Ha a szombathelyi Sportházban jár, mindenképpen sétáljon körbe a galérián!

A kamara kiosztotta az idei megyei építészeti díjakat.

Több fontos esemény is történt csütörtök késő délután a szombathelyi sportház emeleti galériáján.

A Vas Megyei Építész Kamara rendezvényén

kiosztották például a 2022-es Rauscher Miksa-Díjakat.

Rauscher Miksa műépítész a szombathelyi polgárosodás időszakának legjelentősebb építésze volt. A róla elnevezett, rangos elismerést minden évben az az építész érdemli ki, aki a legtöbbet tette a kamaráért, munkájával segítette, népszerűsítette azt.

Idén – rendhagyó módon – ketten is átvehették a kitüntetést: Mezgolits Lívia és Ábrahám Ferenc. (Az indoklásokat a cikk végén olvashatják.)

Építész Biennálé 2022
Mezgolits Lívia és Ábrahám Ferenc
Józing Antal

Megnyitott a Vasi Építészeti Biennálé is

Ez a kétévente megrendezett kiállítás mutatja be a nagyközönségnek

a Vas megyei építészek legfrissebb munkáit.

Aki a szombathelyi Sportházban jár, és bizonyára sokan lesznek ilyenek az év végi nagyrendezvények miatt, mindenképpen menjen fel az emeletre, és sétáljon körbe a galérián.

Építész Biennálé 2022
Józing Antal

A fotókon ismerős és ismeretlen épületeket láthatunk, olyanokat, amelyekkel akár mindennap találkozhatunk is, de talán nem tudatosul bennünk, hogy milyen sok építészeti mestermű születik szűkebb környezetünkben.

Még az is lehet, hogy a fotók után

más szemmel nézzük majd a minket körülvevő épületeket

és elkezdünk gondolkodni az építészek szerepéről.

Ez utóbbiakról beszélt a megnyitón Kelemen Zoltán színművész és Horváth Attila alpolgármester is.

Építész Biennálé 2022
Kelemen Zoltán - Kattintson a további képekért!
Józing Antal

Kelemen Zoltán – akinek Szombathely elfeledett épületeket bemutató sorozata a Nyugat.hu-n olvasható - egy hosszabb, saját maga által írt esszével világította meg a Biennálé és az építészek munkájának fontosságát. (Az esszé itt olvasható .)

Horváth Attila többek között arról beszélt, hogy az alkotás művészete miatt irigyli az építészeket, akik nap mint nap találkozhatnak megvalósult álmaikkal. Ugyanakkor – tette hozzá - nehéz szakma ez, hiszen művészi szinten kell összeegyeztetni a precizitást és a kreativitást

Takács András , a Vas Megyei Építész Kamara nemrég megválasztott, új elnöke arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány alatt mindenki arra számított, hogy kevesebb lesz majd a tervezési megbízás, de ennek pont az ellenkezője történt. Ma a szakma az inflációtól és ez elszabadult energiaáraktól fél, de remélni lehet, hogy ez a félelem sem válik valóra.

Építész Biennálé 2022
Józing Antal

Az eseményen több tucatnyian vettek részt, főként a szakma képviselői, de az érdeklődők között láttuk például Harangozó Bertalan nyugalmazott kormánymegbízottat is.

A műsorban közreműködött a Tuan Limited zenekar is, amelynek egyik tagja szintén építész.

A kiállítás december 11-ig látható a szombathelyi Sportházban, később pedig a megye több más helyszínére is elviszik majd.

A Rauscher Miksa-díjak átadásakor az alábbi beszédek (laudációk) hangzottak el:

Mezgolits Lívia

"Pályája, a kezdeti útkeresést követően - mint korosztályából szinte mindannyiunknak -, a VASITERV-ben indult, és teljesedett ki. Bár, nevéhez nem fűződnek díjazott épületek, megnyert pályázatok, mégis minden tervnek elmaradhatatlan közreműködője volt. Kamarai közreműködése a kétezres évek elején indult: ezen új pozícióban is ugyanazokat az erényeket csillogtatta, mint amelyeket a tervezőirodában megszokhattunk tőle. Felkészültség, precizitás, sokoldalúság, a teendők azonnali átlátása, az örök megoldáskeresés – mindez rendkívüli kedvességgel, segítőkészséggel párosulva. A tervezői lelkivilág kitűnő ismerője, empatikus teremtés, néha-néha előforduló, olykor nem túl barátságos viselkedésünket is elegánsan, jó humorérzékkel kezeli. A kamaráról, az ügymenetről mindent tud: könyvel, nyilvántart, utal és átutal, bérszámfejt, bizonylatol, telefonál, felír, szervez...a sor a végtelenségig folytatható. Ahogy mondani szoktuk: amit ő nem tud, az nem is létezik. Nem tervező, csak szervező! Abban viszont utolérhetetlen. Mivel a Vas Megyei Építész Kamara a Rauscher Miksa-Díjat a kamaráért kiemelkedően sokat tevő személyek elismerése céljából alapította, ezért nagy örömmel jelentem be ezévi kitüntetettünket, aki nem más, mint Mezgolits Lívia. Szeretettel gratulálunk!"

Építész Biennálé 2022
A kamarai elnök és az alpolgármester a díjazottakkal - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Ábrahám Ferenc

"Ábrahám Ferenc húsz év után adta át a stafétát. Ő érdemelte ki a Vas Megyei Építész Kamara első alkalommal megítélt, rendhagyó Rauscher Miksa-Díját.

Okleveles építészmérnök, 1948. július 12-én született Celldömölkön. A gimnáziumi érettségi után tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán fejezte be 1971-ben, ugyanitt városépítési és városgazdasági szakmérnöki képesítést szerzett 1976-ban. 1973-ban az Országos Tervhivatal felsőfokú ipar-beruházói oklevelét is megszerezte. 1971 és 1975 között Celldömölk Város Tanácsánál a műszaki csoport vezetőjeként dolgozott, majd 1975 és 1979 között az OTP Vas Megyei Igazgatóságának osztályvezető-helyettes főmérnöke lett. Ebben az időben ellenőrzése alatt csak Szombathelyen a Joskar-Ola és Olad lakótelepeken közel kétezer lakás épült fel.

1979 és 1986 között a Vas Megyei Tanács Tervosztályának osztályvezető-helyettes főmérnökeként beruházásszervezési, műszaki ellenőrzési, illetve terület- és gazdaságfejlesztéssel foglalkozott. Ez idő alatt épült többek között a szombathelyi Fedett uszoda, a megyei kórház szülészeti tömbje. 1986-tól mint a MÉLYÉPTERV nyugat-dunántúli fővállalkozó létesítményfelelőse műszaki ellenőrként, lebonyolítóként tevékenykedett. Káld község gázellátásának, Szentgotthárd magtártemplom rekonstrukciójának, a csepregi egészségház építésének volt projektvezető műszaki ellenőre.

1989-től az ÁBT Ábrahám Beruházási, Tanácsadó és Szervező Mérnöki Iroda, illetve az Ábrahám Építésziroda százszázalékos, családi tulajdonú cégek vezetőjeként önállóan kezdett el dolgozni. Főbb munkái a LuK Kuplunggyár több, mint harmincezer négyzetméteres üzemcsarnoka, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. Csaba utcai új telephelyén létesített, csaknem tízezer négyzetméteres csarnoka, a Zollspeed Irodaház bővítési munkáinak tervezése, műszaki ellenőrzése voltak.

Az elmúlt 28 évben tervezői, projektmenedzseri, beruházásszervezői és műszaki ellenőrzési munkákat végzett, végez a mai napig. 1971 óta magántervezőként is ténykedik, számos kisebb-nagyobb épület készült el tervei, műszaki vezetése alapján. Önálló tervezési munkái legnagyobb részében megbízása a teljes megvalósítási folyamatra terjed ki, a projekt előkészítésétől az üzembehelyezésig, természetesen beleértve a megvalósítás lebonyolítását, a generál műszaki ellenőrzését is.

Német nyelven folyékonyan beszél, ír, olvas, szakmai területen szimultán tolmácsolást is végez. 1975 óta az Építéstudományi Egyesületben is közreműködik. Kezdetben a szombathelyi csoport szervező titkáraként, majd elnökeként, két ciklusban az egyesület dunántúli regionális főtitkárhelyetteseként.

A Vas Megyei Építész Kamarának alapítása óta tagja. A kezdettől vezetőségi tag. Négy éven át alelnökként, majd idén októberig - húsz éven keresztül - elnökként dolgozott a szakmai, építészeti munka elismertetése és szakmagyakorlási jogainak érvényesítése érdekében. Elnöksége alatt számos szakmai rendezvényt, tudományos előadást, szakmai lapot és építészeti kiállítást szervezett. Nevéhez erősen kötődik az évenként megrendezésre kerülő, immár nagy hagyományokkal rendelkező Műszaki Bál Kőszegen. A jeles eseménynek jövőre negyvenéves jubileuma lesz.

Az elmúlt 25 évben fáradhatatlanul vett részt megszámolhatatlan országos, megyei és városi, szakmai, kamarai vagy közéleti rendezvényen, konferencián, példát mutatva ezzel tagtársainak. Hosszú évek óta fáradhatatlanul részt vesz az országos kamara különböző bizottságainak munkájában. A 2021 novemberi tisztújítás óta az országos felügyelő bizottság elnöki tisztségét tölti be.

Bár, erről nem szívesen beszél, kamaránkat évről évre anyagilag is támogatja, kiváló szakmai kapcsolatai révén több Vas megyei kivitelező és tervező-céget is sikeresen lelkesített hasonló adományozásra, ezzel nagyban hozzájárult kamaránk biztos működéséhez.

A jövőben a Magyar Építész Kamara Felügyelő Bizottságának elnökeként képviseli a vasi kollégákat, ám továbbra is részt vesz a Vas Megyei Építész Kamara lapja, a TÉR szerkesztőbizottságában, írásaival, ötleteivel segíti az újságkészítést. További szakmai, helyi és országos kamarai munkájához sok sikert, jó egészséget kívánunk nagy szeretettel!"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech