Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Feladat volt: jelen lenni a családok életében

Évadértékelőt tartott a Mesebolt Bábszínház.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járvány mindent átírt, a Mesebolt Bábszínház azonban igyekezett megfelelni az új kihívásoknak – hangzott el az évadértékelő sajtótájékoztatón. Megtudtuk, hogy az őszi Mesebolt Bérlet előadásait lejátszották, de a tavaszit már nem sikerült. Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb feladata, megoldandó problémája a veszélyhelyzet miatt elmaradt előadások pótlása volt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Március közepétől nem tarthatott előadásokat a társulat, ennek ellenére nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy így is jelen lehessenek a szombathelyi családok életében. Ezért jelentősen kibővítették online megjelenéseinket. A 2019/20-as évadban (a mai napig, az online megjelenéseket nem számolva) 263 előadást tartottak 24 760 nézőnek. A veszélyhelyzet miatt nagyjából 121 előadás maradt el.

Több kezdeményezésük újszerű, innovatív, egyedülálló volt, így fontosnak tartották azt is, hogy kapcsolódjanak más szervezetek kezdeményezéseihez is. A veszélyhelyzet ideje alatt a Bábszínház részt vállalt a rászorulók, az idősek megsegítésében. Hétvégenként és ünnepnapokon a társulat autója is ebédet szállított a városban. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ munkatársait Kovács Bálint bábszínész vitte a megadott címekre március 28-a és május 17-e között összesen 18 napon.

Csatlakoztak a Polgármesteri Hivatal által kezdeményezett „Ne cipekedj, nagyi!” elnevezésű programhoz is, a szombathelyi Vásárcsarnokban összeállított csomagokat a bábszínház autójával – több más önkéntes mellett – két munkatársuk, Tóth Gusztáv vagy Kocsis József szállította a nyugdíjasoknak, március 27-e és május 15-e között 13 napon.

a boldog herceg mesebolt
meseboltbabszinhaz.hu

A szakmai tevékenységről megtudtuk, 2019. szeptemberétől minden bérletben is szereplő produkció bemutatója előtt nyilvános főpróbát tartottak pedagógusoknak. Ezeken az előadás megtekintésén túl arra is lehetőség volt, hogy a résztvevők az alkotókkal beszélgessenek, tőlük kérdezzenek. A cél az volt, hogy segítsék a pedagógusokat abban, hogy felkészítsék a gyerekeket az előadás látogatásra, illetve segítséget adjanak a látottak iskolai-óvodai feldolgozásához.

Szombathelyen eddig példa nélküli vállalkozásba fogtak. Kovács Géza részt vett a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gyűlésén, ahol ismertette elképzeléseiket. A Kamara az erről szóló írásos anyagot minden tagjának eljuttatta, s ők is megkeresték először egy írásos anyaggal majd telefonon a város és a városkörnyék legjelentősebb gazdasági vállalkozásait. Az adott cég dolgozóinak, illetve családjuknak szóló zártkörű előadás-sorozatot kínáltak. És segítséget kértek, hogy a vállalkozások vásároljanak bábszínházi bérleteket, melyeket az iskolákkal együttműködve olyan gyerekekhez juttattak el, akik családjának nehézséget jelentene a bérlet árának kifizetése.

A csonka évad ellenére nem maradtak el az elismerések sem: Színházi Kritikusok Díja – jelölés – szeptember 22. – A boldog herceg egyike lett a három legjobb ifjúsági előadásnak.

Halász Péter-díj – A boldog herceg egyike a 6 e díjra jelölt előadásnak. A döntés, a díjátadó várható időpontja: 2020. augusztus.

(A magyar színház kísérletező, műfaji határokat átlépő hagyományát erősítendő, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a SZÍNHÁZ folyóirat 2018-ban Halász Péter-díjat alapított. A díjjal azokat az előző naptári évben bemutatott előadó-művészeti kezdeményezéseket szeretnék elismerni, amelyek alkotói igyekeznek tágítani a színházcsinálás kereteit, s nem tekintik megváltoztathatatlan, kőbe vésett szabálynak azt, amit általában a színház fogalma alatt értünk.) - hallottuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés