Felcsúti séta - Egy kisiklott politikai karrier szomorúsága

Orbán Viktorból lehetett volna Közép-Európa megváltója. De a jövő helyett csak focipályákat sikerült építeni. Persze rosszabbul is járhattunk volna.

Tavalyelőtt Lengyelországban jártam, többek között apró településeken is, és rácsodálkoztam, honnan hova jutottak az elmúlt évtizedekben.

És kellemetlenül éreztem magam, amikor később lengyel vendégeinkkel áthajtottunk a Vas megyei falvakon, hadd ne mondjak neveket, és hirtelen az ő szemükkel kezdtem látni a málló vakolatú kicsi házakat, a szigetelés nélküli nedves falakat, a düledező kerítéseket és a rozoga járdákat.

Egy évvel később

És ugyanez a kényelmetlen érzés kerít hatalmába, amikor Alcsútdoboz főutcáján megyünk az autóval, és mellbe vág a házak szegényessége. Nem az összes, de sok. Szomorúan sok.

Egészen biztos, hogy 2020-ben nem így kellene kinéznie egy településnek Dunántúlon a főváros vonzáskörzetében.

Éppen a váli szerelemszobortól Kirándulási tipp: Szerelem-szobor a váli szőlőskertben 2020. February 08. 15:05 jövünk, az én ötletem volt, hogy látogassuk meg ezt a környéket. Csak ezért biztos nem jönnék ide, de ha már erre járunk, nézzük meg, mi az igazság.

Józing Antal

A szomszédos, hasonló nagyságú Felcsút kétségkívül sokkal jobb állapotban van. Nagyobb és takarosabb házak, rendezettebb összkép.

De ezzel együtt is érdektelen lenne, ha nem itt nevelkedett volna Magyarország miniszterelnöke, és ennek ne lennének szimbólumai a településen.

Kisvasút

A kisvasút megállójánál szállok ki először az autóból. Nem a stadionnál, hanem a faluban. Nem tudom, mire számítok, de az biztos, valami sokkal ikonikusabbra.

Most minden kihalt, a vonatok télen nem járnak, de a sínek és az állomás épülete ott áll. Ez utóbbi kétségkívül esztétikus, ahogy az egész összkép is.

Kisvasút - egy megvalósult álom
Józing Antal

És azon kapom magam váratlanul, hogy egyetlen porcikám sem tiltakozik ellene. Végül is miért ne lehetne itt kisvasút? Ha nem Orbán Viktor a miniszterelnök, a településnek valószínűleg kevesebb esélye lett volna megépíteni, és a kihasználtsága is minden bizonnyal alatta marad az indiai vonatoknak, de összességében semmi rendkívüli.

Ha Ausztriában lenne, azt mondanánk, hogy milyen jópofa. Nekünk persze más is eszünkbe jut róla.

Pancho Aréna a Puskás Ferenc utcában

A stadiont először elvétjük.

Úgy értem, végigautózunk a főutcán, és csak annyit látunk, hogy a focis épületek jobboldalt vannak, de a szemem egy nagy stadiont keres, azt meg nem találja.

Így aztán megfordulunk a falu végén a körforgalomban, letesszük az autót és gyalog megyünk végig az utcán.

Így már jobban kirajzolódik a komplexum (komplexus) mérete. A kerítés és fák mögött megbúvó Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának több bejárata van, a parkolóban hatalmas buszok állnak, a portákon biztonsági emberek őrzik a rendet.

A Pancho Aréna a kapun túl
Józing Antal

Aztán megtaláljuk a stadiont is. A „Pancho Aréna” viszonylag szerényen búvik meg, és ha nem itt és így lenne, talán még tetszene is. A lezárt vaskapukon bebámulva látszik, hogy az organikus magyar építészet kiemelkedő alkotása, és mérete is sokkal kisebb, mintsem a fotókból és a híréből következne.

Ettől persze még szomorúan szürreális az egész, amire a koronát a miniszterelnök bejárattal szembeni háza teszi fel, ahol egy magyar lobogót lebegtet a szellő.

Mindez a Puskás Ferenc utcában.

A Kárpát-medencében a vizet szokni kell

Nem érzek sem elragadtatást, sem mérget, a látvány nem emel fel és nem nyom a földhöz.

Talán a rezignáltság a legjobb szó. Hogy errefelé így mennek a dolgok. Hogy „a Kárpát-medencében a vizet szokni kell” – ahogy a dal mondja .

Mert mindennek van egy olyan olvasata, hogy nem egy gonosz zsarnok kényszerítette rá akaratát egy országra, hanem éppen fordítva.

Balra a stadion, jobbra a miniszterelnök háza - nehéz ehhez mit hozzátenni
Józing Antal

Hogy adva volt a rendszerváltáskori Magyarország legtehetségesebb politikusa, aki több fejjel magasodott ki a mezőnyből, aki ma is macska-egér játékot játszik az ellenzékkel, és aki képes az Európai Uniót orránál fogva vezetni.

Hogy megtehetne bármit. Hogy találkozhatna érdekesebbnél érdekesebb emberekkel, a back stage-ben sörözhetne Stinggel, rajonghatna vagy cikizhetné a Velencei Biennálé művészeit, vitatkozhatna Elon Muskkal a jövőről.

Ehelyett - akár egy modern dráma témája is lehetne - magánrepülővel Bulgáriába megy Videoton-meccsre.

És nagyon úgy tűnik, ez az éles elméjű, kiváló adottságú, egykori ambiciózus fiatalember leginkább stadionokat hagy majd maga után.

Orbán Viktor megváltoztathatta volna egész Közép-Európa történelmét, megtörve az átkot, átállítva a váltókat, új, naposabb és vidámabb tájak felé kormányozva ezt a szerencsétlen sorsú régiót.

De most úgy tűnik, nemhogy Közép-Európa, még saját országának a váltóit sem tudja átállítani.

Magyarország nagyjából ott tart, mint száz éve: működni működik, élhetőnek élhető, de mégiscsak besüpped a móriczi rokonok és panamák lápvilágába. És az egykori fiatalember most ott ül egy családi vállalkozássá alakított ország és egy zavaros rendeltetésű médiabirodalom közepén, ahol a hatalmat hazugságokkal és félelmekkel igyekeznek bebetonozni, és ahol győzelemnek számítanak Alcsútdoboz málló vakolatú házai.

Persze, lehetne ez sokkal rosszabb is.

A Pancho Aréna helyett például állhatna lőtér, Magyarország lehetne Ukrajna, esetleg belesüllyedhetne egy polgárháborúba, mint a szerencsétlen Jugoszlávia.

Az ország – valljuk be - egyben van, világviszonylatban nem számít rossz helynek, a lakóit hagyják élni, valójában nincs itt semmiféle diktatúra; csak egy kisiklott politikai karrier.

Minden nézőpont kérdése.

Aztán meghúzzuk a vállunkat és visszasétálunk az autóhoz a téli napsütésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény