Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Látványos otthont találtak az első Szombathelyen gyártott GÓBÉ repülőnek

Ipari alpinisták rögzítették a szombathelyi egyetem aulájában.

Az első Szombathelyen gyártott GÓBÉ vitorlázó repülőgépet, a HA-5500 lajstromjelű szerkezetet ipari alpinisták segítségével rögzítették a Savaria Egyetemi Központ aulájában.

Tavaly még repült az 1982-ben Szombathelyen készült és id. Rubik Ernő által tervezett GÓBÉ vitorlázó repülőgép. Ez volt az első oktató-vitorlázó repülőgép, amit a XII. AFIT gyártott a szombathelyi repülőtéren, a Leonov Repülőklub aktív tagjainak segítségével. (Alekszej Arhipovics Leonov, az emberiség első űrsétáját végrehajtó űrhajós a70-es években járt Szombathelyen és ekkor nevezték el róla a repülőklubot. Az űrhajós által aláírt dokumentum ma is megtalálható a Szombathelyi Repülőklubban.)

GÓBÉ vitorlázó repülőgép az ELTE-SEK előtt
TM/Nyugat.hu
Az ELTE-SEK aulájában a HA-5500 lajstromjelű gépet

függesztették fel, ami a legelső szombathelyi GÓBÉ. 2500 órát repült a 39 éve alatt. Az 55-tel kezdődő lajstromjelű gépek készültek a vasi megyeszékhelyen, összesen 78 darab.

GÓBÉ vitorlázó repülőgép az ELTE-SEK előtt
TM/Nyugat.hu

Bár a nemzetközi kiállításokon nagy sikere volt ezeknek a repülőgépeknek és igény is lett volna rájuk külföldről, de különböző okokból az exportot nem erőltették a politikusok. Az 1982-ben alakult szombathelyi Auto-Aero Repülőgépgyárban modernizálták a korábbi GÓBÉ-kat és úgy alakították át, hogy megfeleljen az európai és amerikai légügyi előírásoknak.

Az ELTE-SEK a levegőből Fotó: 112Press / Tánczos Mihály
TM/Nyugat.hu

Érdekesség, hogy 15 szombathelyi vitorlázórepülő Kubába került, a szomszédos Ausztriába és Nagy-Britanniába 1-1 jutott. A teljesen fémépítésű, felsőszárnyas, kétkormányos repülőgép vontató iskolázásra és dugóhúzó bemutatására is alkalmas.

Megbeszélés
TM/Nyugat.hu

Az egymás mögötti ülések közül a hátsó 20 centiméterrel feljebb van, így onnan is jó kilátás nyílik. Műszerek csak az első ülések előtt találhatók.

DSC_2936
TM/Nyugat.hu

Az Auto-Aero Repülőgépgyár 1990-ben hanyatlásnak indult, a céget átszervezték, majd felszámolással megszűnt.

DSC_2947
TM/Nyugat.hu

Lapunk korábban már foglalkozott a szombathelyi repülőgép-gyártással, amikor az egykori AFIT-székházról írtunk Mitől olyan különleges az egykori XII-es AFIT-székház Szombathelyen? January 10. 15:15 .

GÓBÉ a Savaria Egyetemi Központban, Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

Az első szombathelyi GÓBÉ kiállításának lehetőségét egy éve kezdték szervezni és a gépészképzés miatt az ELTE-SEK bizonyult a legjobb választásnak. A hallgatók a jövő héten szembesülhetnek az új látványossággal az aulában.

Mint ha felszállna a GÓBÉ
TM/Nyugat.hu
A kiállítás költségeit az ELTE-SEK biztosította, a műszaki előkészítést a Szombathelyi Repülőklub végezte, az ELTE Műszaki Menedzsment és Közösségfejlesztő Nonprofit KFT-vel együttműködve. A felfüggesztésben komoly szerepet játszó ipari alpinisták az Alpinszerviz munkatársai.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Tech

Tovább az oldalra