Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fél Vas megyénél is több magyar adta be letelepedési kérelmét Nagy-Britanniában

Hivatalos statisztika híján ez az első olyan adat, ami megközelítőleg tükrözi a kint élő magyarok létszámát.

A brit belügyminisztérium múlt héten tette közzé legfrissebb adatait, melyek szerint már több, mint 130 ezer magyar állampolgár adta be tartós letelepedési kérelmét Nagy-Britanniában.

A kérelmet azért kell beadniuk, mert Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de a 2020 végéig – a Brexit utáni átmeneti időszak lezárultáig – törvényesen és életvitelszerűen letelepedett EU-polgárok továbbra is az országban maradhatnak. Ehhez viszont meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedéllyel, vagyis letelepedett jogi státusszal kell rendelkezniük.

A belügyminisztériumhoz január 31-ig beérkezett adatokból az is kiderül, hogy a 27 EU-tagország állampolgárai közül már több mint 5 millióan benyújtották a kérelmet. Ebből a lengyelek több mint 900 ezren, a románok pedig közel 840 ezren vannak.

A magyar kérelmezők száma nem kimagasló, nagyjából középen állunk.

Csillag Tamás, az angliai Surrey County Council politikai tanácsadója szerint ennek a számnak az ismerete azért fontos, mert ez az első olyan hivatalos adat, ami megközelítőleg tükrözheti az ott élő magyarok létszámát.

„Hivatalos statisztika egyszerűen nem volt az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás miatt. Bár olyan platformok, mint a Facebook, vagy a Spotify számai alapján az Egyesült Királyságban élő magyarok száma akár a kétszázezret is meghaladhatja, most először körvonalazódik az itt élő diaszpóra pontos létszáma” – írja a tanácsadó Facebook-bejegyzésében.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a beadási határidő, június 30. odébb van, addig még sokan adhatják be a kérelmet, hozzá most is heti többször fordulnak kérdéssel ez ügyben.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra