Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gréta kimaxolta az életet és az alkotást - és túl fiatalon elment

A szombathelyi képzőművésztől, Schmidt Grétától búcsúzunk.

Schmidt Grétával először a gimi alatt találkoztam. Sugárzó jelenségnek ismertem meg, aki mindig talált magának valami izgalmas elfoglaltságot. Szinte folyton fülig ért a szája, pedig voltak igazán nehéz küzdelmei is. Pár napja pedig, 2020. december 7-én elhunyt. 23 éves volt.

Megannyi csodás történetet hallottam már közös barátainktól Grétiről. Minket tavaly nyáron, a két Covid-hullám között sodort újra egymás felé a sors. Egy kerti bulira készültünk, amikor ő is megjelent, hogy segítsen a dekoráció készítésében. Úgy üdvözölt, mint régi barátját, pedig akkor még nem voltunk olyan szoros viszonyban. Talán épp ezzel készítette elő a terepet a közeledésre.

Azonnal rájöttem, hogy nem én vagyok különleges a számára, hanem mindenki az. Meglátta másokban az értéket, és fantasztikus érzékkel csalogatta elő belőlünk legjobb oldalunkat. Ha valaki, hát ő tudta, hogy kell élni.

Gréta szinte mindig mosolygott
Schmidt Gréta

Nem tudom, milyen élet várt volna rá, ha nem ilyen korán távozik, de azt tudom, hogy amíg itt volt, boldog volt. Egy percet sem töltött unatkozással vagy sajnálkozással, minden időt és lehetőséget kihasznált. Példaértékű úton járt.

Éppen ezért szeretném nektek bemutatni Gréti nagyszerű munkáit. Művészeti pályafutását talán már a Waldorf-óvodában és iskolában elkezdte, amit folytatott a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban szobrász szakon, emellett az ötvös képzésbe is belekóstolt.

Minden érdekelte, kreatív ötletei egyedi látásmódot tükröztek. Tüdőbetegségét elegánsan viselte, még merített is ebből a tapasztalatból. Rengeteget kísérletezett. Nem a művek befejezése volt a fő cél, hanem az, hogy kipróbálja, hogyan működnek az anyagok. Az utazás volt számára a fontos.

Schmidt Gréta prezentál a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban
Vörös Máté

Szobrász tanára, Somogyi Tamás is egy boldog, kíváncsi lányként emlékszik vissza rá.

"Direkt maszkot készítettünk arról, aki bevállalta. Ennek része, hogy bár biztosítjuk a légzést, míg a modell arca körülbelül 20 percig gipszben van - tűrni kell. Gréta ezt bevállalta. Az elkészült portrét kétszeres nagyságban mintázta meg. A feladat része volt, hogy a nagyítást kiegészítsék a diákok valamivel, ami reflexió önmagukra. Gréta erre egy másik feladatra tervezett, sokszorosított elemekből képzett hullámzó síkra helyezte a maszkját."

Schmidt Gréta: Fulladás
Somogyi Tamás

Tanulmányait a KREA Design Iskolában folytatta Tervezőoperátor szakon. Bár digitális terepre váltott, anyagkísérleteit nem hagyta abba, hanem ötvözte őket a számítógépes technikával. Alkotásai középpontjába az ember és a természet került, gyakoriak az organikus minták.

A technikaváltás lehetővé tette számára, hogy kitágítsa látókörét, és olyan projekteket készítsen, amik valóban szívügyei voltak. Foglalkozott fesztiváltervező és fitnesz-applikációval, kézzel készült bugyik weblapjával, még szervadományozó oldalt is tervezett. Lejjebb olvashattok róla, hogy milyen gondolatok mentén jutott el Gréta egy-egy témához.

Fesztivál app

Ezt a témát vidámnak, könnyednek, szórakoztatónak találta. Sok lehetőséget látott a bátor, harsány dizájnban. Motivációja volt még, hogy nem tervezett korábban applikációt, szerette volna kipróbálni. Tervezett bele pénztárca, zenefelismerő, barát és sátorkereső, programtervező, képnézegető és offline funkciókat is. Minden részletre figyelt.

Adománygyűjtő weblap

Az adománygyűjtő weblapot fontos, komoly témának tartotta, így foglalkozhatott valódi problémákkal. Érzelmi érintettsége miatt azonnal tudta, hogy a szervadományozással szeretne részletesen foglalkozni. Amerikában nincs kiépített donorrendszer, ezért civil szervezeteken keresztül zajlik az adományozás. Gréta oldalának is ez lenne a célja. Gondolt a marketingre, a résztvevők szervezésére, gyűjtésére, a donorrá váláshoz szükséges programra, a donorregisztrációra, még egy blogot is számításba vett, amin keresztül megoszthatók lennének a személyes történetek.

Schmidt Gréta: Adománygíűjtő weblap
Schmidt Gréta

Fitness app

Ekkor még szintén újdonság volt számára az applikáció készítés. A boldogsághoz elengedhetetlen a testi egészség és a lelki béke. Nincs is nagyszerűbb eszköz ennek elérésére, mint egy "zsebre vágható konditerem" - ahogy ő nevezte. Letisztult, modern felületet tervezett, nem zárta ki az animáció lehetőségét sem. Az alkalmazás teljesen személyre szabható lett volna: saját profil, egyéni célkitűzések, napirend, naptár, étrend, ajánlott ételek, edzésterv.

Schmidt Gréta: Fitness app
Schmidt Gréta

Bugyt

A kézzel készült dizájner bugyikat gyártó minivállalkozás weblapja. Kényelem, szépség, természetes anyagok, egyedi darabok. Az oldalon bemutatta a márkát, készültek reklámanyagok, logók, fotók, videók, és vásárlói felület is.

Schmidt Gréta: Bugyt
Schmidt Gréta
Január hetedikén elkísértük Őt utolsó földi útjára a Jáki úti temetőben. Biztos vagyok benne, hogy még látjuk egymást. Nyugodjék békében!
Schmidt Gréta munkái
Schmidt Gréta munkái
Schmidt Gréta
Schmidt Gréta munkái
Kattints a képre Gréta munkáiért!
Schmidt Gréta
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra