Legalább ezzel sincs gond: nem lesz Szombathelyen közbringarendszer

Nem volt elég pénz rá, így a város elengedte a pályázatot.

„Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 149/2021. (IX. 30.) Kgy. sz. határozata alapján a TOP-6.4.1-15-SH1-2016-00001 jelű, „Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése” című projekt kapcsán a kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszer (közbringa rendszer) projektelem elhagyásra került.”

- közölte érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal.

Magyarul: Szombathelyen nem lesz közbringarendszer.

A közösségi kerékpáros rendszer az egymilliárd forintos uniós kerékpárút-építési pályázat része volt, mi is többször írtunk róla.

De mintha senki nem hitt volna benne igazán.

Már három évvel ezelőtt volt olyan sajtótájékoztató a projektről, ahol egyszerűen elfelejtették megemlíteni Most már talán tényleg elkezdik építeni a szombathelyi kerékpárutakat 2020. July 14. 14:15 .

Csak akkor derült ki, hogy még része a tervnek, amikor arra külön rákérdeztünk a jegyzőnél Annak örülünk, hogy indul a szombathelyi Bubi, de vannak kérdőjelek 2021. May 28. 07:24 .

Kerékpár az új Egészségügyi Alapellátó Központnál - A kórháznál is lett volna egy dokkoló állomás
Mészáros D. Zsolt

Két évvel ezelőtt írták ki a közbeszerzést Annak örülünk, hogy indul a szombathelyi Bubi, de vannak kérdőjelek 2021. May 28. 07:24 , akkor megtudtuk, hogy 52 millió forint volt arra, hogy hat helyszínen dokkoló állomásokat alakítsanak ki, amikhez 30 darab elektromos biciklit szereztek volna be. Ez már – valljuk be - akkor sem tűnt egy nagy összegnek.

Aztán gyanús csend lett, és mind ez idáig senki nem firtatta, hol is tart az ügy.

Most viszont a hivatal válaszai alapján összeállt a kép.

A 2021 augusztusában két pályázat érkezett a tenderre. Az egyik 75, a másik 98 millió forintból valósította volna meg a szombathelyi közbringa rendszert. Azaz az ajánlatok meghaladták a pályázati forrást.

A többlettámogatáshoz jutás bizonytalan volt, az új közbeszerzés kiírása emellett még egy évvel meghosszabbította a volna a projektet.

A válaszok alapján az derül ki, hogy az fel sem merült, hogy az önkormányzat saját pénzből kipótolja a hiányt, ami azért annyira nem volt jelentős (23 millió forint).

Így nem hívták le a pályázatban erre beállított 52 millió forintot sem, és a kerékpáros projekt a közbringarendszer nélkül zárult, és nem is tűnik úgy, hogy újra nekifut a város.

Ezeken a lettek volna a dokkoló állomások
Nyugat.hu

Igazából persze azt sem lehet tudni, hogy mekkora igény lenne rá. Korábban mi is megfogalmaztuk kétségeinket Annak örülünk, hogy indul a szombathelyi Bubi, de vannak kérdőjelek 2021. May 28. 07:24 , de a rollerek sikerét nézve, még az is lehet, hogy működött volna, ha jól összerakják és kellő támogatást kap.

Béke poraira.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Annak örülünk, hogy indul a szombathelyi Bubi, de vannak kérdőjelek

Hat helyszínen lehet majd elektromos bicikliket kölcsönözni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet