A Mészáros-család esete a szombathelyi focival – Hogyan jutott a Haladás a megszűnés szélére?

A csapat sorsa már messze nem sport, hanem kőkemény politika, aminek főszereplője Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc lányának volt férje.

Száznégy éves a Szombathelyi Haladás (1919-ben alapították), a klub futballcsapata pedig 1936-ban mutatkozott be az első osztályban. Ennek is nyolcvanhét éve immár, s bár a csapat sokszor „liftezett” az első és másodosztály között, a megszűnés közelébe eddig nem igazán sodródott.

Most azonban igen. Cikkünkben a csapat történetének politikai szálát mutatjuk be.

A Haladás stadionja is jobb napokat látott nemrég
Mészáros D. Zsolt

Már szeptember óta nem fizetnek bért a játékosoknak és az alkalmazottaknak, ha december 9-ig sem lesz fizetés Továbbra sem ad fizetést a Haladás, és nem válaszolnak az önkormányzatnak sem 2023. December 05. 11:23 akkor a játékosok szabadon igazolhatóvá válnak, sőt veszélybe kerülhet a csapat játékengedélye is. Innen pedig már csak egy ugrás a megszűnés.

Amióta kiderült Vészhelyzet a Rohonci úton: megszűnhet a Haladás futballcsapata 2023. November 26. 07:02 , hogy nagy pénzügyi gondok vannak a csapatnál, a szurkolók és a közvélemény is összefogásról beszél, illetve a várostól várja a mentőövet, hiába.

Ugyanis a Haladás Marketing Kft-n keresztül a klub többségi tulajdonosa Homlok Zsolt vállalkozó. Tehát Homlok a felelős a klubban és klubbal történtekért, ezt a felelősséget viszont a jelenlegi állás szerint közvetlenül nem vállalja. Hiába kérdezi a kialakult helyzetről a város, a felügyelőbizottság, a sajtó, senkinek sem válaszol.

A Haladás futballklub Homlok Zsolté

Homlok és a Haladás futballcsapatának története 2019-ben kezdődött, amikor Homlok, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. korábbi igazgatója, az építőipari Homlok Zrt. és a vasútfejlesztéssel foglalkozó Vasútvill Kft. tulajdonosa, megvásárolta a Haladás többségi tulajdonrészét Illés Bélától. Homlok a tulajdonosváltáskor nem igazán volt előtérben, inkább Séllei Árpád, a Haladás futballklub ügyvezetője intézte az ügyeket, amíg végérvényesen nem tisztázódtak Hivatalosan is Homlok Zsolt lett a Szombathelyi Haladás többségi tulajdonosa 2022. July 01. 16:50 a tulajdonviszonyok.

Homlok szombathelyi pályafutása akkor ívelt fel meredeken, amikor Mészáros Lőrinc veje lett 2017-ben. Sorra nyerte Öt szombathelyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc veje az utóbbi bő két évben 2020. February 12. 15:59 a közbeszerzéseket a megyeszékhelyen és annak térségében, s a hozzá befolyó összegek – és az apósi kapcsolatrendszer – garantálták azt is, hogy a Haladásnak is jutott pénz.

Homlok Zsolt és Séllei Árpád
Szombathelyi Haladás

Ekkor került bele a Haladás a NER körforgásába, amely a sportot, és benne a futballt is kiemelten kezeli. A foci korábban sem piaci alapon működött, a Fidesz-érában viszont még annyira sem. Ebben azok a csapatok járnak jól Egy magyar focicsapat sikeréhez három dolog kell: pénz, pénz és egy fideszes klubelnök 2022. October 21. 07:16 , amelyek tulajdonosa közel áll a „tűzhöz”, a többiek pedig kihullanak a rostán.

Mint most a Haladás is.

A NER-közeliség veszélyei

Egy futballcsapat tulajdonosának lenni a NER-ben amennyire örvendetes, annyira veszélyes állapot is, hiszen vállalkozók (cégek) nagyon könnyen válhatnak kegyvesztetté, esetleg veszíthetnek el mindent, ha a rendszer partvonalára kerülnek.

Ez a helyzet Homloknál akkor következett be, amikor megromlott Mészáros Lőrinc lányával kötött házassága. Illetve arról is lehetett hallani, hogy Homlokot zavarta, hogy apósa beruházásaiban rendre csak alvállalkozó lehetett.

Amikor Homlok Zsolt házassága ez év elején hivatalosan is véget ért Mészáros Ágnessel, a helyzet még rosszabbra fordult.

Idén tavasszal összesen 68 milliárd forint értékű megbízást, munkát vett el Újabb, nettó 5,9 milliárdos szerződést vett el Homlok Zsolttól az apósa, Mészáros Lőrinc 2023. March 17. 09:35 Mészáros Lőrinc Homlok Zsolt cégeitől, ami Homlok gazdasági megroppanását is magával hozta.

Amikor minden szép volt. Győzelmet ünnepel a csapat.
Mészáros D. Zsolt

Már szabadulnának Homlok Zsolttól?

Információink szerint a NER már szabadulna Homlok Zsolttól, akár azon az áron, hogy ebbe belebukik a Haladás is, aztán majd hoznak megmentőnek egy másik NER-lovagot. Ez viszont nem lesz egyszerű, mert Homlok cégének a birtokában van egy olyan vasútépítő berendezés, ami nagyon ritka, és elengedhetetlen a vasútépítéseknél. Így Homlok egyelőre marad a NER-ben, ha annak szélén is.

Viszont az biztos, hogy Homlok, aki addig „zsákszámra” kapta a munkákat, azóta jóval kevesebb szerződéshez jut Úgy tűnik, kegyvesztett lett Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje 2023. March 03. 20:40 .

Ez pedig meglátszik a Haladáson is.

Még a botrány előtt a csapat november 2-án itthon játszott kupameccset Robbanó indulatok, görögtűz, forró hangulat - majdnem teltházas volt a szerdai Haladás - ZTE meccs 2023. November 02. 10:12 a ZTE-vel, visszahozva valamit a régi idők hangulatából, majdnem telt házzal.

De a botrány kirobbanása utáni meccsen Ikszelt otthon a Haladás a Gyirmót ellen 2023. December 03. 19:08 , december 2-án a közönség már hangosan, kórusban és ocsmány hangon szidta a tulajdonost, az ügyvezetőt, voltaképp mindenkit, akit felelősnek tartott szeretett csapata sanyarú sorsáért.

Míg a ZTE ellen hatezren voltak a hányatott sorsú stadionban, ezen a Gyirmót ellenin Ikszelt otthon a Haladás a Gyirmót ellen 2023. December 03. 19:08 alig ötszázan, azaz a közönség, a szurkolók és a csapat megint és nagyon rövid idő alatt került nagyon távol egymástól.

Idilli állapotból zuhanás

Így vált az idillinek látszó állapotból voltaképp horror, így apadt el a pénz a Haladásnál, és így alakult ki az a helyzet, amiben a csapat jelenleg is van.

A szurkolók nagyon mérgesek tudnak lenni
Mészáros D. Zsolt

Annyit tudunk, hogy nagyjából félmilliárdos a klub adóssága Szeptembertől nem kapnak fizetést a Szombathelyi Haladásnál 2023. November 27. 15:57 , és hogy lassan lejár Vészhelyzet a Rohonci úton: megszűnhet a Haladás futballcsapata 2023. November 26. 07:02 az a határidő, ami után - játékosok távozása, játékengedély elvesztése - a klub megszűnése visszavonhatatlanná válik.

Hamarosan pedig - mert már nem lesz mit titkolni - az is kiderülhet, hogy felelőtlen dolog volt a nyáron feljutással hitegetni a szurkolókat, mert ők, ahogyan azt a Gyirmót meccs is mutatta: nagyon mérgesek tudnak lenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet