Nemény András: A temetkezési vállalat hűtőkapacitással segíti ki a Markusovszky kórházat

Szombathely polgármestere élő Facebook-videóban azt mondta, helyreállt a normál állapot a kórházban.

A hétvégén volt komolyabb probléma a kórházban – mondta Nemény András élő Facebook-videójában. A polgármester nem mondta ki, de célzott rá, hogy a lapunknak eljuttatott olvasói levélről és fotókról van szó, melyek a kórház proszektúráján uralkodott állapotokról rántották le a leplet. Mint mondta, egyeztetett Nagy Lajos főigazgatóval, aki azt mondta, rendeződött a helyzet, és megígérte, hogy megoldják a problémát.

Gyorsabban állítják ki a halotti bizonyítványokat

A polgármester bejelentette, a Vas megyei Temetkezési Kft. hűtőkapacitásával segíti ki a kórházat, egyúttal intézkednek, hogy a halotti bizonyítványokat azonnal állítsák ki, hogy a hozzátartozók gyorsan intézkedhessenek az elhunyt ügyében.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy ezzel ismét igazolódott tegnapi cikkünk Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján? 2020. November 23. 12:27 igazságtartalma.)

Mint mondta, Nagy Lajos főigazgatóval átbeszélték a kommunikációs problémákat Egy történet két olvasata - Pengeváltás Nemény András polgármester és a szombathelyi kórház között 2020. November 11. 11:08 is, és megegyeztek, hogy a jövőben megpróbálnak „összekapcsolt kommunikációt” folytatni.

Nemény elmondta, hogy a kórházban jelenleg 280 fertőzött és koronavírus-gyanús beteget ápolnak.

Tartsuk be a karantént és a kijárási korlátozásokat!

A polgármester köszönetét fejezte ki minden orvosnak és ápolónak, akik most erőn felül teljesítenek, miközben ki vannak téve a fertőzésnek. Volt olyan időszak, amikor százan hiányoztak a kórházi személyzetből, kevesebb emberrel több feladatot látnak el.

Tolmácsolta a háziorvosok kérését is. A tapasztalatok alapján kiderült, sokan nem veszik komolyan, amikor a háziorvos közli, hogy fertőzésgyanúsak, de még nem kapták meg a hivatalos papírt, és elmennek otthonról, vásárolnak, ügyeket intéznek.

A házorvosok azt kérik, hogy már az is maradjon otthon, aki az ismert tüneteket tapasztalja, ha pedig a háziorvos közli a fertőzésgyanút, tartsák be a házi karantén szabályait.

Hozzátette, a szombathelyiek alapvetően szabálykövetőek, de a rendőrség az elmúlt héten így is 23 esetben intézkedett a kijárási tilalom megszegése, 14 esetben a karanténszabályok be nem tartása miatt. Megjegyezte azt is, hogy az Aptiv cég ötezer darab FFP2-es maszkot adományozott az önkormányzatnak.

Magukon is spórolnak

Áttérve a gazdasági ügyekre, a polgármester megismételte, hogy a városnak mintegy 3800 millió forint bevételkiesést Hende-adó bevezetésére készül a szombathelyi önkormányzat 2020. November 17. 17:55 kell kezelnie. Hozzátette, megvalósulna ha Parragh László ötlete, Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány 2020. November 17. 11:13 hogy engedjék el az iparűzési adót, akkor a város működése ellehetetlenülne.

Nemény elmondta, kénytelenek voltak intézkedni, ennek egy része volt, hogy kétmilliárdot elvonnak az önkormányzati cégektől és intézményektől, és hogy január 1-től felemelik az építményadót. Hende-adó bevezetésére készül a szombathelyi önkormányzat 2020. November 17. 17:55

Kijelentette, a spórolást magukon kell elkezdeni, habár ezek nem olyan nagy összegek, de jelzésértékűek. Ezért 10 százalékkal csökkentik a képviselői, az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tiszteletdíjakat. A polgármester számára biztosított reprezentációs keret 50 százalékát elveszik.

A polgármester arra kérte a városvezetés tagjait, hogy a védelmi alapba mindenki fizessen be akkora összeget, ami aránylik a képviselői tiszteletdíjak csökkentéséhez.

Nemény hozzátette még, a város hivatalos oldalán ott vannak az elérhetőségek, ahol a bajbajutottak segítséget kérhetnek, működik a Ne cipekedj, nagyi! program is. Végül elmondta, a közgyűléstől felhatalmazást kért arra, hogy a járvány sújtotta kis- és középvállalkozásoknak elengedhesse a bérleti díjat, ha önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19