Sok a halott Szombathelyen – Új hűtőkonténer került a Jáki úti temetőbe

Ezzel próbálják kisegíteni a Markusovszky kórházat.

Összefogott a Markusovszky kórház, a szombathelyi önkormányzat, a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Temetkezési Kft., hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan, mint ami másfél héttel ezelőtt történt a szombathelyi kórház proszektúráján. Az áldatlan állapotokra egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján? 2020. November 23. 12:27 a hír pedig az országos sajtót is bejárta. Az üggyel kapcsolatban többször is kerestük a kórházat, Valóban megtelt a Markusovszky kórház halottakat tároló helyisége, bővíteni kell 2020. November 24. 10:52 de a mai napig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A kórházi gondokra nem sokkal később Nemény András polgármester is reagált Nemény András: A temetkezési vállalat hűtőkapacitással segíti ki a Markusovszky kórházat 2020. November 24. 17:31 élő Facebook-videóban. Azt mondta, hogy bár komoly probléma volt a kórházban, de rendeződött a helyzet és egyben megígérte, hogy meg fognak oldódni a gondok.

Az első lépés, hogy a Vas megyei Temetkezési Kft. kisegíti hűtőkapacitásával a kórházat, a másik pedig, hogy felgyorsítják a halotti bizonyítványok kiadását, hogy a hozzátartozók gyorsan intézkedhessenek az elhunyt ügyében.

A hűtőkapacitás bővítése kapcsán most a Jáki úti temetőben elhelyeztek egy konténert biztonsági tartalékként, melyben 20 elhunytat tudnak elhelyezni. A halotthűtővel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ segít a kórháznak, és - ahogy azt a helyszínen megtudtuk - nagyjából két héten belül tudják teljesen üzembe helyezni.

Kiss Tamás

A kapacitásbővítésre pedig nagy valószínűséggel szükség is lesz, hiszen ahogy a napi koronavírus-adatokból is kiderül, folyamatosan nő az áldozatok száma.

A Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetője, Kiskós Ferenc lapunk megkeresésére elmondta: Szombathelyen is nagy arányú növekedésről tudnak beszámolni, hiszen a járványhelyzetből adódóan itt is növekedett a temetkezések száma.

Eddig egy hónapban a temetések száma átlagosan 100 körül mozgott a Vas Megyei Temetkezési Kft-nél. Míg augusztusban például 97, szeptemberben 121, októberben 101,

addig novemberben már 143 elhunytat temetett a vállalat.

A múlt hónapban tehát kétségtelenül megugrott a temetkezések száma.

Kiss Tamás

Ez persze csak viszonyítási pont és nem teljesen mérvadó, hiszen Szombathelyen több más temetkezési vállalkozó is dolgozik. A temetés előtti halottelhelyezést viszont most jóval összehangoltabban és koordináltabban végzik majd, ugyanis összedolgozik a kórház, a Vas Megyei Temetkezési Kft. és a többi temetkezési vállalkozás is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet