Feketébe öltözött tanárok tiltakoztak a fenyegetések ellen Szombathelyen

A Zrínyi Ilona Általános Iskola tucatnyi pedagógusa sztrájkra készül.

Tucatnyi feketébe öltözött pedagógus állt ki hétfő reggel fél nyolckor a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola főbejárata elé. Vasárnap már beszámoltunk róla A Szombathelyi Zrínyi Iskola kiállása a megfélemlítések ellen 2022. September 11. 20:18 , hogy a tanárok a polgári engedetlenségben részt vett kollégáik megfélemlítése ellen tiltakoznak.

Tanári demonstráció a Zrínyiben
12 pedagógus az iskola előtt
Mészáros D. Zsolt

Mint ismert, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt felmentették tisztségéből, mert részt vett a polgári engedetlenségben, amiben azért vettek részt, mert a kormány megtiltotta a sztrájkot a pedagógusoknak.

A polgári engedetlenkedésben részt vevő tanárok fenyegető levelet kaptak a tankerületüktől, hogyha megismétlik az akciójukat, az rendkívüli felmondást von maga után.

Tanári demonstráció a Zrínyiben
Kérdezd meg a tanárod
Mészáros D. Zsolt

A Zrínyi iskola pedagógusai közleményükben azt írták, szeretnék kifejezni szolidaritásukat Dezsőfi Györggyel és minden megfenyegetett tanár mellett.

Hétfőn reggel az iskola előtt 12 pedagógus állt feketében, csendben. Később elmondták, hogy csendes demonstrációra készültek, ezért nem voltak beszédek sem. Ketten táblát is tartottak, az egyiken "Kérdezd meg a tanárodat, miért tiltakozik", a másikon "Holnap ki fog tanítani? Az oktatás nemzeti érdek" felirattal.

Tanári demonstráció a Zrínyiben
Közben gyerekek s9iettek előttük az iskolába
Mészáros D. Zsolt

A reggeli csúcsforgalomban amúgy sem lehetett volna hallani a beszédet, az utcában három iskola van egymás mellett, a tiltakozó tanárok előtt gyerekek siettek hátukon hátizsákkal.

A demonstráció 8 óráig tartott, annyit még megtudtunk, hogy az iskola pedagógusaink mintegy harmada vett részt rajta, ők egyébként csatlakozni szeretnének a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által tervezett gördülő sztrájkhoz.

Tanári demonstráció a Zrínyiben
Holnap ki fog tanítani?
Mészáros D. Zsolt

A hétfő reggeli demonstrációt a miskolci Herman Ottó Gimnázium kezdeményezte, a szombathelyi Zrínyi iskola mellett a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola csatlakozott hozzájuk.

Az idei év elején a Zrínyiben volt az egyik legnagyobb tanársztrájk „Példát szeretnék mutatni a gyerekeknek” – Polgári engedetlenség a szombathelyi Zrínyi iskolában 2022. February 21. 10:14 Szombathelyen, melyben a pedagógusok azt követelték a kormánytól, emelje meg a bérüket, de ez máig nem történt meg.

A februári sztrájkról videót is készítettünk:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet