Megszűnt a Szombathelyi Haladás, de kit lehet elszámoltatni, felelősségre vonni?

Közel 600 millió forinttal maradt adós a focicsapatot működtető kft. Kifizeti valaki ezt az összeget?

"Hol marad a helyzet előidézőjének a felelősségre vonása?"

Kezdődhet a teljes vagyoni elszámoltatás!

A bűnösök persze most is megússzák mint ahogyan eddig is.

Kedd délután derült ki A játékos időnek vége: megszűnik a Szombathelyi Haladás Kft. July 09. 18:37 , hogy hosszú agónia Egy dolog teljesen biztos: lesz Haladás – akármilyen kacifántos módon, de lesz June 25. 21:33 után megszűnik a Szombathelyi Haladás Futball Kft., az a cég, amelyik a korábban NBI-es, majd NBII-es focicsapatot működtette, a Szombathelyi Haladást.

Eközben a háttérben elkezdte edzéseit Elkezdte edzéseit az új Haladás July 09. 12:43 a Haladás VSE megyei I-es csapatára építő és az önkormányzat támogatásában bízó új Haladás, de a szombathelyi szurkolókat jelenleg jobban érdekli, hogy felelősségre lehet-e vonni valakit a történtekért, el lehet-e számoltatni a csődbe ment kft. vezetőit, tulajdonosait.

Ezt igazolják a cikkünk elején idézett kommentek, amiket olvasóink írtak cikkünkhöz illetve Facebook-posztunkhoz.

Többször leírtuk Szombathelyi Haladás: nagyobb baj lehet, mint eddig látszott April 19. 09:55 már, hogy a Haladás nehéz helyzetét a finanszírozhatatlansága okozta. A többségi tulajdonos nem tette be a kft-be a szükséges összegeket, így alakult ki a mintegy 600 millió forintos adósság, amiben az is benne van, hogy a cég hónapok óta nem fizetett sem a játékosoknak, sem a többi alkalmazottnak.

Homlok Zsolté a Szombathelyi Haladás közel 80 százaléka

A kft. többségi, közel 80 százalékos tulajdonosa a Haladás Marketing Kft-n keresztül Homlok Zsolt üzletember, aki korábban Mészáros Lőrinc lányának férje volt. Válása után aztán kiesett a pikszisből A Mészáros-család esete a szombathelyi focival – Hogyan jutott a Haladás a megszűnés szélére? 2023. December 07. 06:58 , vállalkozásai több, korábban elnyert közbeszerzést is elveszítettek Újabb, nettó 5,9 milliárdos szerződést vett el Homlok Zsolttól az apósa, Mészáros Lőrinc 2023. March 17. 09:35 . Ekkor kezdődtek a Szombathelyi Haladás gondjai is, hiszen oda már nem jutott pénz.

Homlok Zsolt, a Szombathelyi Haladás többségi tulajdonosa
Mészáros D. Zsolt

A kft.-ben 10 százalékos arányban tulajdonos a szombathelyi önkormányzat. Így a döntésekbe érdemben nem szólhattak bele, de éves szinten - az idén is - 40-51 millió forinttal támogatták a csapatot.

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. harmadik tulajdonosa, szintén 10 százalék körüli arányban, az Illés Labdarúgó Akadémiát működtető Illés Sport Alapítvány. Arról, hogy ők mennyivel támogatták a csapatot, soha senki nem beszélt.

De kit lehet felelősségre vonni?

A szurkolók szerint valakit felelősségre kellene vonni, el kellene számoltatni azért, mert hagyták bedőlni és megszűnni a Haladás Kft-t.

Megkerestünk egy, a helyzetet ismerő jogászt, aki rögtön Polt Péter legfőbb ügyészt idézte, miszerint a rossz gazdálkodás nem büntetőjogi kategória.

A jogász felhívta a figyelmet, hogy egy döntő többségben magánkézben lévő gazdasági társaság megszűnéséről van szó.

Ha a cég könyvelése rendben van, és ezt a felszámoló is így látja, akkor nem lesz büntetőjogi következménye az ügynek.

"A rossz gazdálkodás nem büntetőjogi kategória"

Azt nem lehet büntetni, ha valaki a saját vállalkozását rosszul vezeti, így a kft. megszűnéséért nem lehet felelősségre vonni Homlok Zsoltot, a többi, kisebbségi tulajdonost pedig végképp nem. Hozzátette, Magyarországon naponta szűnnek meg gazdasági társaságok.

Mint mondta a felszámolón múlik a dolog, ha egy állami felszámolót kap a kft., akkor akár nehéz percei is lehetnek Homlok Zsoltnak. A jogász szerint nem valószínű, hogy lesznek következmények, de ha lennének is, az ügyészség - Polt Péter idézett kijelentését ismerve - vádemelés nélkül szüntetné meg az eljárást - mondta a jogász.

A Rohonci úton azért ott marad a 15,3 milliárdból épült Haladás Sportkomplexum, azt nem tudjuk, hogy a megyei I-es meccseket itt játssza-e az új Haladás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet