Szombathelyi Haladás: nagyobb baj lehet, mint eddig látszott

Továbbra is teljes a bizonytalanság a klub jövőjét illetően.
Kétségbeesett segélykiáltást tett közzé csütörtökön a Haladás Szurkolói Kör, mivelovábbra is teljes a bizonytalanság a szombathelyi klub jövőjét illetően.

A Haladás Szurkolói Kör felhívást, vagy inkább kétségbeesett segélykiáltást tett közzé csütörtök éjjel Facebook-oldalán, amelyből szeretett klubjuk megszűnése sejlik fel. Nem először aggódnak, és mi is sokadszor foglalkozunk az üggyel.

A kezdetek

2023 novemberében írtuk Vészhelyzet a Rohonci úton: megszűnhet a Haladás futballcsapata 2023. November 26. 07:02 , hogy régóta gyülekeznek a viharfelhők a Haladás háza táján, nemrégiben elmaradt fizetésekről és lehetséges sztrájkról számoltunk be Nem kaptak fizetést októberben a HVSE dolgozói, a klub vezetése nem válaszol kérdéseinkre 2023. October 17. 11:01 egy olvasói levél kapcsán.

Homlok Zsolt beígért támogatási pénzeit nem küldi, évek óta csak kölcsönt adott, amit nyáron kamatostul visszavett az egyesülettől. Szántó Erzsébet és holdudvara az érdi kézilabdacsapathoz hasonlóan itt is csődbe viszi az egyesületet. Az emberek, dolgozók nem tudják mit csináljanak, sztrájk van kilátásban - írta olvasónk.

Erről megkérdeztük az egyesületet is, de nem válaszoltak. Ám ekkor a HVSE volt érintett, ahol késéssel elkezdték utalni a béreket. Ott a városnak nincs tulajdonrésze, a futball kft-ben viszont igen.

Tavaly novemberben ott is megjelentek a problémák, mégpedig elég nagyok. Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól. Ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes - írta akkor az ugytudjuk.hu.

Mindezek után újból kérdésekkel fordultunk a klubhoz, de megint nem kaptunk válaszokat.

A folytatás

Küldtek viszont egy közleményt A Szombathelyi Haladás vezetősége elismeri, hogy gond van, de hatásvadásznak tartják a focicsapat válságáról szóló cikkeket 2023. November 27. 09:51 , amiben a klub vezetősége elismeri, hogy gond van, de hatásvadásznak tartják a focicsapat válságáról szóló cikkeket, és jogi lépésekkel fenyegettek mindenkit, aki írt róla.

Veszélybe kerülhet a csapat engedélye

Hogy már akkor milyen nagy volt a baj, az a levél mutatja, amelyet a Szombathelyi Haladás Kft. egyik felügyelőbizottsági tagja írt a városvezetésnek. A levelet szó szerint közöltük Szeptembertől nem kapnak fizetést a Szombathelyi Haladásnál 2023. November 27. 15:57 :

"Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Alpolgármester Úr!

Mint Szombathely Megyei Jogú Város a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-be delegált FEB-tagja az alábbiakról tájékoztatom a várost, mint a Kft. kisebbségi tulajdonosát:

- hivatalos információt a Kft. részéről egyelőre nem kaptam

- informális beszélgetéseken vagyok túl

- ezen beszélgetésekből kiderült, hogy a Kft. a munkavállalói felé (és bizonyos esetekben a szállítói felé is) tartozást halmozott fel

- a Kft. munkavállalói legutóbb az augusztusi járandóságukat kapták meg

- az októberben esedékes szeptemberi bérfizetés elmaradása óta már 45 nap telt

- ez azért fontos határidő, mert a labdarúgók esetében a szerződésük értelmében jogosultak a klubot fizetésre felszólítani (erről egyeztetés is zajlott a játékosok képviselője és a Hivatásos Labdarúgók Szervezete között)

- amennyiben eltelik 60 nap (ami 2023. október 10-től számítva 2023. december 9-t jelent), akkor a játékosok ún. szabadon igazolható státuszba kerülhetnek, függetlenül a szerződésük időtartamától

- a bizonytalanság miatt a szakmai vezető így nem tud tárgyalni a játékosokkal (az, akiknek lejár a szerződése legkésőbb 2024. június 30-ig, az ebben az esetben már 2024. január 1-től más klubbal tárgyalhat)

A fentiek következménye a szombathelyi labdarúgásra nézve rendkívül súlyosak lehetnek, veszélybe kerülhet a jelenleg az NB II-ben szereplő klub licenszének visszavonása, vagy a következő bajnoki szezonra történő meg nem adása! Már maga a bizonytalanság is problémát generál, hiszen a labdarúgók egymás között beszélnek arról, hogy hol van olyan állomáshely, ahol nem (vagy késve) fizetnek, ez pedig a szerződéskötéseket is ellehetetleníthetik.

A FEB a Kft. részéről hivatalos tájékoztatást nem kapott sem a tartozás mértékéről, sem annak okáról.

A Szombathelyi Haladás 1919-es megalakulása óta mindig a magyar labdarúgás első vagy második vonalában szerepelt. Mint a Haladás Szurkolói Kör tagja elmondhatom, hogy utóbbi létet – azaz az NB II-es szereplést – a drukkerek "elfogadják" és a csapat mellett kiállnak, amit bizonyít az is, hogy a 12 év óta először lezajlott Haladás–ZTE-tétmérkőzésen több mint 6000 hazai szimpatizáns látogatott ki a Rohonci útra bő három héttel ezelőtt.

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Alpolgármester Úr!

Kérem szíves útmutatásukat, FEB-tagként van-e olyan tevékenység, aminek megtételével a Kft. normál működéséhez hozzá tudok járulni? Van-e olyan javaslat, amit megtehetek annak érdekében, hogy a Kft. jelenlegi likviditási helyzetéről pontos képet adhassak a városnak, mint tulajdonosnak? “

Haladás - Zalaegerszeg futball NB2
Mészáros D. Zsolt

December

Amit most tudunk - írtuk decemberben Haladás-ügy: egy biztos, taggyűlés lesz, a többi sűrű homály 2023. December 13. 11:47 -, hogy nagyjából félmilliárdos a klub adóssága Szeptembertől nem kapnak fizetést a Szombathelyi Haladásnál 2023. November 27. 15:57 , és hogy lassan lejár Vészhelyzet a Rohonci úton: megszűnhet a Haladás futballcsapata 2023. November 26. 07:02 az a határidő, ami után - játékosok távozása, játékengedély elvesztése - a klub megszűnése visszavonhatatlanná válik.

Addig is maradnak a találgatások. Ilyen találgatás volt az is, hogy Leisztinger Tamás érkezik majd megmentőként. Ez már csak azért sem lehetett igaz, mert bár Leisztinger ugyan gazdag, de nem tartozik a NER köreibe, így nem valószínű, hogy a futball közelébe engednék.

Az év végi városi közgyűlésen is szóba került a klub ügye.

Ha be is csődöl a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft., akkor sem lesz vége a Haladásnak és a szombathelyi focinak - jelentette ki a városi közgyűlés utáni frakció-sajtótájékoztatón Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely frakcióvezetője.

 • Ugyanekkor felkérték a Haladást üzemeltető cég, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosát, hogy mindent tegyen meg a likviditási problémák megoldásáért, valamint hajtsa végre az általa vázolt és tervezett intézkedéseket is.
 • Mindezek után posztolt december végén Czeglédy Csaba városi képviselő arról, hogy: "Megerősítem a hírt, tényleg ki lett fizetve tegnap egy havi elmaradt bér a Haladás focistáinak. És nem csak fizetést kaptak, hanem az összes eddig elmaradt prémium is kifizetésre került. A különös csupán az, hogy akikkel beszéltem, azoknak nem a Szombathelyi Haladás Kft. utalta a bért (és a prémiumot), hanem a Haladás Marketing Kft."

  Viszont a Marketing Kft. tagja (tulajdonosa) a Szombathelyi Haladás Kft.-nek, azonban a klub játékosai nem a Marketing Kft.-vel állnak jogviszonyban. De ha pedig végrehajtás zajlik, az magyarázat lehet arra, miért nem tudott a Haladás Kft. utalni.

  Apró jó hír ez a csapatért aggódóknak, akik azonban csak akkor lélegezhetnek fel teljesen, ha kiderül, a klub kifizette az adósságait, sőt, van pénze arra is, hogy a továbbiakban megfelelően működjön.

  Január, reménysugár

  Az egyik kisebbségi tulajdonos, a szombathelyi önkormányzat kérésére január közepén taggyűlést tartott „Nincs munkabér jellegű tartozás" - Úgy tűnik, rendeződik a Haladás Labdarúgó Kft. anyagi helyzete January 16. 17:58 a Haladás Labdarúgó Kft.

  „A tulajdonosok meghallgatták az ügyvezetők helyzetjelentését és beszámolóját a Klub aktuális gazdasági helyzetéről. Eszerint a játékosok és stábtagok irányába január 5-e óta munkabér jellegű tartozás nincs, január 10-én pedig a december havi járandóságukat is maradéktalanul megkapták a játékosok. Ezzel párhuzamosan az egyéb, még fennálló kötelezettségek rendezése is folyamatosan történik” – olvasható a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy

  a tervezett bevételek beérkezésével a társaság pénzügyi helyzete stabilizálódott és a további várható bevételek biztosítják a szezon biztonságos befejezését, valamint a klub licenckérelmének feltételeit.

  Március

  A csapat azonban márciusban megint nem tudott bért fizetni, és mint írtuk Megint bajban a Haladás, nem tudják kifizetni a februári béreket March 13. 19:23 , a fennálló szállítói és köztartozások veszélyeztették a 2024/2025 évi licenckérelemben előírt alapfeltételek teljesítését is, ami a klub ellehetetlenüléséhez, majd megszűnéséhez vezethet.

  Nagyjából egy hónapja kritizálta meg komolyabban a csapat körüli helyzetet a Green White Army Haladás csoport, amely Facebook-oldalán mutatta meg a klub épületére kitett kéretlen üzenetét Akcióban a Green White Army Haladás March 26. 19:52 a tulajdonos és a klubvezetés számára.

  Aztán ennél is tovább mentek, és nyílt levelet A Green White Army Haladás nyílt levelet tett közzé – Homlok Zsolt távozását követelik April 14. 09:24 tettek közzé Facebook-oldalukon.

  Április, összeomlás?

  Ilyen előzmények után tette most közzé a Haladás Szurkolói Kör a levelét (segélykiáltását):

  "Jelenlegi ismeretek alapján a helyzetünk röviden:

  - Az emlegetett szponzori forrás továbbra sem érkezett meg és nagyon úgy néz ki nem is jön..

  - Licenc pénzügyi feltételéhez a hivatalos dokumentum rendelkezésre áll. Az egyebek beadásra kerültek és hamarosan döntés!

  - A játékosokat Szántó Erzsébet folyamatosan hitegette ezidáig, mert az április 12-i határidőt követően hitelét vesztette a csapatnak mondottak tükrében!

  - A keretből 12 játékosnak lejár a szerződése és senki nem kereste őket!

  - A csapatnak már biztosítása sincs, mert Szántó Erzsébet januárban felmondta!

  - Április 26-ig legalább egy havi bért meg kell kapniuk a játékosoknak, mert ezt követően minden játékos élhet a feljelentéssel!

  - Szántó Erzsébet már a HVSE irányába kacsingat, hogy majd ott folytatja "szakmai" munkásságát...

  - Illés Akadémia már keresi a partnert, ha a Hali nem tudja a feltételeket teljesíteni. Ez számukra azért kell, mert szükséges feltétel az NB2-es csapat a működésükhöz!

  A zuhanyhiradóban Ajka lehet a befutó...

  - A HVSE futsal vonatkozásában is hallani a fizetési problémákról...

  - Jelenleg senki nem tud olyan tulajdonos vagy támogató érkezéséről, aki segíthet nekünk... A kistulajdonosok önmaguk nem tudják vállalni a jövőt...

  Szóval rettentően nagy a bizonytalanság és az érintettek elbújtak a nyilvánosság elől, amivel mégjobban érezhető a feszültség szurkolói körökben!!!

  A Táborban a "cérna" lassan teljesen elszakad és annak a következményeibe bele se gondoljunk mi indulhat el... aztán vasárnap hazai pálya és bármi megtörténhet..."

  Kérdéseinket természetesen újra elküldtük a klubnak, ha válaszolnak, frissítjük írásunkat.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet