Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyen már utcája is van Mészáros Lőrincnek

Igaz, volt már egy nagy Mészáros Lőrincünk, de biztos, hogy a mostaninak is helye lesz a törikönyvekben.

Szeptember 14-én reggel fél 11-kor megtörtént a szombathelyi Mészáros Lőrinc utca felújításának műszaki átadása, amin Tóth Kálmán elmondta, hogy minden a tervek szerint halad.

A részletekbe itt most nem mennék bele, a lényeg, hogy mindenki végzi a dolgát.

Ezen a képen is látható, hogy az új burkolat teljesen rendben van
Kiss Tamás

Ami viszont nem hagyott nyugodni: Ez a Mészáros Lőrinc az a Mészáros Lőrinc?

Egy kevés utánajárás eredményeként megtudtam, hogy 1466-ban az égiek már megajándékoztak minket egy hazafival, akit Mészáros Lőrincnek hívtak. Igaz, olyan eredményeket nem ért el, mint a mi Lőrincünk, csak a Dózsa György-féle parasztfelkelés egyik vezetője volt, aki máglyán halt mártírhalált, de akkoriban még nem vagyonban mérték, ki mennyit ér, szóval emiatt ne marasztaljuk el.

A Wikipédia szerint aztán 2009-ig egy általános iskola őrizte nevét, amit azóta átkereszteltek, illetve négy utca – két budapesti, egy győri és egy hajdúböszörményi – őrzi a mai napig.

Tóth Kálmán körzeti képviselő szemlézi a felújított Mészáros Lőrinc utcát
Kiss Tamás

A papról és hadvezérről szóló szócikkben azonban nem írnak róla, hogy Szombathelyen lenne olyan utca, ami az ő nevét viseli.

Szóval akkor a szombathelyi Mészáros Lőrinc utca a mi Mészáros Lőrincünkről kapta a nevét?

Mert ha így van, az teljesen rendben is van, hisz mégsem járja, hogy holmi felkelő hadvezérekről utcákat nevezünk el, de a magyar tenger örökös uráról meg egyet se. Csak gondoltam azért fontos lehet szólni erről másoknak is, hogy tudják, Szombathely utcanevekben is progresszív.

(persze lehet, hogy nem így van, a Wikipédia sem tévedhetetlen, különösen a magyar nyelvű. Szerk.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra