Beleegyeztek az örökösök, lehet Göncz Árpád tér Szombathelyen

A volt Éva-malom és Iseum előtti terület viseli majd a volt köztársasági elnök nevét.

Göncz Árpád örökösei, valamint a Göncz Árpád Alapítvány jóváhagyták, hogy Szombathelyen közterületet nevezzenek el a Rákóczi utca eleje mellett a volt köztársasági elnökről - derül ki a jövő csütörtöki közgyűlési anyagból.

Már régebben is szó volt róla, hogy Szombathelyen közterületet nevezzenek el Göncz Árpád egykori 56-os halálraítéltről, íróról, műfordítóról, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökről. Aztán meg is nevezték Szombathelyen teret neveznek el Göncz Árpádról, sétányt Wagner Andrásról 2022. February 22. 07:30 a kiszemelt területet. A városháza mögött, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtt álló tér nincs még elnevezve.

Egyébként itt éppen kialakulóban van egy kulturális, művészeti városrész a Schrammel-gyűjteménnyel, az Iseummal, a zeneiskolával, a Képtárral és a Bartók Teremmel. A távlati tervek között - feltételes módban - szerepel, hogy a Rákóczi utca Batthyány térig tartó szakaszát le is zárják majd a gépjárműforgalom elől, és sétálóövezetet alakítanak ki.

A februári közgyűlésen tárgyaltak az ügyről, ahol kiderült, A szombathelyi Fidesz szerint Göncz Árpád nem érdemli meg, hogy teret nevezzenek el róla 2022. February 24. 15:22 hogy a Fidesz-frakció nem támogatja az elképzelést. Melega Miklós szerint Göncz Árpád tevékenysége nem egyértelmű, köztársasági elnökként túl sokszor fogalmazott meg erős kritikát a kormánnyal szemben. Melega hozzátette, nincs meg még a történelmi távlat ahhoz, hogy Göncz Árpádot objektíven értékeljék.

Ez a tér viseli majd Göncz Árpád nevét
Mészáros D. Zsolt

Sátory Károly emlékeztetett, hogy az említett tér az ő választókerületében van, és szerinte a körzet lakosai közül sokan nem örülnének, ha lenne Göncz Árpád tér a közelükben. Sátory azt is kijelentette, ha Göncz Árpádról akarnak közterületet elnevezni, először meg kell kérdezni az ott élőket, és csak akkor dönteni róla, ha száz százalékos az elfogadottsága.

Takátsné Tenki Mária szerint az érintett területeken lakóknak, ott működő cégeknek a 80 százalékos egyetértésével lenne szabad elnevezni a közterületeket. Úgy vélte, inkább új utcákat kellene el-, és nem régieket átnevezni.

Ez a tér viseli majd Göncz Árpád nevét
Mészáros D. Zsolt

Az említett területen egyébként nincsenek lakások, lakókat nem érint a terület átnevezése, talán a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum címe változik meg.

A közgyűlésen azonban az is elhangzott, ki kell kérni a volt köztársasági elnök örököseinek, valamint a hagyatékát gondozó Gönc Árpád Alapítvány véleményét. És mint írtuk, mind az örökösök, mind az alapítvány támogatja az elképzelést.

A jövő heti közgyűlés így valószínűleg meghozza a döntést, hogy az említett tér vegye fel Göncz Árpád nevét.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére, ezért kérjük, szavazzon:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet