Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi önkormányzatot nem hívták meg a Nyugat-Dunántúl gazdasági újraindítását célzó állami programba

Öt megyéből nem sikerült egyetlen ellenzéki vezetésű várost meghívni a 10 évre szóló stratégiai program kidolgozására.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legrosszabbkor kapta telibe az járműipart a koronavírus - írtuk nemrég Járvány és kiszolgáltatottság - A legrosszabbkor kapta telibe az járműipart a koronavírus May 01. 18:56 , cikkünkben egy szakszervezeti vezető azt mondta, hogy leginkább fejetlenséget lát az ágazaton belül. Aztán kiderült, hogy csúszik Zuhannak az eladások, úgy tűnik, egyelőre nem épül fel a BMW-gyár Magyarországon May 06. 14:58 a debreceni BMW-gyár építése, és hogy már márciusban is meglódult a munkanélküliség Már márciusban meglódult a munkanélküliség Vas megyében May 05. 13:14 .

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Indulnak ugyan helyi, önkormányzati programok a gazdaság újraindítására, Szombathely is bejelentett Három pilléren álló programmal segíti a gazdaság újraindulását a szombathelyi önkormányzat April 24. 12:34 egy ilyet, de a kormányzati programoknál eddig csak a címszavakig jutottak el.

Gazdasági övezeteket hoztak létre

A háttérben azért történik valami, még ha némi furcsasággal is. Mint megtudtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már április elején kijelölt öt gazdasági övezetet azzal, hogy a fejlesztési programokra az öt övezetben dolgoznak ki részletes programot.

A Nyugat-Dunántúli Gazdasági Övezethez öt megyét - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom - csatoltak, a térségből meghívott gazdasági, érdekképviseleti és önkormányzati szereplők április 28-án találkoztak is egy előkészítő megbeszélésre, a helyszín a győri Széchenyi István Egyetem volt. A szervezéssel és a program kidolgozásával az ITM a Széchenyi Egyetemet bízta meg.

Az egyetem meghívta mind az öt megyei önkormányzat képviselőjét, a megyei ipari és kereskedelmi kamarák vezetőit, és nagyobb, a gazdaságélénkítésben szerepet játszó vállalatokat is.

A meghívottak között azonban nem volt ott a szombathelyi önkormányzat. Pedig hét város polgármesterét hívták meg: Győr, Sopron, Veszprém, Komárom, Pápa, Kaposvár, Esztergom. Ezek közül ötnél (Győr és Esztergom kivételével) biztosan nagyobb gazdasági szerepe van Szombathelynek, illetve a városban működő cégeknek.

Ha jobban megnézzük, a meghívott polgármesterek között nincs egyetlen ellenzéki sem. Pedig az övezetben vannak gazdaságilag fontos, ellenzéki vezetésű városok, például Tatabánya, Oroszlány, Ajka, Tapolca. Egyikük sem kapott meghívót a programban való részvételre.

"Szombathely véleménye, javaslatai természetesen kiemelten fontosak"

A legfurcsábbnak Szombathely mellőzését tartjuk, ezért kérdéseinkkel a Széchenyi István Egyetemhez és az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárához, a nyugat-dunántúli programot koordináló Nagy Balázshoz fordultunk. Az ITM-től nem kaptunk választ, az egyetemtől viszont igen.

Mint írják, természetesen Szombathely véleménye és javaslata is kiemelten fontos, az önkormányzatot három helyi szervezeten (a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vas Megyei Önkormányzat, valamint az ELTE Savaria Egyetemi Központja) keresztül vonják be a munkába. Mint írták, ezek a szervezetek már felvették a kapcsolatot a szombathelyi önkormányzattal.

Az egyetem indoklása szerint az információgyűjtést azon szervezeteken keresztül végzik el, akikkel a legaktívabbak a szakmai kapcsolatai. (Az egyetem levele cikkünk alján olvasható.)

Információkérés, koncepció megalkotása

Az április 28-i előzetes megbeszélés után az egyetem minden meghívottnak kiküldött egy kérdőívet, ezen az adott terület helyzetét, stratégiai ágazatait, kitörési lehetőségeit, terveit kell részletezni.

A kitöltött adatlapokat május 15-ig, kell visszaküldeni, a minisztérium május 29-re várja a gazdasági övezet kidolgozott akciótervét.

A minisztérium a nyár végéig dolgozza ki a gazdasági övezet fejlesztési tervét, ami 2030-ig határozza meg az adott övezet gazdaságát.

A Széchenyi István Egyetem válasza

A térségi gazdaságélénkítő stratégiaalkotási folyamat kiemelt figyelmet fordít a Nyugat-magyarországi gazdasági övezet gazdaságfejlesztésben érintett szereplőinek minél szélesebb körben történő megszólítására és meghallgatására. Ennek megfelelően a gazdasági övezet városainak önkormányzatai, a megyei önkormányzatok, a kamarák, a felsőoktatási intézmények és az egyéb releváns szereplők véleményének beépítése a tervezési munka fontos részét képezi.

A Széchenyi István Egyetem mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a munka koordinációjára felkért szervezet a tervezési munkamódszer meghatározása során – tekintettel a területileg érintett igen nagy számú szervezetre – a következő hálózatos információgyűjtési megközelítést alkalmazza:

A megfelelő területi lefedettség elérését, valamennyi lényeges szereplő bevonását azon térségi szervezeteken keresztül kérte, akikkel szakmai kapcsolatai a legaktívabbak. Ez a megközelítés mind az információgyűjtési, mind az adatfeldolgozási munka hatékonyságát nagyban növeli úgy, hogy valamennyi lényeges szereplő álláspontjának integrálása megtörténhet.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának véleménye, javaslatai természetesen kiemelten fontosak a tervezés szempontjából, bevonását három helyi szervezet (a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vas Megyei Önkormányzat, valamint az ELTE Savaria Egyetemi Központja) különböző ágazati aspektusból is biztosítja.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ, illetve a fent említett Vas megyei szervezetek felvették a kapcsolatot Szombathely Megyei Jogú Város mellett a Vas megye területén található többi jelentős településsel is. Fontos hangsúlyozni azt a szempontot, hogy ebben a tervezési munkában nem a hagyományos közigazgatási lehatárolások a lényegi elemek, hanem a térségi összekapcsolás mellett az innovációs-gazdaságfejlesztési megközelítés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés