Ha valakit még érdekel, mi az igazság a szombathelyi óvónők fizetése körül, annak elmondjuk

A téma felbukkant a választási kampányban, aztán elenyészett.

Tegye fel a kezét, aki még emlékszik a szombathelyi óvodapedagógusok béremelésének kérdésére! Köszönöm! Látom, azért még vannak ilyenek. Akkor folytatom.

A téma márciusban bukkant fel először László Győző: Hazudik, aki azt állítja, hogy visszatartottuk az óvodapedagógusok béremelését March 26. 16:06 , hogy aztán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Hende Csaba országgyűlési képviselő járassa csúcsra Szombathelyen járt a köznevelési államtitkár - Kampánytémává léptek elő a szombathelyi óvodai bérek May 28. 15:40 május végén, közvetlenül a választások előtt.

A vita lényege az a kérdés volt, hogy

a kormány elegendő pénzt utalt-e át a város számlájára a központilag elhatározott 32,2 százalékos óvodai béremeléshez."

László Győző alpolgármester korábban egy sajtótájékoztatón László Győző: Hazudik, aki azt állítja, hogy visszatartottuk az óvodapedagógusok béremelését March 26. 16:06 arról beszélt, a kormánytól kapott valamennyi forrást (588 millió forint) az óvodai szektor (és a bölcsődékben dolgozó pedagógusok) béremelésére fordították, de az összeg nem volt elég, a 32,2 százalékos béremeléshez Szombathelynek 754 millió forint kellene. Ami 162 millió forinttal meghaladja a kormány által biztosított pénzt.

Maruzsa Zoltán viszont jelentős mennyiségű dokumentummal és számításokkal érkezett, hogy bizonyítsa Szombathelyen járt a köznevelési államtitkár - Kampánytémává léptek elő a szombathelyi óvodai bérek May 28. 15:40 , nem volt igaza a városvezetőnek. Azaz nem igaz, hogy 160 millió forinttal kevesebb pénz érkezett a város számlájára. Szerinte a város sokkal kevesebb pénzt fordított a béremelésre, mint amennyi a kormánytól érkezett erre a célra. Amit újabb kommunikációs adok-kapok A Szombathelyi Fidesz sajtóközleménye May 28. 17:52 követett.

Lévén kampány, a számokat politikai üzenetekbe csomagolták. Minket viszont érdekelt, mi az igazság az ügyben, és kérdéseket küldtünk Károlyi Ákos szombathelyi jegyzőnek, hogy segítse a tisztánlátást.

A válasz időben megszületett, de a levél elakadt a hivatalban, így csak most tudunk visszatérni az ügyre. De gyanítjuk, nem ez döntötte el a szombathelyi választás sorsát.

"Mikor érkezett meg a város számlájára a mindkét fél által említett 588 millió forint?"

- kérdeztük, mert a sajtótájékoztatókból az derült ki, legalább ebben az egyben egyetért a két fél. De tévedtünk, merthogy ez sem olyan egyszerű.

„A szóban forgó támogatást Önkormányzatunk nem külön támogatási szerződés alapján és nem egy összegben kapja, hanem az önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatásai keretében. Mindez az jelenti, hogy az említett támogatást Önkormányzatunk a jogszabályokban előírtak szerint, a Magyar Államkincstár folyósítása útján, úgynevezett 'nettó finanszírozás" keretében kapja, azaz a támogatás összege eleve csökkentésre kerül az intézményeknél kifizetésre kerülő személyi juttatásokat terhelő közterhek összegével. Az így biztosított költségvetési forrás főszabály szerint minden hónap utolsó munkanapját megelőző 2. munkanapjáig kerül önkormányzatunk részére folyósításra”

– közölte a jegyző.

De az, hogy mikor és hogyan érkezik a pénz, mellékszál ahhoz képest, hogy mire is költik.

Erről azt írta Károlyi Ákos:

„Az állami támogatásként megítélt 589 millió forintot önkormányzatunk maradéktalanul a város óvodáiban és bölcsődéiben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak (a 2023. évi Lll. törvény a pedagógusok új életpályájáról hatálya alá tartozó személyek) illetményemelésére fordítja, más célra ezt a forrást az Önkormányzat nem használhatja és nem is használja fel. A jogszabályban előírt béremelés végrehajtása érdekében önkormányzatunk mindösszesen 592 millió forint összegű előirányzatot biztosított a költségvetésben, ebből 428 millió forintot az óvodák, míg 164 millió forintot a bölcsődék költségvetésében.”

Arra is kértük a jegyzőt, hogy magyarázza el, hol hibádzik a – kétségkívül meggyűzőnek látszó – kormányzati számítás.

„A GAMESZ és az EBl számításai alapján valóban 162 millió forint összegű forrás hiányzik a megfogalmazott, egységes 32,2 %-os béremelés végrehajtásához”

– erősítette meg a városvezetés álláspontját Károlyi Ákos.

Hozzátette:

Ez a számítás figyelembe veszi, hogy a szombathelyi önkormányzatnak az óvodai dolgozók mellett a bölcsődékben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak esetében (63 fő) is végre kellett hajtani a bérfejlesztést. Mindezek mellett 2023-ban három alkalommal történt központi jogszabályokon alapuló bérfejlesztés, amelynek normatívával nem fedezett része szintén a szombathelyi önkormányzat idei költségvetését terheli.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság