Szentgotthárdra is betört a névtelen, személyeskedő propaganda

A Gotthárd Infó újságnak néz ki, de a kiadóját és szerkesztőjét sem nevezi meg. Politikai ellenfelét viszont minden oldalon legalább kétszer. Reagált az önkormányzat is.

Miről lehet megismerni az újságnak álcázott politikai propagandát? A legegyszerűbben úgy, ha megnézzük a cikknek kinéző szövegeket. Ha az egyik politikai oldal (ebben az esetben egy képviselő-jelölt) csak negatív jelzőkkel szerepel, míg a másik oldalt - jelöltet - pozitívan, sikerekkel övezve mutatják be, akkor bizony propagandával állunk szemben.

Gotthárd Info
Ágostán Gábor

Időről időre, főleg választási időszakban felütik a fejüket az ilyen kiadványok, hogy pár hét vagy hónap múlva, feladatukat teljesítve eltűnjenek a jótékony feledés homályában.

Országos szinten és a megyeszákhelyeken, mint Szombathely, több ilyen akció lezajlott már. A lapok neveit nem említve, nehogy megidézzük őket, volt már mindenféle, magát újságnak nevező politikai reklám és antireklám kiadvány.

Gotthárd Info
Ágostán Gábor

Viszont ezek jó része azért tartalmazott némi infót arról, hogy ki vagy mi adja ki, működteti, szerkeszti stb. A sajtótörvény előírja ugyanis, hogy az újságoknak kötelező közölniük az impresszumot, benne legalább a kiadó szervezet, a kiadásért és a szerkesztésért felelős személy nevével, valamilyen elérhetőséggel.

Ugyanakkor az utóbbi időben megszaporodtak az impresszum nélkül megjelenő, magukat újságnak álcázó propagandalapok, de eddig inkább a nagyobb városokra voltak jellemzők. Most viszont Szentgotthárdra tört be egy ilyen.

Gotthárd Info
Ágostán Gábor

Olvasónk jelentette, hogy a város postaládáinak többségében egy-két napja megjelent a Gotthárd Infó nevű kiadvány. A4-es méretben, nyolc oldalon. A kiadvány ráadásul használja Szentgotthárd nevét, erre azonban engedélyt kell kérni a polgármestertől. Még súlyosabb, hogy egy helyi rendelet megtiltja a város nevének használatát politikai szervezetek kiadványain.

Valószínű, hogy éppen ezért nincs impresszum, az újságnak álcázott kiadvány ugyanis már a címlapon és több írásban is nekiugrik Bana Tibornak, az ellenzék közös országgyűlési képviselő-jelöltjének a Vas 3-as körzetben.

Gotthárd Info
Ágostán Gábor

Ugyanakkor V. Németh Zsolt, jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz Vas 3-as képviselő-jelöltje csak pozitív kontextusban jelenik meg, írásban és fotókon is.

Bana Tibor egyébként már szerdán felháborodva posztolt a Facebookon a kiadványról, és szerinte a "negatív, mocskolódó kampánnyal" csak önmagukat minősítik, akik a kiadvány mögött állnak.

A tapasztalatok szerint egyébként az ilyen kiadványok kontraproduktívak, nem érik el a céljukat, arra viszont tökéletesen alkalmasak, hogy egy közösségben felkorbácsolják az indulatokat.

Megszólalt az önkormányzat

A szentgotthárdi önkormányzat a város hivatalos Facebook oldalán reagált egy közleménnyel:

"Tisztelt Szentgotthárdiak!

A napokban jelent meg városunkban a „Gotthárd Info" című, ingyenesen terjesztett dokumentum és jutott el sok szentgotthárdi háztartásba. A dokumentumot többen is Szentgotthárd Város Önkormányzata által közpénzből kiadott kiadványaként említették nyilvános fórumokon is. Közöljük a Tisztelt Szentgotthárdiakkal, hogy a „Gotthárd Info"-t nem Szentgotthárd Város Önkormányzata készítette, nem az önkormányzat jelentette meg és nem az önkormányzat finanszírozta.

Tisztelettel:

Szentgotthárd Város Önkormányzata"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem