Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fertő: továbbra is aggasztóan alacsony a vízállás

24 centiméterrel alacsonyabb a Fertő tó vízszintje a sokéves átlagnál, 1965 óta alig mértek még ilyen alacsony vízállást.

24 centiméterrel alacsonyabb a Fertő tó vízszintje a sokéves átlaghoz képest, erről az ORF Burgenland ír . Bár napokban a Fertő térségében 30-40 mm csapadék hullott, ez mindössze három centiméterrel emelte meg a tó vízszintjét. Tengerszint felett 115,22 méteren van jelenleg a vízszint, ami 1965 óta az egyik legalacsonyabb mért érték. A szakértők most arra várnak, milyen időjárási viszonyok lesznek augusztusban és szeptemberben. Ha továbbra is marad a meleg, a tó tovább apadhat.

A Fertő tó Nezsidernél, július elején
Keszei László

Az alacsony vízszint egyébként a vitorlásoknak, hajótulajdonosoknak okozhat különösen problémát. A nyílt vízfelületen egyelőre még gond nélkül lehet hajózni, az eliszaposodott kikötőkben azonban már lehet tapasztalni nehézségeket. A tavaly életre hívott "Task Force Neusiedler See/Seewinkel" akciócsoport továbbra is vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne vizet vezetni a Fertőbe, mely jelentősebb tápláló vízfolyással nem rendelkezik (a Vulkán és a Rákos-patakon kívül), így fokozottan ki van téve a csapadékhullásnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Gazdaság

Tovább az oldalra