Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek az uniós fickók addig-addig tárgyalgatnak és pisilik körbe a játszóterüket, amíg elsuhan mellettünk a világ

Fájó szívvel jelenthetjük ki, hogy Brüsszelben nem Orbán Viktor a főszereplő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az jelenti a pihenést, hogy nem olvasom el a napi híreket.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ilyen volt az elmúlt hét is, amikor bejártam a Dunántúlt, Baranyától Komáromig, kutyát sétáltattam az erdőben, szúnyogokat hajtottam a Duna-parton; és eszem ágában sem volt megnyitni a híroldalakat.

És pont az történt, ami a korábban években is: nem éreztem úgy, hogy lemaradtam volna valamiről.

De aztán vasárnap későn este, amikor ismerősöm telefonált és afelől érdeklődött, mit gondolok a brüsszeli fejleményekről, mégiscsak kissé alulinformáltnak éreztem magam, így mihelyst visszatettem az utazótáskákat a szekrény tetejére, megnéztem, mi is ez az egész brüsszeli történet.

Első olvasatra az a szokásos forgatókönyv rajzolódott ki: a KESMA-katonák szerint Orbán Viktor kivont kardú hősként védi a magyar nép érdekeit, miközben a „holland fickó” egy köcsög.

Az ellenzéki vélemény szerint meg fordítva.

Orbán Viktor kormányfő brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez eddig nem túl izgalmas, még akkor sem, ha hozzáadjuk a jogállamiság hajlítható mérővesszőjét is.

Érdekesebb és mélyebb vonatkozása a negyedik napja tartó iszapbirkózásnak az a törésvonal, amely "takarékos négyek”, és a többiek között feszül.

Leegyszerűsítve ez arról szól, hogy Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország azt szeretné, hogy a koronavírus-károk enyhítésére irányuló csomag kevesebbet juttatna a rászorulóknak, és azt is szigorúbb elszámoláshoz kötné.

Biztos, hogy igazuk van.

Meg azoknak a – járványtól alaposan meggyötört - déli országoknak is igazuk van, akik szerint minél gyorsabban kellene érkezni a segélynek, és ha valamikor fontos a szolidaritás az unión belül, akkor az éppen most van.

Brüsszel - Kissé zavaros a viszonyunk a bűnös városhoz
Józing Antal

A 27 ország derék politikusai már negyedig napja tanácskoznak, nagycsoportban is kiscsoportban, eközben bölcsen, mérgesen, szellemesen, felháborodva vagy éppen gondterhelten nyilatkoznak a sajtónak.

A Brüsszelben éppen nem jelenlevő válaszpolgárok még akár örülhetnek is annak, hogy lám, a mi - magyar, német, olasz, máltai,litván stb. - fiúnk milyen vehemensen képviseli a mi kis érdekeinket ott a messzi távolban, abban a bűnös belga nagyvárosban.

Csakhogy a 27 ország iszapbirkózása – és maga az Európai Unió - sokkal inkább arról szól, illetve kellene szólnia, hogy fel tudunk-e emelkedni a határokon, a kis önző érdekeinken, össze tudunk-e hozni valami olyant, ami túlmutat a nemzeti játszóterek körbepisilésén.

Ami azt sugallja: Európa több mint köldöknézegető öregurak klubja.

Az tényleg örvendetes, ha a derék Orbán Viktorunk védi a magyar érdeket, bármi legyen is ez, ahogy mindig szimpatikus volt a közép-európai országok szövetsége is, de a tét nem erről szól, hanem arról, hogy Európa megmarad-e nagyhatalomnak, ha úgy tetszik, a világ legjobb lakóhelyének, ahova némi szerencsével beleszülettünk, vagy szép lassan elnyel minket a saját – egyszerre felemelő és szörnyű – történelmünk.

Ahogy azt már kikotyogtam: a múlt héten nem olvastam híreket, viszont helyette átsétáltam Esztergomból Párkányba a Mária Valéria-hídon, ami részint romantikus volt, részint praktikus.

És nemcsak azt állapítottam meg, hogy Szlovákia közel sincs olyan irigylésre méltó helyzeteben, mint ahogy azt gondoljuk, de azt is, hogy átsétálni jó. És vissza is.

Jó átsétálni a hídon. És vissza is.
Józing Antal

Még jobb lenne, ha az olyan globális problémákra, mint például a mesterséges intelligencia, a koronavírus, a demokrácia jövője, és még két tucat ilyen, nem külön-külön a nemzeti kiskonyhákban keresnénk a választ, hanem együtt, összedugva okos kis buksijainkat.

Aztán ha a nagy válaszok megvannak, utána mindenki mehet vissza játszani a saját homokozójába.

Brüsszelben nem Orbán Viktor, még csak nem is Merkel vagy Macron a főszereplő. Hanem mi magunk. És a mi bajunk, ha ezt nem ismerjük fel.

Kiegészítés:

Éjszaka megszületett a megállapodás Megszületett az uniós megállapodás, amit mindenki győzelemként kommunikál July 21. 09:53 a vitás kérdésekben, ami jó hír, de olyan sokkal okosabbak nem lettünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vélemény

Hirdetés