Bűn-e az, hogy a szombathelyi polgármestert meglátogatta Gyurcsány?

A világegyetem normális felében egyáltalán számon se lenne tartva, hogy egy várost milyen pártállású ember vezet. Véleménycikk.

Létezik az Univerzumnak olyan része, ahol észszerűen mennek a dolgok, és tapasztalunk olyat, ahogy nálunk. Ezúttal nem általános legyintő módban beszélünk róla, hanem egy konkrét – szombathelyi – történet nyomán.

Most abból lett botrány, hogy egy ellenzéki - a legnagyobb ellenzéki - párt elnöke meglátogatott egy szintén ellenzék által vezetett várost. Pár nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc (DK) jött el Nemény Andráshoz (MSZP) eszmét cserélni, és az lett a vége, mintha maga Voland érkezett volna a szombathelyiek lelkét elrabolni.

Az Univerzumnak azon részében, ahol normálisan mennek a dolgok, egyáltalán számon sem volna tartva, hogy egy várost milyen pártállású ember vezet. Mert az az általános vélekedés és gyakorlat, hogy annak a városnak a lakói tudják, ki vigye a helyi ügyeket, megbízzák pár évre, s ha csalódnak benne, leváltják.

Magyarország azonban egy másfajta vidék a térképen.

Itt abban élünk, hogy azok a helyek, amelyeken nem kormánypárti a város elöljárója, mintha pestisesek volnának a népek. Pénzüket a központi hatalom mindenféle indokkal elveszi, hogy a választók mindenképpen csalódjanak választottjukban, s négy év után szaladjanak a Fidesz jelöltjéhez vissza. Hogy akkor majd nem lesznek páriák saját hazájukban, mert másfajta a világlátásuk, és más nekik a jó, mint amit a hatalom előír és szívesen látna.

Más országokban nem büntetik azért a választókat, mert helyi szinten nem az országban hatalmon lévő politikai irányra szavaztak, más országokban nem is csatatér minden perc, és nincs permanens kampány a hatalomért való végtelen lihegésben. Ennek egyébként csak a lakosság látja kárát.

A Fidesz kiforgatta először Kádár szlogenjét: „Aki nincs ellenünk, az velünk van”. Ebből lett a NER kezdetén nem kimondva, de láthatóan és érezhetően: „Aki nincs velünk az ellenünk van”, s végül mára: „Aki nincs velünk, az nincs”. Itt tartunk momentán, s hogy Gyurcsány látogatásának ekkora volt a hullámverése, az ennek a következménye.

Feltesszük, Nemény fogadta volna Orbán Viktort is.

Orbán Viktor azonban ellenzéki vezetésű városokba nem jár, illetve ma már egyáltalán nem jár sehová a saját bűvös körén kívül, de ez egy másik történet.

Ebből a logikából fakadva azonban semmi kivetnivaló nincsen abban, ha Gyurcsányt fogadja, ha van egymásnak mondanivalójuk - polgárok által megválasztott politikusok - s ebben a kontextusban az a szomorú, hogy viszont Orbánnak Szombathely számára meg nincsen.

Szombathely csatatér a Fidesz szemében.

Ezt a néhány nappal Gyurcsány előtt szinté erre járó Kövér László jelentette ki, hogy ez egy olyan terep, hely vagy magaslat, akármi, amit vissza kell hódítani.

Tizenhárom éve kampány van, ami most, a következő választás előtt egy évvel is olyan durvává kezd válni, hogy el sem tudjuk képzelni, meddig jut el.

Itt mindenki mindent végrehajt, amit utasításba kap, tehát nem látjuk a végét. Igaz, már az elejét sem. Hiszen az Univerzumnak azon a részén, ahol nincsen Fidesz, netán az is megtörténhetett volna, hogy a városban ellenzékben lévő amúgy kormánypártiak is odafáradnak egy diskurzusra a polgármestehez, mit is lehetne közösen tenni a városért.

Magyarország viszont nem az.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény