A Hali-focista, a színésznő és két fütyülő kávégép

Sipos Norbi és Csonka Szilvi prímán megoldották a lehetetlen küldetést: egyazon kávéházi szegleten kedélyesen eldiskuráltak fociról és színházról. De ki kapta a színházi függönnyel díszített focikapus tortát?

Hát nem gyakran fordul elő, hogy egyazon írás párhuzamosan kerülhet a kultúra és a sport rovatba. Önmagában kihívás egy estére egyazon kávéházi szegletbe terelni egy kisváros fociszurkolóit és színházrajongóit. Ilyen csak Jordán Tamás (és/vagy társulata) fejéből pattanhat ki… És milyen jó, hogy kipattant, mert Csonka Szilvia és Sipos Norbert (Sipi) prímán megoldották a lehetetlennek tűnő küldetést: egy órán át eldiskuráltak fociról és színházról, úgy, hogy közben mi nézők sem malmoztunk unottan. (A helyszínünk mi más, a szombathelyi Cafe Frei, a SzínházSzerda otthona.)

SzínházSzerda Sipos Norberttel és Csonka Szilviával
SzínházSzerda Sipos Norberttel és Csonka Szilviával
Bonyhádi Zoltán

Pláne, hogy az első pillanattól gyanítottuk, a színház fiatal színésznőjének, Csonka Szilvinek nagy affinitása nincs a focihoz, viszont nyitottan és mindenre kíváncsian kérdezett. Így volt jó, merthogy a nézők zöme sem a B-közép keménymagja, sokkal inkább lelkes színházbérletes.

Sipi is készült

Ezt muszáj megjegyezni: koptatott itt-ott kirojtozott farmeréhez fehér inget és zakót húzott, hozzá pedig zöld selyemből varrt, Hali emblémával ellátott nyakkendőt kötött. Amit – mesélte - kifejezetten erre az alkalomra készíttetett.

Hamar sutba vághattuk a focistákról alkotott sztereotípiáinkat, mert Sipi bármennyire jó focista, intelligens is, ráadásul jó társalgó. Szereti a színházat, a szombathelyi társulat bemutatói közül egyet sem hagyna ki, és ha igazán tetszik neki egy-egy előadás, többször is betér rá. (Kedvencei közt sorolta a Chicagot, a Kabarét és legutóbb a Szentivánéji álmot…)

Mi a közös a színházban és a fociban?

Azon kívül, hogy mind a kettő Szombathelyen is űzhető, és emberek csoportosan, hivatásszerűen űzik, sok közös pontot nem találunk. Hacsak azt nem – világított rá Norbi – hogy csapatmunkában játsszák, hogy egy-egy

előadásra

rengeteget készülnek, nagy lemondással és folyamatos munkával, lehetetlen időbeosztással jár. Vannak rajongóik, Norbinak szurkolói, Szilvinek közönsége. Kiderül, mint két szakma gyakorlói, színészek és focisták is babonásak.

Sipi a kezdetekről is mesélt

Két embernek köszönheti, hogy ezen a pályán indult el: Fehér Csabának, aki az acsádi iskolában tanára volt, illetve az Animás Prieger Zsoltnak, aki szintén Acsádon volt napközis tanára. Ők biztatták, látták benne a tehetséget.

SzínházSzerda Sipos Norberttel és Csonka Szilviával
Spéci Halis nyakkendőben
Bonyhádi Zoltán

Általános iskola ötödikben kezdett Szombathelyen focizni, ez a tanulás rovására is ment. A foci mellett azonban mindig fontosnak tartotta, hogy képezze magát, faipari technikumot végzett, jól is ment.

Jelenleg is tanul, már csupán az államvizsga van hátra a NYME- SEK egészségfejlesztő szakán, mellette elvégezte az edzőit is. Az Illés Akadémián kicsikkel foglalkozik, de tervei közt szerepel: szeretne edzősködni, és majd abban bontani ki igazán a tehetségét.

Beszabályozott élet, napi két edzéssel

Mesélt a focisták napirendjéről is: ami általában napi két edzésen alapul. Hét elején a keményebb fizikai tréningek várnak rájuk, a hét második felében már a hétvégi meccsre gyúrnak. Csütörtökönként kötelező vetítésen vesz részt a csapattal, ilyenkor megnézik és kielemzik az előző mérkőzést (sem Sipi sem Szilvi nem szereti visszanézni magát), és szemügyre veszik az ellenfelet.

Meccs előtt tésztát eszik

Egy sportolónak az étrendjére is szigorúan ügyelnie kell: külföldön külön szakember állítja össze mit ehet egy-egy focista. Egy időben a Halinál is bevezették ezt, de horribilis összegre jött ki egy napi étkezés, így eltörölték. Azóta mindenki magára vigyáz. Meccs előtti napon Norbi már nem eszik vacsorát, aznap délben is csak szénhidrátot (legtöbbször tésztát) fogyaszt, ami könnyen lebomlik.

SzínházSzerda Sipos Norberttel és Csonka Szilviával
Boldog szülinapot
Bonyhádi Zoltán

A szombathelyi NB1-es focistáknak – ki gondolta volna - hétköznap este tízkor már kötelező otthon tartózkodniuk, meccs után lehet éjszakázni, esetleg szórakozni.

Kedvenc edző, kedvenc rendező

Ahány edző annyi stílus, ahány rendező... szintén. Norbi nagyon megkedvelte Pintér Attilát, akivel pályafutása elején két és fél évig dolgozott együtt. Nála a foci a katonasággal volt egyenlő. Sokan nem szerették azonban Sipos másik kedvelt mesterét, Csertői Aurélt, mert a rendkívül eredményes edző nem barátkozott a közönséggel, helyette minden idejét a munkával és családjával töltötte. Nála a foci a katonasággal volt egyenlő.

Csonka Szilvi is elmesélte, ő miért szeret Valló Péterrel dolgozni (most épp a Nők Iskolájában):

… mert neki az az elve, hogy hoz valamit, aztán együtt dolgozunk, és egyszer csak azt mondja, a színész már sokkal többet tud a szerepről, mint ő. Ekkor odaadja neked a kulcsot, és ezt nagyon szeretem, mert ez a hatékony színházi gondolkodás…

Sipi fél évet Cipruson idegenlégióskodott, leginkább – vallja be – a pénztelenség miatt jött haza, öt hónapig nem fizettek neki. Kint sok új dolgot látott, ha technikailag nem is tanult sokat, szemléletet igen:

mert ott nagyon más az élethez való hozzáállás. Lehet, mert tél sincs, és mindig mosolyognak az emberek.

Öltözködés és a bundesligás frizura

Olyan kulisszatitkokat is megtudhattunk, hogy Sipi

alámezt

hord, ezzel takarja

rajzait

(azaz tetoválásait), mert

nem valók azok a focipályára

.

Sipi amúgy ragaszkodik a 18-as mezszámához: beleszeretett, és nem változtatna rajta.

Csonka Szilvi kedvéért még azt is elárulta, valaha volt bundesligás frizurája (hosszú haj, szőke tincsekkel), 2006 táján, de beleunt, sokkal könnyebb kezelni ezt a mostani rövidet, nem is szeret fodrászhoz járni, maga tolja le.

SzínházSzerda Sipos Norberttel és Csonka Szilviával
A különleges torta
Bonyhádi Zoltán

Külön színfoltok Fekete Linda közjátékai, kár, hogy nem indult be a CD, így csak egy brazil számot élvezhettünk tőle, azt is a capella. Viszont együtt, az ő vezényletével énekelhettük el a boldog szülinapot. Csonka Szilvi az est zárásaként egy valódi, színházi függönnyel díszített focikapus tortával lepte meg Sipit, aki épp ma ünnepelte szülinapját. Hatásos befejezés, a színházból páran (mint Trokán Péter is) kifejezetten Sipi köszöntésére érkeztek…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra