Ha kissé letérne a főcsapásról - A budapesti Kiscelli Múzeum felfedezése

Mi például egy vécékiállításba cseppentünk bele.

Weboldalakon, rádióajánlókban, magánbeszélgetésekben többször is megütötte fülem a Kiscelli Múzeum neve, általában pozitív szövegkörnyezetben, de bűnbánóan bevallom tudatlanságom: valamiért azt gondoltam, ez egy vidéki intézmény, talán Kiscellben vagy valahol, ahova HÉV-vel, autóbusszal vagy autóval kell elzarándokolni a fővárosból mondjuk egy félnapos program keretében.

Aztán amikor a múltkor rákerestem a térképen, nem kis meglepetéssel konstatáltam, hogy nemcsak hogy a fővárosban van, hanem viszonylag közel a szokásos szállásunkhoz.

Így aztán egyik hétköznap reggel átgyalogoltunk az Árpád-hídon, majd elindultunk felfelé a hegyre, és hipp-hopp, már ott is voltunk a Kiscelli Múzeumnál.

Kiscelli Múzeum
Józing Antal

Képzeljünk el egy kastélyszerű épületet a fák között, gondozott udvarral és barátságos, kultúrát és humanizmust sugárzó környezettel.

A 18. század közepén épült barokk épület eredetileg a trinitáriusok kolostora volt templommal, és arról volt ismert, hogy itt helyezték el a híres ausztriai Mariazell kegyszobrának másolatát. Innen a név, Klein Zell, azaz Kiscell.

Kiscelli Múzeum
Józing Antal

Aztán az épület volt kórház, kaszárnya, raktár, mígnem az elhanyagolt ingatlant 1911-ben megvásárolta Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros és műgyűjtő, rendbe hozatta, már életében részben bemutatóteremnek használta, végrendeletében pedig Budapestre hagyta mint múzeumot.

Gyakorlatilag Budapest-múzeum

Számtalan településnek van helytörténeti múzeuma, Londontól Kúnszentmártonig, és gyakorlatilag a Kiscelli Múzeum is ilyen, megspékelve saját ízekkel.

Állandó kiállításain budapesti bútorokat, cégéreket, lakásberendezéseket, fényképeket, játékokat, kerámiákat, plakátokat, nyomtatványokat, szobrokat, építészeti megoldásokat, egy komplett patikát és megszámlálhatatlan sok más tárgyat láthatunk, amelyek segítségével nagyon jól lekövethető a főváros 18-21. századi története, nem is annyira a történelemkönyvek, mintsem az itt élő polgárok szemével nézve.

Kiscelli Múzeum
Bútorok, festmények és egyéb megszámlálhatatlan tárgy
Józing Antal

Meghökkentően komoly a múzeum képzőművészeti gyűjteménye, gyakorlatilag már önmagában ez megéri az 1600 forintos belépőt – állapítottuk meg a termeken és folyosókon vándorolva.

Van itt Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Egry József, Bernáth Aurél, Szőnyi István, Kassák Lajos, Derkovits Gyula és még több tucat nagy név, amikből szinte összeáll a 20. század magyar képzőművészetének teljes spektruma. Az sem hátrány, hogy vándorlás közben nem kell a tömeget kerülhetni.

Klozetek és formatervezés

Ha szerencsénk van, igencsak kreatív és informatív időszaki kiállításokba cseppenhetünk bele.

Ezekben a hónapokban például a múzeum föld alatti részében Budapest csatornázásának a történetével ismerkedhetünk meg „Kloáka, kanális, klozet” címmel.

Kiscelli Múzeum
Kattintson képre a galériához!
Józing Antal

Nem túlzás, hogy órákat el lehetne tölteni a helyiségekben, ahol festmények, videók, tervrajzok, épületgépészeti elemek stb. segítségével bemutatják, hogy hogyan jutott el Budapest másfélszáz év alatt onnan, hogy a hölgyek egy náluk lévő edénybe pisiltek a színházban, odáig, hogy a szocialista panellakások fürdőszobát kaptak.

Kiscelli Múzeum
Kattintson képre a galériához!
Józing Antal

A másik most futó nagyszabású kiállítás a „Határtalan design”, amely az egykori templomban kapott helyet, ahol a tágas szakrális tér alapból különös környezet teremt az az oda elhelyezett tárgyaknak. November végéig 16 ország több mint 120 alkotójának művei vannak itt most, a székektől kezdve a textileken át az ékszerekig, bizonyítva, hogy nem biztos, hogy az IKEA a legprogresszívabb, ha formatervezésről van szó.

A múzeum környezete is egyedi. Nemcsak azért, mert fel kell mászni érte a budai hegyekbe, hanem mert egy komplett parkerdő van, sétaösvényekkel, padokkal, tűzrakóhelyekkel, 200 éves kálváriával.

Kiscelli Múzeum
A múzeum melletti kiserdő - Kattintson képre a galériához!
Józing Antal

Az egész múzemumegyüttesben van valami kedvesen romantikus, de mellékízként ott van századforduló nyugtalan bizsergése és az avantgárd lázadása is. Az ínyencek élvezni fogják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján

Addig fedezzük fel ezt a hangulatos kisvárost, amíg elkerüli a tömegturizmus.

Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben

Régóta szemezgettem a világ talán legszebb fürdőjének fotóival.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek