Sok a halott Szombathelyen – Új hűtőkonténer került a Jáki úti temetőbe

Ezzel próbálják kisegíteni a Markusovszky kórházat.

Összefogott a Markusovszky kórház, a szombathelyi önkormányzat, a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Temetkezési Kft., hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan, mint ami másfél héttel ezelőtt történt a szombathelyi kórház proszektúráján. Az áldatlan állapotokra egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján? 2020. November 23. 12:27 a hír pedig az országos sajtót is bejárta. Az üggyel kapcsolatban többször is kerestük a kórházat, Valóban megtelt a Markusovszky kórház halottakat tároló helyisége, bővíteni kell 2020. November 24. 10:52 de a mai napig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A kórházi gondokra nem sokkal később Nemény András polgármester is reagált Nemény András: A temetkezési vállalat hűtőkapacitással segíti ki a Markusovszky kórházat 2020. November 24. 17:31 élő Facebook-videóban. Azt mondta, hogy bár komoly probléma volt a kórházban, de rendeződött a helyzet és egyben megígérte, hogy meg fognak oldódni a gondok.

Az első lépés, hogy a Vas megyei Temetkezési Kft. kisegíti hűtőkapacitásával a kórházat, a másik pedig, hogy felgyorsítják a halotti bizonyítványok kiadását, hogy a hozzátartozók gyorsan intézkedhessenek az elhunyt ügyében.

A hűtőkapacitás bővítése kapcsán most a Jáki úti temetőben elhelyeztek egy konténert biztonsági tartalékként, melyben 20 elhunytat tudnak elhelyezni. A halotthűtővel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ segít a kórháznak, és - ahogy azt a helyszínen megtudtuk - nagyjából két héten belül tudják teljesen üzembe helyezni.

Kiss Tamás

A kapacitásbővítésre pedig nagy valószínűséggel szükség is lesz, hiszen ahogy a napi koronavírus-adatokból is kiderül, folyamatosan nő az áldozatok száma.

A Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetője, Kiskós Ferenc lapunk megkeresésére elmondta: Szombathelyen is nagy arányú növekedésről tudnak beszámolni, hiszen a járványhelyzetből adódóan itt is növekedett a temetkezések száma.

Eddig egy hónapban a temetések száma átlagosan 100 körül mozgott a Vas Megyei Temetkezési Kft-nél. Míg augusztusban például 97, szeptemberben 121, októberben 101,

addig novemberben már 143 elhunytat temetett a vállalat.

A múlt hónapban tehát kétségtelenül megugrott a temetkezések száma.

Kiss Tamás

Ez persze csak viszonyítási pont és nem teljesen mérvadó, hiszen Szombathelyen több más temetkezési vállalkozó is dolgozik. A temetés előtti halottelhelyezést viszont most jóval összehangoltabban és koordináltabban végzik majd, ugyanis összedolgozik a kórház, a Vas Megyei Temetkezési Kft. és a többi temetkezési vállalkozás is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet