Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy fiatal pap vívódásai – megjelent Brenner János lelki naplója

A kötet már csak azért is érdekes, mert kevés ilyen mű marad meg az utókornak, gyakran megsemmisítették őket.

Az 1957-ben, 26 évesen meggyilkolt szombathelyi születésű Brenner Jánost nemrég avattak boldoggá Szombathelyen . Most a Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó gondozásában egy különleges kötet jelent meg a mártírhalált halt papról. A Boldog Brenner János vértanú üzenete című kiadvány Brenner teljes lelki naplóját tartalmazza.

A napló akkor keletkezett, amikor Brenner jelentkezett a Noviciátusba és egy korántsem klasszikus értelemben vett naplót írt. Kifejezetten az ő belső vívódásairól, a tanulmányaival, szerzetesi előmeneteleivel kapcsolatban vetette papírra feljegyzéseit. Reflektált a nagyobb eseményekre, amelyek meghatározták a noviciátusban való mindennapi működést, életet. Nem füzetbe, lapokra írt.

S hogy miért különleges ez a napló? A család, pap testvérei (két fiú testvére is pap lett) sem akarták, hogy minden feltáródjon. A többi elöljáró törekedett arra – amíg a rendek működhettek – hogy minél kevesebb ilyen feljegyzés maradjon fenn.

A három fiatal papszülei körében 1956. április 2.
A három fiatal papszülei körében 1956. április 2.
Nyugat.hu

A köteteben egyébként olvashatjuk még Brenner János prédikációs jegyzeteit, a boldoggá avatásán elhangzott beszédeket. Visszaemlékezhetünk Brenner József nagyprépost, ny. helynök, nagyprépost atya írásai segítségével, és szemezgethetünk a családi albumból. (Brenner Józseffel készült nagy interjúnkat egyébként itt olvashatják "30 évig én egy senki voltam" - Brenner József, az Év Vasi Embere 2018. January 29. 15:56 .)

A kiadványt 2.400 forintért lehet megvásárolni a Szombathelyi Egyházmegye könyvesboltjában. (Szombathely, Berzsenyi tér 3.).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra