Hende Csaba most azokat a rosszfiúkat takarítja el, akiket ő támogatott korábban

Nem egyedi eset a szombathelyi Fidesz-szervezet feloszlatása. Nem csak itt, máshol is vannak vállalhatatlan emberek.

A helyi Fideszben uralkodó állapotok veszélyeztették a párt 2018-as választási esélyeit - írtuk nemrég, a szombathelyi Fidesz-szervezet feloszlatásáról szól cikkünkben Feloszlatták a Fidesz szombathelyi szervezetét 2015. June 03. 17:29 .

Gyorsan távoztak
Nyugat.hu

Ezzel az állítással nem is nagyon tudunk vitatkozni, miközben a tavaly tavaszi országgyűlési választásokon ismét tarolt a Fidesz, ősszel Szombathelyen patthelyzet alakult ki, és csak a Pro Savariás Molnár Miklóssal együtt sikerült a stabil közgyűlési többséget kialakítani.

Az elmúlt évek szombathelyi botrányait mindenki ismeri. Másfél évvel ezelőtt robbant a kokainbomba, ahol ugyan csak Lazáry Viktor, alpolgármester neve került a köztudatba, de az is ott volt, hogy rajta kívül azért valószínűleg több fideszes vezető is részt vett azokon a bizonyos hajózós, drogozós bulikon. Szinte nyílt beismerés volt, amikor kiderült, kik azok, akiktől az önkormányzati választások előtt a párt megvonta a bizalmat.

Gondoljunk Marton Zsoltra, Szakály Gáborra, de voltak olyan háttéremberek is, akiknek a neveit valószínűleg soha nem tudjuk meg. Egy jól körberajzolható körről van szó, és a sors fintora, hogy 12 évvel ezelőtt éppen e kör miatt egyszer már feloszlatták a szombathelyi Fidesz-szervezetet.

Hende sokat remélt Lazárytól
Nyugat.hu

Tulajdonképpen ez a társaság akkor került a tűz közelébe. Ne felejtsük el, hogy ekkor kerültek a háttérbe a helyi Fidesz alapító tagjai, és jöttek az ifjú titánok. Marton Zsoltot maga Hende Csaba hozta magával az MDF-ből, és ebben az időszakban járta ki a Fidelitas iskoláját Lazáry Viktor és Szakály Gábor is.

Ők és a hozzájuk kapcsolódó külső kör tolta a háttérbe az alapítókat, akik még komolyan vették a politikai ideológiát, és nem tekintették ellenségnek a másként gondolkodókat. Az alapítók szép lassan ki is koptak a pártból, Rettegi Attila tartja még magát, Sági Józsefből uniós zászlóval harcoló iskolaigazgató és háttérember lett.

Az új társaság aztán azt hitte, itt a habzsi-dőzsi, ment is nekik egy darabig. Hende Csaba látványosan támogatta őket, nélküle nem futottak volna be ilyen karriert. A hírek szerint Lazáry Viktort még polgármesternek is kiszemelte, de nem számolt az ifjú titánok mohóságával, és azzal, hogy ha kell, simán egymás torkának ugranak.

A 2010-es önkormányzati választásokon induló csapat - Még töretlen volt a bizalom
Mészáros Zsolt

Amikor már látszott, hogy a botrány túl erős, azonnal megfosztották őket önkormányzati esélyeiktől. Pártfunkcióik azonban megmaradtak, azt nem olyan könnyű elvenni valakitől, ha ő nem akarja. Az is világos, hogy kell a hely a helyi pártvezetésben az új, es nem kompromitalödott embereknek: Koczka Tibor, Illés Károly és az új képviselők közül még néhányan. Nem is beszélve azokról, akik most nincsenek képben, de a kampányban ott voltak, és várják, hogy rájuk is süssön egy kicsit a nap.

Ezért oszlatták fel a szervezetet, így sokkal könnyebb lezavarni a teherré vált emberek menesztését a helyi pártvezetésből, és helyet csinálni az újaknak. És milyen érdekes. Ezt az egészet most az a Hende Csaba vezényli le, aki 12 évvel ezelőtt épp ezt a társaságot juttatta pozíciókhoz és lehetőségekhez. Ő a nagy túlélő, hiszen most éppen a nagy igazságosztó és a szombathelyi Fidesz megmentőjének szerepében tetszeleghet. Lelke rajta.

Az egész országban zajlik a nagytakarítás

A szombathelyi történet csak azért különleges, mert itt a nyilvánosság előtt lezajlott botrány okozta a pártszervezet feloszlatását. De nem egyedi eset, soroljuk.

Esztergomban Meggyes Tamás korábbi polgármester ámokfutása vezetett idáig. 2010-ben kikapott a független Tétényi Évától, de a ciklus végéig ellehetetlenítették a munkát. A párt már szabadulni akart tőle, de túl sokan kötődtek hozzá, maradt a drasztikusabb módszer.

Edelényben és Ózdon a választási vereséget verték le a két helyi szervezeten. Edelényben a kétes hírű Molnár Oszkár osztotta ketté a helyi szervezetet, a központból csaptak le rájuk. Ózdon egy huszonéves jobbikos verte meg a helyi erős embert, decemberben az új képviselő-testület Fidesz-frakciójából három képviselő lépett ki.

Hajdúdorogon, Pakson, Szigetváron és Sásdon már korábban kettészakadt a helyi szervezet, a feloszlatásra az volt az indok, hogy a tagok jó része nem a párt, hanem a saját egyéni érdekeinek rendelte alá magát.

Nagyszénáson nem oszlatták fel a szervezetet, csupán 19 tag, a tagság nagyobb része kilépett belőle. Az ok itt is a megosztottság volt, a szervezet két táborra szakadt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény