Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gáz van Szombathelyen

Röpködnek a nagyobbnál nagyobb összegek, a lakók tartanak az elhúzódó munkálatoktól és a kemény téltől. Mi jöhet még?

Jól emlékszünk még a biztonság ürügyén a lépcsőházak szélsőségesen értelmetlen „kipucoltatására”. Most is csak a naivabbaknak lehet bemesélni, hogy a gázkészülék-rendszerek felülvizsgálata Gázfelújítások Szombathelyen: a lakók nem értik, miért fizetnek 2015. April 21. 23:17 és átszerelése nem elsősorban egyes körök üzleti érdekét szolgálja. Miközben a csapból is a menekültkérdés folyt, ez elterelte a figyelmet a komoly belső problémákról, így arról is alig esett szó, hogy mondvacsinált indokokkal mekkora anyagi terhet, idegi megpróbáltatást s nem utolsó sorban kényelmetlenséget kell átélniük az érintett lakóknak Beindult a gázrazzia a Joskar-Olán – a szombathelyi lakók kemény tél elé néznek 2015. September 04. 09:17 , ingatlantulajdonosoknak ezzel a rendelkezéssel. Eleinte persze arról volt szó, hogy a költségeket nem hárítják át a lakosságra.

Nyár végén beindult a gázrazzia Szombathelyen. Volt, amikor két hét alatt 200 lakásban zárták el a gázt. A lakóknak alternatív megoldásokat kellett találniuk
Mészáros Zsolt

Terjednek a rémhírek, röpködnek a nagyobbnál nagyobb összegek, az eltúlzott javíttatási, kicseréli követelések, a lakáselvesztési félelmek, a szerelés alatti téli fagyoskodások veszélyei. S mintha ez mind süket fülekre találna azoknál, akik ez ellen tehetnének, akik megállíthatnák a „biztonságos működés” ürügyébe csomagolt lenyúlási ámokfutást. Mert azt senki ne állítsa, hogy évtizedeken keresztül jól és biztonságosan működő rendszerek hirtelen életveszélyessé, balesetveszélyessé váltak, hogy méregdrága berendezésekkel kell kicserélni a jól működőt, mintha az illető egy új házat építene és rendezne be. Mindig vannak és lesznek jobb rendszerek, jobb berendezések, ez még nem jelenti azt, hogy ha ezek megjelennek, a régieket ki kell dobni, le kell cserélni.

A kormány az elmúlt két évben a rezsicsökkentést dicsőítette, mondván, mekkora anyagi terhet vett le a lakosság válláról. Hát most egy még nagyobb terhet tett rá. S persze, érdekes az időzítés is. Úgy tűnik, valamivel kompenzálni kell a szolgáltatóktól elvett pénzt, vonatkozik ez a bankokra is. Mert gondoljunk csak bele: Mi van a kisnyugdíjasokkal, a kiskeresetűekkel, a máról holnapra élő gyerekes családokkal, azokkal, akik nem tudnak tartalékolni. Ők miből, hogyan fizetik az előírt felülvizsgálatok és átszerelések konkrét, és járulékos költségeit (mint például a kiszállási díj)? S akkor még azt nem is emlegetik fel, hogy a szerelések helyreállítási munkálataiért is fizetni kell, s mekkora munka még a lakás rendbetétele a kötelező szétverés után.

A több évtizedes tömbházakban zömében nyugdíjasok élnek
Nyugat.hu

A bajban lévőknek megoldás lehetne a banki hitel, ha egyáltalán kapnának. Ha kapnak is, ezeknek a kikényszerített hiteleknek a kamata szolgálhatna a pénzintézetek eddigi szivatásának kompenzációjára? Kitermelődne ismét egy hitelcsapdába esett réteg, mint a devizahiteleknél? Vajon erre is mentőcsomagot dolgozna ki a kormány? Ez az egyik kezemmel adok, a másikkal elveszek egyik tipikus esete lenne.

Hát, valahogy így működik az az itthoni világ, amiben az állampolgár annyira ki van szolgáltatva, s amelyből egyre többen szeretnének menekülni. Ide máshonnan jönnek, innen meg másfelé tartanak. Az ilyen törvények, rendelkezések és megkérdőjelezhető gyakorlati végrehajtásuk megrengethetik azt az ingatlanpiacot is, amelyben szintén van egy hasonlóan kötelező, az eladót, a vevőt vagy mindkettőt sújtó teher, az energiahatékonysági tanúsítvány kiállíttatása (a vevő, amikor megszemléli az ingatlant, mindenféle hivatalos papír nélkül is tökéletesen tisztában van ezzel az állapottal is).

Hát akkor lássuk a medvét
Lendvai Emil

Vajon a sok millióért megvett lakásban, családi házban öt-tíz-tizenöt év múlva nem kötelezik a lecserélést, az átszerelést, mondván, hogy amit vett, már elavult. Aztán megint lehet fizetni százezreket. S ez már előrevetíti a szomorú jövőt is. Mert mi lesz akkor, ha a lavina elindul? Felbuzdulva a kötelező gázkészülék-felülvizsgálatokon a többi szolgáltató is elkezdi ugyanezt. Egyik évben a víz, a másikban a villany, a harmadikban a lakás levegőjének felülvizsgálata és kicserélése hozza lehetetlen helyzetbe a lakosságot.

Idézet egy 2013 nyarán megjelent írásból:

(…)a lakók ezt nem értik. Bár a márciusban megjelent rendelet csupán felülvizsgálatról szól, ennek ellenére villámgyorsan munkához látnak a szerelők, nekiesnek a gázóráknak, s ha túlkoros a rendszer, lecserélik. A lakástulajdonos ezután döbbenettel veszi tudomásul, hogy több százezer forintot kell kifizetnie, noha nem is volt baj a gázkészülékével.(…)A rendelet szerint az építéskor előírt műszaki feltételek meglétét kell vizsgálni, s nem a legújabb műszaki berendezések, technológiák és szabványok érvényesülését, de sok esetben a felülvizsgálatot végzők nem eszerint járnak el. Az alapján pedig, amit ők jegyzőkönyveznek (az általam ismert esetekben egyetlen egyszer sem a rendelethez készített jegyzőkönyvi formulát töltötték ki, ami részletes, mindenre kiterjedő, hanem csak néhány mondatos sommás megállapításokat tartalmazó, egyoldalas).

(...) Az így felmerülő költségek igen nagy, akár több százezer forintra rúgó terhet ró az egyes családokra, ami a legtöbb esetben gyakorlatilag megfizethetetlen, mert az 1981 előtt épült házak többségében legnagyobb arányban nyugdíjasok élnek. A rendelet gyakorlati alkalmazása során számos esetben szabálytalanságok, túlkapások, anyagi érdekek szerinti összefonódások és alaptalan hecckampányok fordulnak elő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra