Országos hír lett a kirúgott szombathelyi hegedűtanár ügyéből, a tankerület vezetője azonban nem nyilatkozik (frissítve)

Rác Gábor bírósághoz fordul.

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola hegedűtanárának elbocsátásának és az igazgatóhelyettes lefokozásának híre mostanra odáig eszkalálódott, hogy tegnap már a legnagyobb országos hírportálok is írtak róla.

Olvashattunk róla többek közt az Indexen, a 24.hu-n és a hvg-n is.

Ugyanakkor a Szombathelyi Tankerületi Központ weboldalán nem írnak az esetről, és valamiért a kormányközeli média - beleértve a megyei napilapot - ingerküszöbét nem érik el a fejlemények.

Ma reggel felhívtuk telefonon Fodor Istvánt, a Szombathelyi Tankerületi Központ vezetőjét, hogy megtudjuk álláspontját Rác Gábor kirúgásáról és Pulay Teréz lefokozásáról.

Különös tekintettel arra, hogy az eset országos üggyé dagadt.

Fodor István telefonon annyit mondott, hogy nem kíván nyilatkozni, közleményét megtaláljuk egy másik sajtótermékben.

Amivel - már csak sajtóetikai okokból - sem tudunk mit kezdeni, ráadásul az egész ügyet lapunk robbantotta ki, és ránk hivatkoznak az országos lapok is.

Petíció is indult Rác Gábor kirúgásának visszavonásáért

Sok szülő, akinek gyerekét tanítja, vagy tanította a zenetanár, mélységesen felháborodott, mikor hallott a kirúgásáról. Petíciót indítottak, melyben azt követelik, hogy a tankerületi vezető vonja vissza Rác elbocsátását.

A petíciót már több, mint ezren írták alá, nem csak szülők, de pedagógusok is. A petíciót több közéleti szereplő is aláírta.

Előzmények

Május 15-én írtunk arról, hogy a zeneiskola tavaly kinevezett igazgatója a mestervizsgán úgy lepontozta helyettese, Pulay Teréz munkáját, hogy a vizsga sikertelen lett.

A vizsga után Rác Gábor, az intézmény egyik oktatója juttatta el szerkesztőségünknek az ügy részletes leírását, mely szerint a tantestület döntő többsége kiáll az igazgatóhelyettes mellett, és követelték az igazgató, Czenek László leváltását.

Cikkünk olyan nagy port kavart, hogy arra a szakma, a közélet és a tankerület is reagált, ezt követte a múlt heti megegyezés.

Ami után egy mondatos nyilatkozat miatt rúgták ki az iskola egyik pedagógusát, és lehetetlenítették el az érintett iskolaigazgató további vezetői munkáját.

Frissítés

Közben Rác Gábor interjút adott az ugytudjuk.hu-nak. Véleménye szerint ez az eset nem egyedi Magyarországon, a legnagyobb probléma pedig az, hogy teljesen központosították az oktatást.

„Hiába akarta a tantestület, a város oktatási bizottsága, a tankerület korábban Pulay Terézt igazgatónak, a minisztérium egyszerűen elintézte ezt egy nemmel. Egyértelmű, hogy egy több száz kilométerre lévő, az iskola napi dolgait nem ismerő minisztérium nem tud racionális döntést hozni."

A kirúgott zenetanár bírósághoz fordul az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mégsem rendeződött a szombathelyi zeneiskola botránya, egy tanárt kirúgtak és lefokozták az igazgatóhelyettest

Pedig a múlt héten úgy tűnt, minden rendben van, az ügy kirobbantójának mennie kell.

Tiltakozás és petíció indult a szombathelyi zenetanár elbocsátása ellen

A tankerület egyetlen mondat miatt rúgta ki a zenepedagógust, és leváltották a zeneiskola igazgatóhelyettesét is. Egy ismert szombathelyi zenészcsalád tagja is tiltakozik a lépés ellen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet