Gyönyörű a kilátás Szombathelyre a Szent István park feletti víztorony tetejéről

Bejutni ugyan nem sikerült, de kaptunk fotókat és megtudtuk mi lesz vele a közeljövőben.

Nemrég foglalkoztunk Kelemen Zoltán sorozatában A város egyik legromantikusabb, legizgalmasabb helye – Szombathely elfeledett épületei (7. rész) 2022. September 04. 18:57 a Szent István park feletti dombtetőn árválkodó egykori víztoronnyal. Aztán csodálkozva láttuk, hogy annyira körbe lett építve Hová tűnt a régi szombathelyi víztorony? 2022. November 27. 07:30 , hogy már szinte nem is látszik belőle semmi.

Régi
Mészáros D. Zsolt

Szerettünk volna körülnézni a belsejében is és többet megtudni róla, de sajnos a Vasivíz ezt műszaki és egészségügyi okokra hivatkozva nem tette lehetővé. A kérdéseinkre viszont kaptunk válaszokat, néhány fotó és kevésbé ismert technikai érdekesség kíséretében.

Régi víztorony a Jókai park felett
Kilátás fentről. Akár kilátóként is üzemelhetne. Kattintson a további képekért!
Vasivíz

A víztorony 1898-ban épült és mintegy 30 éve nem üzemel, legalábbis víztoronyként. A víztározó része kifejezetten érdekes, már csak azért is, mert lemezekből, tűzi kovácsolással, illetve szegecseléssel készült, amit a régi szakemberek annyira precízen alkottak meg, hogy tömítésekre sem volt szükség. A felvezető fa csigalépcső szintén egyedi ácsmunkával készült, és a mai napig remek műszaki állapotban van.

Régi víztorony a Jókai park felett
Régi mesterek remeke
Vasivíz

A víztoronynak eredetileg cukorsüveg formájú kúp teteje volt. A második világháborúban azonban egy bombatámadás során ez elpusztult. Ezután építették meg a mostani lapos tetőt mellvéddel, ami olyan erős lett, hogy egy időben harcálláspontként is üzemelt: a hadsereg légvédelmi ágyút telepített a tetejére.

Mi van most a víztoronnyal és mi várható a jövőben?

Ha röviden akarnánk válaszolni, azt mondanánk: semmi olyan, ami a nagyközönséget érinti. Az épületen közel harminc éve csak külső állagmegóvás történik. Jelenleg hiradástechnikai, távközlési berendezéseknek ad otthont. Ez várhatóan a közeljövőben sem lesz másként.

Régi víztorony a Jókai park felett
A fotókra kattintva galéria nyílik!
Vasivíz
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek