Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán összemelegedett Simicskával a ráadásban

Orbán, Simicska és Szálasi képzeletben összemelegedett a Flash nevű kultzenekar dalában. A Tudósokkal együtt léptek fel az A38 Hajón egy össznépi társadalomkritikai koncertesten.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig tettünk pontot az elmúlt évek rendszerkritikus zenészeit bemutató cikkünkre (vagyis annak első felvonására, hátha találunk még kultúrmissziót folytató politikus-ütlegelőket), és máris kiderült, hogy a témában jeleskedő két kultikus együttes egymás mellett lép fel a budapesti A38 Hajón. Késve érkeztünk ugyan, de legalább a nemrég kerületileg bezárt Zöld Pardon kiüresedett mezején keresztül, stílusosan a lehullott hó miatti sártengerben cuppogva. És bizony felszabadító érzés volt telibeszarni a bakancstalpra ragadt undorító foszlányokat, elvégre ez a szerda este a radikális kompromisszummentességről készült szólni, Magyarország fennálló férges állapotának olyan pőre szemléléséről, amit nem akadályozhat meg néhány mocsokcsimbók, sőt, ennél szervesebben nem is illeszkedhetne a képbe.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Cenzor, cenzor, megbaszom a szádat, cenzúrázzad a kurva anyádat!

- tolta már rekedt hangján a civilben szociális munkás, itt, a színpadon viszont az egyik legjelentősebb hazai underground provokátorként ismert Barcs Miklós, a ruhatáros lányok pedig, akik a hétvégi technóbulikon fásult arccal szedik be a pufidzsekiket, most érdeklődően vigyorogva hajolgattak ki a pult mögül. Nem csodálkozunk, hiszen a Flash zenekar maga a csontszáraz punk, csak színes haj és eljátszott vadulások nélkül, na de ezt Uj Péter definícióilag sokkal jobban összerakta, itt tessék okosodni .

Flash + Tudósok koncert Budapesten
Dr. Flash, azaz Barcs Miklós és zenekara (még több fotóért klikkeljen!)
Unger András

Szóval csak úgy tódult le a színpadról a büdösbunkó, ám egyszersmind kendőzetlen valóság, igen, trágár szavakba öntve, igen, egy hózentrógeres pocakos faszi által korsó Borsodit köpködve, de mielőtt még bárki keresztyénies erkölcscsősszé vedlene, azt azért mondjuk el, hogy jelen pillanatban talán nem is létezik még egy olyan (egyébként ritkán fellépő, új számokat meg még ritkábban író) együttes, ami ennyire pontosan marna bele a mai magyar társadalom legfájóbb pontjaiba, aki így merné megszövegezni a pondrópolitikus-kaszttal szemben érzett össztársadalmi gyűlöletet.

"Édesanyádat kurvanagyra tartom!"

Miután mindenki kimulatta magát a pajkosan mosolygó szemű Barcs átvezetésein (már nem tudjuk, kiről szólt az anekdota, amely szerint

baltával kivágták a parkolóórát, kiszedték a jó guldent és hernyókát vettek rajta

, de mindegy is), majd elcsattant a trolibuszon megdugott nőről szóló örökbecsű dal , amit a hülyéntáncoló vastagkeretes zakóstól a szolid középvezetőig látszólag mindenki kívülről fújt, Flash-ék másodszor is nekiestek legnagyobb himnuszuknak, a Képviselő Funky nak. Ez az a darab, amit e sorok írója a Magyar Dal napjára kedvencéül választott , ennél rohadtabb dalszöveget ugyanis a világon talán nem mutatott még fel senki. Van viszont videónk hozzá, ami ugyan nem ezzel a dallal kezdődik, de ez is benne van, meg úgy az egész este hangulata:

Nyáron találkozunk, lehet, hogy Recsken, lehet, hogy a Gulágban, de inkább a politikusok sírján táncolva

- búcsúzott el Flash doktor úr, hogy a stafétát átadja további fehérköpenyeseknek, a Tudósok zenekarnak, ami az ortó riffek helyett szintivel-szaxofonnal, vérgeci szövegek helyett elmés beszólogatással folytatta a hiánypótló műsort.

Fekete György újranyitja a Lipótot

A frontember ebben a formációban sem kevésbé ikonikus figura, mint az előzőben: drMáriás neve egybeforrt a rögvalóság mélyszarkasztikus művészeti elbeszélésével, és azt könyvektől a zenén át a festészetig mindenféle formában űzi, 2011 decemberében például mi is ellátogattunk egy aktuális kiállítására , amin többek között Orbán Viktort ábrázolta véres KDNP-hangulatban, eltozítva, sárgaságban és egyéb módokon. Most is önmagához hűen nyitott:

a Flash együttes a normálisakat célozta meg, mi pedig a többieket. Első számunk az egyik ilyen figuráról szól, Fekete Györgyről, aki újranyitja a Lipótot, beköltözik, és miután kedvesét fölüldözi egy fára, lent áll alatta, és szerelmes dalt énekel neki.

Flash + Tudósok koncert Budapesten
drMáriás, azaz Máriás Béla és egy zenekar ami most nem látszik a képen
Unger András

És csak sorjáztak a klasszikusok, a Szupergyártól a Tolókocsisig, illetve a Jófej Politikus ig, melynek

annyira jó, hogy lapos a fejed, mert így legalább rád építhetek

sora még valószínűleg sokáig cikázott a fejekben a Petőfi híd pillérei mellett. És hogy lássuk, hogy Máriást nem akárkik kísérték, mellékesen elpusmogjuk, hogy a billentyűk mögött a megboldogult Amorf Ördögök és a most is aktív Péterfy Bori & Love Band zenei géniusza, Tövisházi Ambrus trükközött hosszú fehér köpenyben, a másik oldalon meg a Brains basszerosa, Endrei Dávid.

Ahogy a nagykönyben meg volt írva, a főleg harmincas-negyvenes közönség az elsöprő koncert végén még gyorsan kikövetelte magának a Tudósok különbejáratú (khm!) opuszát, az emberi szükségleteket művészi igényességgel feldolgozó Basszál! -t, mert anélkül az este csak félkarú óriás maradt volna. És így már ölégedetten lehetett mocskos cipőtalppal vánszorogni haza.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Dalban kapják a savat Hoffmann Rózsa támogatói

Kormány- és káderkritikus hangok a magyar popzenében.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés