Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen már utcája is van Mészáros Lőrincnek

Igaz, volt már egy nagy Mészáros Lőrincünk, de biztos, hogy a mostaninak is helye lesz a törikönyvekben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeptember 14-én reggel fél 11-kor megtörtént a szombathelyi Mészáros Lőrinc utca felújításának műszaki átadása, amin Tóth Kálmán elmondta, hogy minden a tervek szerint halad.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A részletekbe itt most nem mennék bele, a lényeg, hogy mindenki végzi a dolgát.

Ezen a képen is látható, hogy az új burkolat teljesen rendben van
Kiss Tamás

Ami viszont nem hagyott nyugodni: Ez a Mészáros Lőrinc az a Mészáros Lőrinc?

Egy kevés utánajárás eredményeként megtudtam, hogy 1466-ban az égiek már megajándékoztak minket egy hazafival, akit Mészáros Lőrincnek hívtak. Igaz, olyan eredményeket nem ért el, mint a mi Lőrincünk, csak a Dózsa György-féle parasztfelkelés egyik vezetője volt, aki máglyán halt mártírhalált, de akkoriban még nem vagyonban mérték, ki mennyit ér, szóval emiatt ne marasztaljuk el.

A Wikipédia szerint aztán 2009-ig egy általános iskola őrizte nevét, amit azóta átkereszteltek, illetve négy utca – két budapesti, egy győri és egy hajdúböszörményi – őrzi a mai napig.

Tóth Kálmán körzeti képviselő szemlézi a felújított Mészáros Lőrinc utcát
Kiss Tamás

A papról és hadvezérről szóló szócikkben azonban nem írnak róla, hogy Szombathelyen lenne olyan utca, ami az ő nevét viseli.

Szóval akkor a szombathelyi Mészáros Lőrinc utca a mi Mészáros Lőrincünkről kapta a nevét?

Mert ha így van, az teljesen rendben is van, hisz mégsem járja, hogy holmi felkelő hadvezérekről utcákat nevezünk el, de a magyar tenger örökös uráról meg egyet se. Csak gondoltam azért fontos lehet szólni erről másoknak is, hogy tudják, Szombathely utcanevekben is progresszív.

(persze lehet, hogy nem így van, a Wikipédia sem tévedhetetlen, különösen a magyar nyelvű. Szerk.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés