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Legyen a portré hiteles, kifejező és megismételhetetlen” - Beszélgetés Garas Kálmán fotóművésszel

A közelmúltban ünnepelte 76. születésnapját Vas megye egyik legismertebb fotósa. Tóth Lívia interjújával köszöntjük.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra