Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Feladat volt: jelen lenni a családok életében

Évadértékelőt tartott a Mesebolt Bábszínház.

A járvány mindent átírt, a Mesebolt Bábszínház azonban igyekezett megfelelni az új kihívásoknak – hangzott el az évadértékelő sajtótájékoztatón. Megtudtuk, hogy az őszi Mesebolt Bérlet előadásait lejátszották, de a tavaszit már nem sikerült. Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb feladata, megoldandó problémája a veszélyhelyzet miatt elmaradt előadások pótlása volt.

Március közepétől nem tarthatott előadásokat a társulat, ennek ellenére nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy így is jelen lehessenek a szombathelyi családok életében. Ezért jelentősen kibővítették online megjelenéseinket. A 2019/20-as évadban (a mai napig, az online megjelenéseket nem számolva) 263 előadást tartottak 24 760 nézőnek. A veszélyhelyzet miatt nagyjából 121 előadás maradt el.

Több kezdeményezésük újszerű, innovatív, egyedülálló volt, így fontosnak tartották azt is, hogy kapcsolódjanak más szervezetek kezdeményezéseihez is. A veszélyhelyzet ideje alatt a Bábszínház részt vállalt a rászorulók, az idősek megsegítésében. Hétvégenként és ünnepnapokon a társulat autója is ebédet szállított a városban. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ munkatársait Kovács Bálint bábszínész vitte a megadott címekre március 28-a és május 17-e között összesen 18 napon.

Csatlakoztak a Polgármesteri Hivatal által kezdeményezett „Ne cipekedj, nagyi!” elnevezésű programhoz is, a szombathelyi Vásárcsarnokban összeállított csomagokat a bábszínház autójával – több más önkéntes mellett – két munkatársuk, Tóth Gusztáv vagy Kocsis József szállította a nyugdíjasoknak, március 27-e és május 15-e között 13 napon.

a boldog herceg mesebolt
meseboltbabszinhaz.hu

A szakmai tevékenységről megtudtuk, 2019. szeptemberétől minden bérletben is szereplő produkció bemutatója előtt nyilvános főpróbát tartottak pedagógusoknak. Ezeken az előadás megtekintésén túl arra is lehetőség volt, hogy a résztvevők az alkotókkal beszélgessenek, tőlük kérdezzenek. A cél az volt, hogy segítsék a pedagógusokat abban, hogy felkészítsék a gyerekeket az előadás látogatásra, illetve segítséget adjanak a látottak iskolai-óvodai feldolgozásához.

Szombathelyen eddig példa nélküli vállalkozásba fogtak. Kovács Géza részt vett a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gyűlésén, ahol ismertette elképzeléseiket. A Kamara az erről szóló írásos anyagot minden tagjának eljuttatta, s ők is megkeresték először egy írásos anyaggal majd telefonon a város és a városkörnyék legjelentősebb gazdasági vállalkozásait. Az adott cég dolgozóinak, illetve családjuknak szóló zártkörű előadás-sorozatot kínáltak. És segítséget kértek, hogy a vállalkozások vásároljanak bábszínházi bérleteket, melyeket az iskolákkal együttműködve olyan gyerekekhez juttattak el, akik családjának nehézséget jelentene a bérlet árának kifizetése.

A csonka évad ellenére nem maradtak el az elismerések sem: Színházi Kritikusok Díja – jelölés – szeptember 22. – A boldog herceg egyike lett a három legjobb ifjúsági előadásnak.

Halász Péter-díj – A boldog herceg egyike a 6 e díjra jelölt előadásnak. A döntés, a díjátadó várható időpontja: 2020. augusztus.

(A magyar színház kísérletező, műfaji határokat átlépő hagyományát erősítendő, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a SZÍNHÁZ folyóirat 2018-ban Halász Péter-díjat alapított. A díjjal azokat az előző naptári évben bemutatott előadó-művészeti kezdeményezéseket szeretnék elismerni, amelyek alkotói igyekeznek tágítani a színházcsinálás kereteit, s nem tekintik megváltoztathatatlan, kőbe vésett szabálynak azt, amit általában a színház fogalma alatt értünk.) - hallottuk.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra