Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Gyönyörű a kilátás Szombathelyre a Szent István park feletti víztorony tetejéről

Bejutni ugyan nem sikerült, de kaptunk fotókat és megtudtuk mi lesz vele a közeljövőben.

Nemrég foglalkoztunk Kelemen Zoltán sorozatában A város egyik legromantikusabb, legizgalmasabb helye – Szombathely elfeledett épületei (7. rész) 2022. September 04. 18:57 a Szent István park feletti dombtetőn árválkodó egykori víztoronnyal. Aztán csodálkozva láttuk, hogy annyira körbe lett építve Hová tűnt a régi szombathelyi víztorony? 2022. November 27. 07:30 , hogy már szinte nem is látszik belőle semmi.

Régi
Mészáros D. Zsolt

Szerettünk volna körülnézni a belsejében is és többet megtudni róla, de sajnos a Vasivíz ezt műszaki és egészségügyi okokra hivatkozva nem tette lehetővé. A kérdéseinkre viszont kaptunk válaszokat, néhány fotó és kevésbé ismert technikai érdekesség kíséretében.

Régi víztorony a Jókai park felett
Kilátás fentről. Akár kilátóként is üzemelhetne. Kattintson a további képekért!
Vasivíz

A víztorony 1898-ban épült és mintegy 30 éve nem üzemel, legalábbis víztoronyként. A víztározó része kifejezetten érdekes, már csak azért is, mert lemezekből, tűzi kovácsolással, illetve szegecseléssel készült, amit a régi szakemberek annyira precízen alkottak meg, hogy tömítésekre sem volt szükség. A felvezető fa csigalépcső szintén egyedi ácsmunkával készült, és a mai napig remek műszaki állapotban van.

Régi víztorony a Jókai park felett
Régi mesterek remeke
Vasivíz

A víztoronynak eredetileg cukorsüveg formájú kúp teteje volt. A második világháborúban azonban egy bombatámadás során ez elpusztult. Ezután építették meg a mostani lapos tetőt mellvéddel, ami olyan erős lett, hogy egy időben harcálláspontként is üzemelt: a hadsereg légvédelmi ágyút telepített a tetejére.

Mi van most a víztoronnyal és mi várható a jövőben?

Ha röviden akarnánk válaszolni, azt mondanánk: semmi olyan, ami a nagyközönséget érinti. Az épületen közel harminc éve csak külső állagmegóvás történik. Jelenleg hiradástechnikai, távközlési berendezéseknek ad otthont. Ez várhatóan a közeljövőben sem lesz másként.

Régi víztorony a Jókai park felett
A fotókra kattintva galéria nyílik!
Vasivíz
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek