Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat

Hiába próbálkoztak, az állam eladta a megyei önkormányzattól ingyen átvett üdülőt.

A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött - írtuk A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött 2021. May 14. 18:17 május közepén. Az ingatlant ugyanis árverésre hirdette meg 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. May 11. 15:45 a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), és az árverés sikeres is volt.

Erős mutyigyanú lengte be a környéket

Az árverés körül mutyigyanút éreztünk, ugyanis az ingatlan megnézése az érdeklődőknek összesen fél órát adtak. Czeglédy Csaba városi képviselő is erre a következtetésre jutott, ő ott volt abban a bizonyos félórában, amíg megtekinthető volt az üdülő.

Utána Facebook-posztjában ezt írta : "A leendő tulajdonosok akkora sofőrös Audival érkeztek meg szerdán a helyszínre, amit eddig csak a tévében láttam, és bár kötelező lett volna kitölteniük a megtekintési nyilatkozatot, leléptek előtte."

Megpróbáltuk megtudni, ki volt az árverés nyertese, ez azonban nem sikerült, az MNV türelmet kért Csak később tudhatjuk meg, ki a balatonberényi üdülő új tulajdonosa 2021. May 28. 22:28 . Az biztos, hogy a volt balatonberényi gyermeküdülő magánkézbe került, pedig korábban évtizedekig szolgálta a Vas megyei gyerekek üdültetését, 2012-ben ingyen vette el a tulajdonjogot az állam a Vas megyei önkormányzattól.

Az első kérelemre két év múlva válaszoltak

A június 24-i szombathelyi közgyűlésre készült egy beszámoló a gyermeküdülőről. Ebből kiderül, hogy a városi önkormányzat legalább háromszor akarta megszerezni az ingatlant.

Először 2014-ben, és ahogyan írták a kérvényben, gyermeküdülőként és szabadidőközpontként akarták használni. Két év múlva, 2016-ban érkezett válasz, miszerint az üdülőt az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. használja és Erzsébet-táborként hasznosítja.

Az önkormányzat viszont ekkor már tudta, hogy a gyermeküdülőben már nincsenek Erzsébet-táborok, erről mi is írtunk Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 akkor. Így az önkormányzat fenntartotta kérelmét.

Kétszer is megígérték, hogy értesítik az önkormányzatot, nem tették

Ezt azzal utasította el az MNV, hogy az ingatlanra szükségük van, mert az "a költségvetési bevételi irányzatok teljesítéséhez szükséges". vagyis arra céloztak, hogy a gyermeküdülőt el akarják adni, és a bevételre szüksége van az állami költségvetésnek. De megígérték, hogy ha meghirdetik árverésre az ingatlant, arról értesítik az önkormányzatot, hogy a város részt vehessen az aukción.

Mivel nem történt semmi a gyermeküdülővel, 2019 decemberében már az új városvezetés kérte, hogy a tulajdonjogot, vagy legalább a használati jogot, adja át az állam.

Erre 2020. március 11-én érkezett válasz, az MNV Zrt. azt közölte, hogy a vagyongazdálkodási szempontokat szem előtt tartva, az ingyenes tulajdonba- vagy használatba adással szemben, az ingatlanok értékesítés útján történő hasznosítását preferálja. Megint megígérték, hogy ha meghirdetik az ingatlant, arról értesítik az önkormányzatot.

Ezek után írta ki az MNV a feljebb már részletezett árverést május 10-én, de erre nem hívták fel az önkormányzat figyelmét, hiába ígérték meg azt kétszer is.

A tájékoztató szerint az önkormányzatnak esélye sem volt részt venni az árverésen, hiszen az árverés meghirdetésétől annak befejezéséig mindössze 15 nap telt el.

Így a volt balatonberényi gyermeküdülő magánkézbe került. Ha megtudjuk, ki nyerte az árverést, azt természetesen megírjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet