Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ma is vannak idegileg szétroncsolt, AK 47-esekkel felszerelt, kábítószerfüggő gyermekkatonák

Az ENSZ 2002-ben február 12. napját a gyermekkatonák bevetése elleni világnappá nyilvánította.

A "Gyermekkatona voltam Afrikában, míg ti játszottatok" című, 2007-ben megjelent könyvet egy Sierra Leoné-i fiatalember írta, aki 11 éves korától - akarata ellenére - katonáskodott.

Ishmael Beah ma a Human Rights Watch Gyermekjogi Bizottságának tagja. A könyv előszavából: "A mai háborúkat idegileg szétroncsolt, AK 47-esekkel felszerelt kábítószerfüggő gyermekekkel végzik."

Az ENSZ 2002-ben február 12. napját a gyermekkatonák bevetése elleni világnappá nyilvánította. Ezzel a kiskorúak a fegyveres konfliktusokban való közvetlen vagy közvetett alkalmazása elleni küzdelemre hívta fel a világ figyelmét. Különböző történelmi korokban azonban mindig feltűntek gyermekkatonák. Például a Szentföld visszahódításáért indult keresztes háborúban a felnőttek mellett voltak gyermekek is.

Nem volt ismeretlen a középkorban, hogy a lovagok, főurak fegyverhordozói gyermekek voltak. Az amerikai polgárháborúban a hadsereg egyharmadát önkéntes gyermekek, fiatalok adták. A 12. Hitlerjugend páncéloshadosztály tagjai 18 éven aluliak voltak.

Nálunk az 1956-os forradalomban is sok gyermek és fiatalkorú vett részt önként, kezében fegyverrel harcolt a szabadságért.

Az 1980-as években Dél-Afrikában, Afganisztánban, Iránban, Irakban, Kambodzsában, Ugandában erőszakkal besorozott gyermekkatonák harcoltak. Sierra Leonéban részt kellett venniük akár saját családjuk megkínzásában is.

Pornchai Kittiwongsakul / AFP

Az UNICEF szerint ma a világ gyermekeinek egykilencede háborús övezetben él, naponta kilenc gyermekből egy találkozik az erőszakkal és a halállal. A legválságosabb övezetek: Szíria, Líbia, Irán, Irak, Közép-afrikai Köztársaság, Dél-Szudán, Szomália, Afganisztán, Pakisztán, Mali, Mianmar, Banglades, Zimbabwe, Kongói Demokratikus Köztársaság, Csád, Kamerun, Jemen, Venezuela.

Az itt élő gyermekek, fiatalok rettenetes fizikai, pszichés traumának vannak kitéve, megfosztva a gyermekkortól, játéktól, szülői, családi környezettől, iskolától, művelődéstől. 2008-as adat szerint a gyermekkatonák száma közel 300 ezer volt, 40 százalékuk lány. Csak Afrikában 120 ezer gyermekkatona volt ebben az évben.

A gyermekeket különféle ígéretes dolgokkal csábítják vagy csak lerohanják a falvaikat, elrabolják a családjaiktól, vagy a családjukat kivégzik. Kolumbiában a nyomorban élő családok még el is adják a gyermeküket katonának. A balkáni háború idején sok szerb és albán gyerek harcolt Afganisztánban és Irakban. Egyre több gyermeket alkalmaznak az Iszlám Állam, a Boko Haram, egyéb iszlámista vagy más szélsőséges csoportok a terrorcselekményekhez, mert a gyermekek kevésbé tűnnek gyanúsnak és befolyásolhatók.

thecontournews.org

A családjuktól elrabolt gyermekek hűséget és alázatot éreznek a "szülőpótló" parancsnok iránt. Ishmael Beah volt gyermekkatona átélt tapasztalatai: "A hadnagy közel egy órán át ecsetelte, hogy a lázadók/ellenség hogyan vágták le az emberek fejét a családtagjuk jelenlétében, égették fel falvaikat a lakóikkal együtt, kényszerítették a fiúkat, hogy az anyjukkal közösüljenek, vágták ketté az újszülött csecsemőket, mert túl sokat sírtak az éhségtől… A gyermekek puszta életben maradásának a feltétele a feltétlen engedelmesség és az embertelenség."

A 2006. február 12-i bejrúti kép bejárta a világhálót: négy éves /katona/kisgyermek "játszik" , megnyomja egy távirányító gombját és a levegőbe röpít egy távolabbi gépkocsit, benne három fogollyal.

2020. január 25-i felvétel: egy kilenc körüli ISIS harcos, gyermekkatona kivégez, lefejez egy keresztény egyetemistát. "Ölj vagy megölnek" , ez az egyetlen parancs. A gyermekek 39 százaléka meghal a robbantásos, öngyilkos merényletekben.

A tíz éven aluliak zömében kézbesítő, takarító, konyhai munkát végeznek, az ezen felülieket átnevelik erőszakos videókkal, erkölcsi értékrendjük megváltoztatásával, zsarolással, hogy kivégzik a családjukat, drogoztatják őket és bűntudat nélküli gyilkoló gépekké válnak.

ISSOUF SANOGO / AFP

A lányokat szexuális szolgáltatásra is kényszerítik. A válságövezetben élő fiatalok ez elől a szörnyű sors elől menekülnek. "A gyermekek menekült státusba való kötelező felvételét" deklarálja az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye. (22. cikk) Egy évtized alatt közel 65 ezer 18 év alatti gyermekkatonát sikerült kiszabadítani.

2018-ban Dél-Szudánban szabadon engedtek 311 fiú és 87 kislány gyermekkatonát. Az UNICEF és más segélyszervezetek programjai a társadalomba való visszailleszkedést próbálják támogatni. A "leszerelt" gyermekek, fiatalok nagy része azonban súlyos pszichés zavarban, depresszióban szenved, agresszív, kezelhetetlen, drogfüggő, az erőszakot tartja az egyetlen konfliktus kezelő megoldásnak. Nehéz és szégyenletes a visszailleszkedés a megbélyegzés miatt.

A lányok reintegrálása még aggasztóbb, nőiségükben többszörösen meggyalázva érzik magukat. A Nemzetközi Büntetőbíróság a 15 éven aluli gyermekek felvételét a hadseregbe háborús bűncselekménynek minősíti. Az okokat vizsgálni kell, függetlenül, hogy önként csatlakoznak, erőszakkal kényszerítik, vagy az éhség, a mélyszegénység elől menekülnek.

BELGAIMAGE_AFP_A_SENNA

A Gyermekek Jogairól szóló 1989. november 20-án New Yorkban parafált Egyezmény 38. cikkelye tiltja a gyermekek háborúba való bevonását. Ezt a világ valamennyi országa aláírta. A gyermekkatonák toborzásában részt vevő országok az ENSZ "szégyenlistájára" kerülnek. Ennek ellenére folyik ma is a toborzás.

Katonaként harcolnak, gyermekként halnak meg - írja róluk Romeo Dallaire emberi jogi aktivista. A XXI. századi élettéri háborúk a földért, a vízért, az élelemért: a puszta létezésért folynak - összegezte dr. Isaszegi János 2015-ben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra