Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából

Egy év alatt kell elültetniük az ezer fát, mutatjuk, hogy hány fa jut az egyes városrészekbe.

Még április közepén írtuk, Még nem kavart be a koronavírus, sínen van az ezer fa ültetése akció Szombathelyen 2020. April 19. 07:23 hogy egyelőre szerencsére nem kavart be a koronavírus és sínen van az ezer fa ültetése akció Szombathelyen. Ha pedig nem jön közbe semmi rendkívüli intézkedés a járványhelyzet miatt, ősszel hozzá is látnak a fák elültetéséhez. A tervek április 15-én készültek el, majd következett a közműnyilatkozatok, valamint a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság, illetve a polgárőr szervezetek véleményének beszerzése.

De ha valaki esetleg nem tudná, annak gyorsan eláruljuk, hogy ez az akció még az Éljen Szombathely polgármester-jelöltjének, Nemény Andrásnak egyik kampányígérete volt Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város 2019. July 13. 12:37 az októberi önkormányzati választásokon, ahol végül nyert is.

Novemberben aztán az új városvezetés legelső sajtótájékoztatóján Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 kiderült, hogy nem egy kis tételről van szó, ezért közbeszerzést kell kiírni az 1000 fa elültetésére. Plusz meg is kell tervezni a munkálatokat, ezeket a terveket pedig engedélyeztetni is kell. Nemény András polgármester akkor azt ígérte, hogy tartani fogják magukat az egy évhez, így a terveket az elkövetkezendő négy hónapban elkészíttetik, aztán kiírják a közbeszerzési pályázatot, októberben pedig, amikor amúgy is elérkezik a faültetések időszaka, hozzá is látnak a munkálatokhoz.

Józing Antal

Amikor februárban nyilvánosságra hozták, Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét 2020. February 14. 12:03 nem sokkal később pedig el is fogadták Van költségvetés, Török Tibor a Médiaközpont ideiglenes igazgatója, új bérlő a mozikávézóban 2020. February 27. 08:31 Szombathely 2020-as költségvetését, Horváth Soma alpolgármester elárulta, hogy az 1000 fa ültetése összesen 82 millió forintba kerül. Áprilisban aztán megtudtuk az önkormányzattól, hogy a tervek szerint májusban hagyják jóvá a terveket, majd várhatóan júniusban útjára is indíthatják a közbeszerzést. Ha pedig ez sikeres lesz, szeptemberben megköthetik a kivitelezési szerződést is, határidőként pedig jövő április végét jelölnék ki.

A terveket sikerült is jóváhagynia a városvezetésnek, illetve a koronavírus miatti rendkívüli jogrend miatt a polgármester egyedül dönthet ezekről az ügyekről, így Nemény András nemrég el is fogadta az előterjesztést, amit normál jogrendben a Gazdasági és Jogi Bizottság tárgyalt volna meg.

„Annak érdekében, hogy a Közgyűlés által az előterjesztés alapján meghatározott ütemezés tartható legyen, és a program 2020. évben kivitelezhető legyen, a városi környezet zöldterület fejlesztésének, és levegőminőség javításának célkitűzése megvalósulhasson, valamint 2020. októberében a kivitelezés megkezdhető legyen, szükséges döntést hozni a kiviteli tervek jóváhagyása tekintetében. A döntés meghozatalára a Gazdasági és Jogi Bizottság lenne jogosult. A veszélyhelyzetben a döntés a polgármester által történő meghozatala az előterjesztésben foglalt indokok alapján szükséges és arányos” – indokolta Károlyi Ákos jegyző.

Józing Antal

Mint az előterjesztésben olvasható, az önkormányzat még december 20-án kötött tervezési szerződést Pintér Gábor és Szily Adrien tervezőkkel, akik időben el is készítették azt. Első lépésben a területeket határozták meg, ezt pedig a választókerületek képviselőinek, a városi főkertész, illetve a 10 millió fa mozgalom Szombathelyre vonatkozó javaslatai alapján tartott helyszíni bejárások alapján tették meg. Ezután a pontos helyszínek és a körzetekbe tervezett fák számáról a képviselők döntöttek.

Így néz ki a tervezet:

Körzetszám Képviselő Fák száma
1. Horváth Gábor 62 db
2. Bokányi Adrienn 80 db
3. Horváth Attila 47 db
4. Horváth Soma 50 db
5. Czeglédy Csaba 43 db
6. Kopcsándy József 47 db
7. Putz Attila 88 db
8. Takátsné Tenki Mária 64 db
9. Kelemen Krisztián 86 db
10. Sátory Károly 76 db
11. Kecskés László 70 db
12. Ágh Ernő 91 db
13. Németh Ákos 90 db
14. Tóth Kálmán 106 db

A dokumentumokból egyébként kiderül az is, hogy az 1000 fa között lombhullatók és örökzöldek, valamint lombhullató cserjék is lesznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet