Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Gyermekápolókká lettünk 50 éve és most találkoztunk” – Szombathelyen végzett ápolók találkoztak újra 50 év után

Egy ajkai olvasónktól, Bakonyi Zoltánnétól kaptunk kedves beszámolót egy szombathelyi találkozóról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bakonyiné Nyitrai Gizella és egykori osztálya 50 évvel ezelőtt végzett a Vas Megyei Tanács szombathelyi Csecsemő és Gyermekápoló képzőjében. Az egykori diákok most találkoztak, ajkai olvasónk, Bakonyiné küldött róla rövid beszámolót:

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szombathelyen a Vas Megyei Tanács Csecsemő és Gyermekápoló képzőjében, 1970 július 5-én 40 fő kapott bizonyítványt nehéz, de gyönyörű hivatásához. Az ápolók közül többen Szombathely környékéről, 26 fő a Dunántúl különböző megyéjéből érkezett az iskolába. Az iskola befejezése után szétszéledt az osztály az ország különböző kórházaiba.

Az aktív évek gyorsan teltek, néhány kivétellel /3 fő/ nyugdíjas nővérek lettünk. A Szombathely környéki ápolók, Tóth Józsefné /Dékány Bernadett/ vezetésével elhatározták, hogy az ötven éves találkozót meg kell tartani. Bernadett, aki negyven évet ápolta a beteg gyermekeket a Markusovszky kórház gyermekosztályán, nehéz feladatra vállalkozott, hisz a Dunántúl különböző városaiban kellett felkutatni minket.

Fáradságos munkáját siker koronázta, egy fő kivételével mindenkiről sikerült információt szereznie. A találkozó napján augusztus 29-én az Iseum Savariense előtt gyülekeztünk. Mindenki megváltozott, ki kicsit, ki nagyon, így vidám találgatós játékba fogtunk melynek címet is adtunk: „ki kicsoda?”.

Bakonyi Zoltánné

A derültség kitartott az étterem felé vezető úton is. Miután elhelyezkedtünk Betti beszámolt a találkozón megjelent 23 főnek, hogy sajnos tízen már nem élnek. Fejet hajtva emlékeztünk rájuk, megemlegettük Őket és bíztunk abban, hogy lelkükkel velünk ünnepelnek.

Bernadett a hiányzókról is tudott információval szolgálni, amiről tájékoztatott minket. Majd egyesével röviden elmondtuk mi történt velünk szakmai és családi életünkben ezalatt az ötven év alatt. Páran aktív életüket a beteg gyermekek ápolásával töltötték, néhányan a szociális területen találtak boldogulást, két-három fő pénzügyi területre került, művész is akadt köztünk egy. Vágó Marianna festményeket készít, és erre a nevezetes találkozóra mindenkit megajándékozott egy képpel.

Hárman még mindig dolgoznak, egy fő a pécsi gyermekklinikán, ketten vállalkozó orvos mellett szolgálják ki a betegeket. A szakmai beszámolóknál kiderült, hogy mindenki szerzett valamilyen szakosító képzést, vagy egyéb szakmai képesítést, de többnek van főiskolai végzettsége is.

A családi beszámolóknál előkerültek a vidám vagy szomorú beszámolók, majd a családi fényképek is. Egy-egy történet kapcsán hol nevetett, hol könnyezett a társaság. A pohárköszöntő és a finom ebéd vidám hangulatban telt, már a napjainkról szólt. A délutáni beszélgetésben megállapodtunk abban, hogy gyakrabban találkozzunk. A társaság estefele búcsúzott, az alábbival: Adjon a jó Isten erőt, egészséget, és míg találkozunk nagy békességet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés