Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harag a moziban és a nézőtéren

Peches ember, aki azért vesz jegyet erre a mozira, mert azt reméli, hogy David Ayer filmje emlékezetes lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Háború és szerelem, alapvetően e két téma érdekel, talán azért, mert e két terület az, ahol mindent szabad. Vagyis, nagyon vártam már, hogy bemutassák Brad Pittel a Harag (Furia) című filmet, ami a II. világháború utolsó hónapjaiban játszódik. A szövetségesek már Németországban masíroznak Berlin felé, ahol minden férfi, gyerek, és nő hajlandó volt harcolni a szülőföldjükért. Ez volt az az időszak, amikor mindenki tudta, hogy már vége a háborúnak, csak azt nem, hogy még ki fog belehalni ebbe a borzalomba. Ettől is híres az a fotó, amit máj 9-én exponáltak, és egy ajtón kirohanó német katona halála látható. Háborúban is van peches ember.

Nyugat.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

De az is peches ember, aki azért vesz jegyet erre a mozira, mert azt reméli, hogy David Ayer filmje emlékezetes lesz. Nem az, sőt, és először magamra gyanakodtam, mert elkényeztetett a kinematografikus művészet korábban. Nekem a legjobb háborús filmek közé tartozik Stanly Cucbrick: Acéllövedék, Oliver Stone: A szakasz, vagy a nagy klasszikus, Ken Annankin rendezte A halál 50 órája, amiben Henry Fonda, Charles Bronson, Telly Savalas aprítja a nácikat. Ez a dolgozat a közelükbe sem fér.

Háborús filmek vizuális előnye, hogy nagy totálban hatalmas élő erőt és gépeket lehet mutatni pirotechnikai gerjesztésben. Oké, ma már kifizethetetlennek tűnik pár ezer fős statisztéria, sokszor nyúlnak emiatt animációhoz (amitől minden kétdimenziósra síkszerű), de mindegy is, a film ott csapja be a néző szemét, ahol tudja.

Ebben a tankos moziban mégis elegendő, hitték, ha fél tucat lánctalpas jármű poroszkál a füstben, ködben. Nem véletlen az sem, hogy mindig hamar beesteledik, így fölösleges a nagy totál, bő szekondban is sejtethető a történelem legnagyobb inváziója. Hát, nem, amerikai barátaim, kicsit sem hasonlított a Spielberg-féle Ryan közlegény megmentésére, már csak azért sem, mert ebben a filmben nincs történet, de még a sztorik is közhelyesek. (Mint például a német Emma rövid viszonya az amerikai tankossal, aminek bombázás vet véget.)

Harag
Nyugat.hu

A Fury nevű tank legénysége végül is egy kereszteződésben hal meg, mert egy egész SS-zászlóalj ostromolja őket. A dramaturgia gyöngesége okozza a hazugságot, mert inkább jellemző volt a háborúban, hogy egy német katonára nyolc orosz, vagy három szövetséges katona jutott. Értem én, hogy egy hős drámai erőfeszítéséhez kell a vele szemben aránytalan ellenség, de ami igaz Spárta esetében, az nem igaz Berlinnél.

Ha beleélem magam, azt is mondhatnám, hogy a Sherman tank parancsnoka, Vén Róka (B.Pitt) egy igazi idióta volt, aki leszakadt lánctalppal nem kitért az ütközet elől, hanem feláldozta eddig szerencsésen túlélő barátait. Hősiesség és hülyeség gyakran közel áll egymáshoz, de ennyire nem. A művészetben a pici néha végtelen távolság.

Harag
Nyugat.hu

Rendben, nem látok harckocsi ütközeteket, oké, nem látok tisztán és rendesen Tigrist, Párducot, vagy fincsi rohamlövegeket, de a film képes arra, hogy egyetlen helyszínre sűrítse az eseményeket. Kevin Reynolds: A tank című meséjében a film felében egy vasdobozban vagyunk, mégis lerágjuk a körmünk. Mi meg itt egy faék egyszerűségű harckocsi parancsnokot látunk, aki vágja a Bibliát, ráadásul az Ószövetséget, és bármikor idézi Izaiás profétát srapnel esőben. Komolyan mondom, ha nem lenne országom vezetősége Putyin legjobb barátja, azt mondanám, hogy nem ismerek az amerikainál hülyébb szellemiséget, ami képes egy műanyag dobozba préselni Istent, a Coca Colát, és hotdogot.

Harag (Furia)
Nyugat.hu

Vagyis, kedves szombathelyi olvasók, ha még nem láttátok a mozit, jöttök nekem egy kisfröccsel, megihatjátok egészségemre, és próbáljátok elfelejteni, már csak azért is, mert Brad Pitt jó színész, az akkori Sherman legénysége valóban bátor volt, és csak kicsin múlt, hogy a világot ne tiszta fajú árják népesítsék be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés