Felújítják a szombathelyi Károly Róbert utca burkolatát

Uniós támogatásból megmaradt pénzből készül el.

A múlt csütörtökön számoltunk be Felújítják Szombathely legzűrösebb útkereszteződését January 19. 13:50 arról, hogy 461 milliós útfelújítási programot indít a szombathelyi önkormányzat. Több útkereszteződést újítanak fel, és megépül két körforgalom is az összegből.

Gyorsan emelkednek az építőipari árak

Ami némileg meglepő lehet, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor az energiaválság okozta áremelkedések miatt csődközelben van az önkormányzatok nagy része, hogyan lehet közel félmilliárd forintot útfelújításra költeni.

A Károly Róbert utca burkolatát újítják fel.
google maps

A csütörtöki sajtótájékoztatón erre is választ kaptunk. Több olyan, uniós pénzből induló beruházás zajlott a városban az elmúlt években, ami jóval többe került, mint amennyit eredetileg szántak volna rá. Az építőipari árak is elszabadultak, a közbeszerzési pályázatokon sokkal drágább ajánlatok érkeztek, mint amennyi pénz volt a programra.

A fejlesztések jó részénél azonban az önkormányzat kipótolta a szükséges összegeket. Azért is, mert ha halasztják a beruházást, akkor egyre drágább lesz. És ezekre a fejlesztésekre szükség volt. Volt ilyen a vásárcsarnoknál, az új bölcsődénél, az óvodák felújításánál, ahogy ezt decemberben írtuk Tényleg pluszpénzt kapott a szombathelyi vásárcsarnok és az épülő bölcsőde? 2022. December 16. 15:04 is már.

Visszakaphatják az önkormányzati pénzt

De a többletköltséget utólag vissza lehet igényelni a kormánytól, és ezek az igénylések nagyrészt sikeresek is. Ami azt jelenti, hogy a drágulások miatt pluszban kifizetett önkormányzati pénzeket visszakapja a város.

Ahogy az történt nemrég is. A kormány 750 millió forintot szabadított fel Szombathely számára. Ebből indítják a feljebb részletezett, 461 milliós útfelújítási programot, ebből adtak 96 milliót a zanati kerékpárútra Még az idén láthatjuk, ahogyan épül a zanati kerékpárút 2022. November 29. 11:32 és 206 milliót a Szent István utcai Gyöngyös-hídra. 200 millióval lesz drágább a balesetveszélyes szombathelyi híd felújítása 2022. December 07. 07:15

A Károly Róbert utca úgyis a közelben van.
google maps

A csütörtöki közgyűlésre készült anyagból kiderül, hogy a most záruló 2014-2020 közötti TOP IH programból maradt a városnak 162 millió forintja. A kormány nemrég engedélyezte a szombathelyi önkormányzatnak, hogy ezt az összeget felhasználhassa.

A közelben van a Károly Róbert utca

Az előterjesztés szerint a Szent Quirinus utca kiépítését jelölték meg azzal, hogy a pénzt arra akarják felhasználni. A Körmendi és a Jáki utat összekötő új utca 90 százalékban már elkészült, Január végére készülhet el a Szent Quirinus utca Szombathelyen January 20. 06:36 így a közeli Károly Róbert utcát újítanák fel a pénzből, mint a beruházás fő céljához csatlakozó utcát.

Az átcsoportosítást engedélyeznie kell a kormánynak, aminek előfeltétele, hogy le kell folytatni egy előzetes közbeszerzési eljárást. A képviselőknek most arról kell dönteniük, hogy kiírják a feltételes közbeszerzési pályázatot.

Ha a pályázat sikeres lesz, akkor a kormányon múlik, mikor kezdődhet el a Károly Róbert utca felújítása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet