„Ha lenne egy szombathelyi Elon Musk, aki megvenné nekünk a Savaria Szállót, könnyebb lenne működtetni a büfénket is”

Átalakul a Weöres Sándor Színház vendéglátása. Szabó Tibor színházigazgatót kérdeztük az elképzelésekről.

A szeptemberi közgyűlés tárgyalja azt a levelet, amelyet Szabó Tibor szombathelyi színházigazgató írt Nemény András polgármesternek.

Ennek lényege, hogy a színházi büfét és éttermet 2010 óta üzemeltető Thea Club Kft. augusztusban felmondta a szerződést, mondván, a jelenlegi piaci környezetben (energiaárak, munkaerőköltségek stb.) nem tudja azt rentábilisan üzemeltetni.

Így most új bérlőt keresnek, de némileg megváltozott feltételekkel.

Az egyik legnagyobb változás az lenne, hogy nem lesz melegkonyha (már korábban amúgy is megszűnt), így viszont felszabadulna egy terület, ahol 3-4 vendégszobát alakítanának ki vendégművészek (színészek, rendezők stb.) számára. Ez már csak azért is praktikus lenne, mert a színház jelenleg négy lakrészt bérel erre a célra egy helyi panzióban havi 760 ezer forintért.

A Fő tér környékén csábosabb előadás után ottmaradni.
Mészáros Zsolt

A csökkentett alapterületű – a dolgozókat és a közönséget egyaránt kiszolgáló - büfét minimum havi nettó 250 ezer forintért tervezik meghirdetni, nyitvatartása alkalmazkodna a színház programjaihoz és napi működési rendjéhez.

„Most is működik a büfé, egy külső vállalkozó működteti átmenetileg, de csak az előadásaink közönségét szolgálja ki. Ugyanakkor a színészek és itt dolgozók nem tudnak napközben meginni egy kávét vagy megenni egy szendvicset, ami rányomja a bélyegét a hangulatra. Már csak ezért is szeretnénk mihamarabb megoldani a kérdést” – közölte megkeresésünkre Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A színház vezetősége több szakemberrel is konzultált, így állították össze a pályázat kiírásához a javaslatokat és az ideális havi bérleti díjat.

Jelentős változás lenne az is, hogy az étterem (Krúdy klub) visszakerülne a színházhoz, amit aztán különböző módokon hasznosítani lehetne.

„Bízunk benne, hogy lesznek jelentkezők a pályázatra” – mondja Szabó Tibor, aki szerint a színházi vendéglátás nehézségeit a színház nem túl szerencsés elhelyezkedése is okozza: „Nyilván, ha valahol a Fő tér közelében lennénk egy saját külső terasszal, más lenne a helyzet.”

Mikor megemlítjük, hogy annak idején az eredeti elképzelés az volt, hogy a szombathelyi színház a Március 15. téren épül meg, Szabó Tibor hozzátette:

„Ha lenne egy szombathelyi Elon Musk, aki megvenné nekünk a Savaria Szállót, átalakítaná színházzá az épületet, építene hozzá egy mélygarázst, és azt mondaná, hogy tessék, a tiétek, kétségkívül könnyebb lenne működtetni a büfénket is.”

Ha a közgyűlés úgy dönt, akkor az önkormányzat már a jövő héten kiírja a színházi büfé működtetésére szóló pályázatot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság